Petteri Järvinen: Salausmenetelmät-kirja

Päivitetty 7.1.2004

Muutoksia ja lisäyksiä


Tämä sivu sisältää lisäyksiä ja päivityksiä Salausmenetelmät -kirjan tietoihin.

Korjaus: Moduulilasku

Laskutoimitus (s. 115) (10 + 9) mod 12 = 5 oikea lopputulos on 7.

10.12.2003

Täsmennys: Poliisin verkkosivuja ei hakkeroitu

Sisäasiainministeriön poliisiosaston lähettämän sähköpostin mukaan kirjan sivulla 31 esiintyvän kuvan teksti "oli joutunut poliisin www-sivuille vahingossa omassa koulutustilaisuudessamme. Poliisin www-sivuja ei siis oltu hakkeroitu.".

10.12.2003

Korjaus: Ruotsalaisten apu Suomelle koodin murtamisessa

Lauri Lehtosen lähettämän lukijapalautteen mukaan lähdeteoksessa Kahn: Codebreakers annetaan väärää tietoa ruotsalaisten koodinmurtoavusta Suomelle toisen maailmansodan aikana (kirjan sivu 23):

"Todellisuudessa suomalaiset olivat aloittaneet radiotiedustelun ja siihen liittyvän Neuvostoliiton salaamisjärjestelmien tutkimisen ja murtamisen jo vuonna 1927. Talvisodan syttyessä meillä oli jo hyvä valmius, kun ruotsalaiset vasta vakavassa mielessä aloittivat tämän toiminnan. Suomen radiotiedustelun perustaja ja johtaja Reino Hallamaa vei Ruotsiin venäläistä koodimateriaalia, jonka avulla ruotsalaiset pääsivät alkuun. Samoin hän toimi neuvonantajana Ruotsin radiotiedustelun organisaatiota perustettaessa. Vastalahjaksi Suomi sai muun muassa vastaanottimia, joista meillä oli puutetta. Näinollen ei voi sanoa, että ruotsalaiset avasivat venäläistä sotilasviestitystä meidän avuksemme Talvisodan aikana. Oli tietenkin meilläkin ongelmia. Mm. korkeimman tason ns. viitoskoodia ei saatu murrretuksi, ja tästä kävi Ruotsin myöhemmin legendaariseksi tulllut koodinmurtaja Arne Beurling meillä konsultoimassa. Ennen jatkosotaa tämäkin koodi saatiin murretuksi, mutta lähinnä japanilaisten ja englantilaisten avulla. Sitten jatkosodan aikana Ruotsi kyllä kehittyi kovasti, ja meillä oli yhteistoimintaa, mutta Ruotsin avusta ei silloinkaan voida puhua. Ongelmia oli tietenkin koko ajan venäläisten muuttaessa ja kehittäessä salaamissysteemeitään. Kohtalaisesti kuitenkin pysyttiin salaamisen ja koodinmurtamisen kilpajuoksussa mukana. Tärkein yhteistyökumppani oli tällöin Saksa, jossain määrin myös Japani. Ruotsilla oli omat merkittävät saavutuksensa, mm. saksalaisen Geheimschreiberin systeemin murtaminen.

Näistä asioista on jonkinverran kirjallisuutta, mm Erkki Pale: Suomen radiotiedustelu 1927 - 1944 (omakustanne), Ohto Manninen, Timo Liene: Stella Polaris, suomalaista radiotiedustelua (Edita). Tulossa on WSOY:n kustantamana Jatkosodan Pikku-Jättiläinen, johon tulee artikkeli Suomen radiotiedustelusta. Ruotsalainen näkökulma on teoksessa: C.G. McKay, Bengt Beckman. Swedish Signal Intelligence 1900 - 1945 (Frank Cass). Alan suomalaisen historian tutkimuksen ongelma on se, että dokumentit arvokkaimmilta osin vietiin Stella Polaris-operaation mukana Ruotsiin ja muilta osin poltettiin.

Kahnille on aikaanaan lähetty palautetta, mutta ehkä hän ei ottanut sitä seuraavassakaan painoksessa huomioon. Tätä en ole valitettavasti tarkistanut."

10.12.2003

Lisäys: DVD-Jonin juttu loppuunkäsitelty

Norjan vetoomustuomioistuin vahvisti 22.12.2003 alemman oikeusistuimen päätöksen (s. 364), jonka mukaan norjalainen Jon Johansen ei ollut rikkonut maan lakeja purkaessaan dvd-levyjen suojauksen ohjelmaansa varten. Koska päätöksestä ei valitettu korkeimpaan oikeuteen, DVD-Jonin tapaus oli vihdoin loppuunkäsitelty.

7.1.2004

Lisäys: 576-bittinen julkinen avain murrettu

Kahdeksan matemaatikkoa on onnistunut murtamaan kolmen kuukauden työn jälkeen ensimmäistä kertaa 576-bittisen julkisen avaimen. Murtotyöhön oli valjastettu 100 tietokonetta. Murto oli yksi RSA Securityn tehtävistä (RSA-576). Yleisesti käytettyyn 1024 bitin avaimeen on vielä runsaasti matkaa, joten 1024 bitin tekniikkaa voidaan pitää vielä pitkään riittävän turvallisena arkikäyttöön.

28.4.2004


Copyright Petteri Järvinen Oy 2003.