Kodin digitekniikka

Lisäyksiä ja oikaisuja kirjan tietoihin

Kopioston www-sivut (s. 412)

Kirjan sivulla 412 viitataan Kopioston www-sivun muuttuneeseen tekstiin hyvitysmaksun perusteluista. Vuonna 2004 kyseinen sivu näytti tällaiselta. Vuonna 2005 sivun teksti muuttui tällaiseksi (huomaa, miten maksun perusteluista on poistettu viittaus taloudelliseen haittaan). Tässä linkki sivun tämänhetkiseen versioon.

Tekijänoikeuksien laventaminen (s. 408)

Tekijänoikeuksia yritetään usein laajentaa alueille, joille ne eivät oikeasti kuulu. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, sillä kaikki dvd-levyjen alkutekstit, kauppojen kyltit tai www-sivujen ukaasit eivät ole lainvoimaisia. Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus listaa sivuillaan esimerkkejä kohtuuttomista ehdoista ja tekijänoikeuskaappauksista.

Jean Sibelius Marketing (s. 396)

Kyniä, shampanjaa, huiveja, kynsienhoitosettejä... Mahtaisi säveltäjämestari kääntyä haudassaan jos näkisi, mitä perikunta myy hänen nimellään. Miksi tyytyä pelkkiin tekijänoikeuskorvauksiin, kun perikunta voi perustaa markkinointiyhtiön (Jean Sibelius Marketing) ja rahastaa koko paletin? Brändin luomiselle löytyy tietenkin perustelu (HS 7.9.2007): Perikunta rekisteröi tavaramerkin estääkseen mauttoman ryöstöviljelyn. Kaikesta päätellen on jo liian myöhäistä - kynsienhoitosettien myynti suuren säveltäjän ja kansallisen ikonin nimissä on totisesti mautonta.

Selkotekstitys teksti-tv:n kautta (s. 311)

Tekstitysongelmien kanssa painiskelevien kannattaa kokeilla teksti-tv-tekstien käyttöä. Ne toimivat useimmissa televisioissa ja digisovittimissa. Teksti-tv:n tieto välitetään merkkeinä, joten tekstien kokoa ja fonttia voi säätää (jos vain sovitin tai katseluohjelma tukee em. toimintoa). Näin saataisiin mm. todellinen selkoteksti mummoja varten, kuten kirjan sivulla 311 on esitetty. Ohessa vielä toinenkin ruutukuva asiasta, joka ei mahtunut painettuun kirjaan (isompi versio napsauttamalla kuvaa):

EXTRA: Teksti-tv-fonteilla leikkiminen oli niin hauskaa, että otin vielä kolme mallikuvaa vapaasti säädettävien tekstitysten käyttömahdollisuuksista. Kuvassa Serranon perhe -sarja YLE 1:llä 20.8.2007 erilaisilla teksti-tv-teksteillä:

Bonusmateriaalin kuvat (s. 455-458)

Osa kirjan lopun "bonusmateriaalin" kuvista erottuu painoteknisistä syistä melko huonosti. Ohessa kuvat tiedostoina (isompi versio napsauttamalla kuvaa):

Hovioikeuden päätös: CSS-suojausta ei saa kiertää (26.5.2008)

Helsingin hovioikeus antoi 22.5.2008 päätöksen, jolla se kumosi käräjäoikeuden aiemman vapauttavan päätöksen ns. CSS-jutussa (kirjan s. 417). Päätöksen mukaan dvd-levyillä käytettyä CSS-suojatekniikkaa on pidettävä tekijänoikeuslain tarkoittamana "tehokkaana suojakeinona", jonka kiertäminen on kiellettyä. Korkein oikeus ei myöntänyt päätökseen valituslupaa, joten tuomiosta tuli lainvoimainen vuoden 2008 lopussa.

Hyvästi VHS, hyvästi LaserDisc (19.1.2009)

Analogiset tekniikat katoavat lopullisesti. JVC lopetti viimeisenä maailmassa VHS-nauhurien valmistuksen vuoden 2008 lopussa. Nauhurien elinaikana (1976-2008) ehdittiin valmistaa yli 900 miljoonaa laitetta. Tammikuussa 2009 saman kohtalon koki LaserDisc-tekniikka, kun viimeinenkin valmistaja (Pioneer) ilmoitti lopettavansa. LaserDisc (1978-2009) jäi lähinnä videoharrastajien laitteeksi, eikä se koskaan levinnyt suuren yleisön käyttöön.

<-takaisin