Tietokone-lehti 9/2000

Mobiili Internet on vielä kaukana

Matkapuhelimella käytettävät Internet-palvelut eli mobiili netti on päivän taikasana. Todellinen buumi tuntuu vallanneen varsinkin amerikkalaiset kun on käynyt ilmi, mikä voima kaikkialle yltävissä nettipalveluissa piilee. Meitä suomalaisia kehitys miellyttää, olemmehan kehityksen eturintamassa sekä netti- että kännykkäpuolella.

Sujuva nettipalvelujen käyttö tien päältä ja langattomasti on kuitenkin vielä utopiaa. Niin kaukana tämän päivän todellisuus on huomisen lupauksista.

Paluu vuoteen 1985

Käytin kesällä Portugalissa ollessani matkamikroa ja -puhelinta sähköpostin lukemiseen ja kotimaan tapahtumien seurantaan. Helppoa se ei kuitenkaan ollut, sillä välillä GSM-puhelin ei saanut datayhteyttä lainkaan ja välillä linja katkesi omituisesti, vaikka kenttävoimakkuus näytti täyttä arvoa.

Ja se nopeus! Tai pikemminkin sen puute: Windowsin graafisia sähköpostiohjelmia ei ole suunniteltu hitaille datayhteyksille, eikä edes surffauksesta tahtonut tulla mitään ylihienoissa ja tarpeetonta grafiikkaa pursuavissa www-sivuissa.

Mieleeni palasivat elävästi langallisen dataliikenteen pioneeriajat. Noin 15 vuotta sitten sen aikaisten modeemien ja palvelujen käyttö oli tasan yhtä epäluotettavaa ja hidasta kuin GSM-datalla nyt. Itse asiassa merkkipohjaisen sähköpostin lukeminen kävi silloin jopa nopeammin, vaikka GSM:n datanopeus on sentään nelinkertainen vanhojen 1200 bitin modeemeihin verrattuna.

Kotiin päästyäni oli pakko oikein testata asiaa ja selvittää, mistä hitaus johtuu. Käytin postin lukuun Outlook 2000:ta ja siten, kuin useimmat muutkin matkakäyttäjät: soitin ensin auki yhteyden Internetiin, jotta myös surffaus olisi onnistunut, ja luin sitten sähköpostit aivan kuin olisin ollut lähiverkossa.

Tulokset olivat tyrmääviä. Pelkkä sähköpostilaatikon avaaminen ja ohjelman sulkeminen aiheutti 60 kilotavua saapuvaa ja 38 kilotavua lähtevää liikennettä. Ohjelma siis siirsi 98 kilotavua dataa, vaikkei laatikossa ollut ainuttakaan uutta viestiä!

Ei ihme, että postin lukeminen oli hidasta. Ja ulkomailta soitettaessa jokainen minuutti maksaa useita markkoja. Voi vain arvioida, miten suuri tulonsiirto yrityksiltä matkapuhelinoperaattoreille on tapahtunut, kun yritysten matkustava henkilökunta on siirtynyt käyttämään Outlook 2000-sähköpostia. Pelkillä ylimääräisillä puhelukustannuksilla olisi luultavasti peitetty Office-paketin ja matkamikron hankintakustannukset moneen kertaan.

Liian raskaita sivuja

Toinen kielteinen havainto liittyi www-palvelinten liian raskaisiin, graafisiin ja siksi hitaasti latautuviin sivuihin. Asiasta on valitettu siitä lähtien, kun ensimmäiset www-palvelimet ilmestyivät, mutta viesti ei vain näytä menevän perille.

Sivujen tekijät haluavat ilmeisesti osoittaa taiteellista luovuuttaan tai Javascript-ohjelmointitaitoaan tuottaessaan sivuja, joiden lataaminen kestää puoli ikuisuutta ja jotka usein vielä vaativat tietyn selainversion ja näytön tarkkuuden näkyäkseen oikein. Tällaiset sivut eivät kuitenkaan vastaa käyttäjien tarpeita ja odotuksia.

Yritykset, jotka teettävät sivuja, eivät uskalla vaatia uusmediatoimistoltaan yksinkertaisempia, mutta toimivia sivuja pelätessään sen olevan jotenkin imagon tai www-median ominaisluonteen vastaista. Uskotaan, että näyttävät ja monimutkaiset sivut houkuttelevat kävijöitä viettämään paljon aikaa sivuilla ja tulemaan uudelleen. Todellisuudessa asia on juuri päinvastoin.

Sivujen arviointia vaikeuttaa sekin, että sivut saattavat näyttää petollisen hienoilta, kun tekijä esittelee niitä omalla työasemallaan tai nopean lähiverkon yli. Modeemiyhteydellä ja vieraalla koneella toimittaessa vaikutelma on kuitenkin aivan toinen. Suurin osa sivuista on tarpeettoman raskaita ja hitaalla GSM-yhteydellä toimittaessa ongelma näkyy korostuneesti.

On totta, että uusien xDSL-, WLAN- ja kaapelimodeemitekniikoiden ansiosta kotien ja yritysten yhteydet nopeutuvat koko ajan. Samalla kasvaa kuitenkin langattomien päätelaitteiden käyttäjien joukko, ja heidän siirtonopeutensa on 10-15 vuotta lankayhteyksiä jäljessä. Siksi hitaatkin käyttäjät on pakko ottaa huomioon.

Ehdotankin, että liian raskaita sivuja käyttävät yritykset luovat matkakäyttäjiä varten /mobile-hakemiston, jossa on linkit keskeisiin tietoihin ja palveluihin ilman turhia grafiikoita ja kikkailuja - vaikka sitten pelkkänä tekstinä.

Esimerkiksi Yleisradio (www.yle.fi), jonka kansisivu latautuu kiusallisen hitaasti, käyttää runsaasti Javascriptia ja näkyy oikein vasta 1024 kuvapisteen näytöllä, voisi luoda osoitteeseen www.yle.fi/mobile yksinkertaistetun version, jossa olisi vaikkapa päivän ohjelmatiedot ja uutiset nopeasti latautuvana tekstinä.

WAPista ja flopista

Viime syksynä mainokset lupasivat, että WAP toisi Internetin kännykkään. Mainos oli vähintäänkin harhaanjohtava, sillä WAPilla ei ole mitään tekemistä Internetin kanssa. Päinvastoin, WAPpiin rakennettiin Internetille rinnakkaiset protokollat ja palvelut, jotta voitaisiin estää asiakkaan vapaa liikkuminen palvelusta toiseen Internetin tyyliin. Tämän ansiosta WAP Forumilla säilyi kontrolli, jota Internetissä ei ole koskaan ollut.

Keinotekoisen rajoituksen lisäksi WAPin markkinoinnissa tehtiin kaikki mahdolliset virheet. Järjestelmä julkistettiin, vaikka markkinoilla oli vain yksi aito WAP-puhelin, jota sitäkään ei saanut ostaa mistään. Useimmat palvelut olivat kalliita ja epäkäytännöllisiä. Esimerkiksi säätutkakuva on hauska katsoa, mutta pienellä yksivärisellä näytöllä siitä ei saa mitään selvää. WAP-palvelun konfigurointi omaan puhelimeen vaatii 10 erilaisen asetuksen tekemisen ja kerralla voidaan asentaa käyttöön vain muutama palvelu.

Vanhan sanonnan mukaan "et saa koskaan uutta tilaisuutta tehdä hyvää ensivaikutelmaa". WAPin ensivaikutelma oli pettymys ja se leimaa tekniikkaa vieläkin, vaikka osa ongelmista on jo ratkaistu. On vain ymmärrettävä, ettei WAP ole Internet vaan tekstiviestien laajennettu versio.

Tulevaisuuden todelliset Internet-puhelimet eivät WAPpia kaipaa, sillä ne kytkeytyvät suoraan nettiin. Pienen näytön ja hitaan siirtotien rajoitukset voidaan kiertää esimerkiksi edellä kuvattua mobile-palveluhaaraa käyttämällä. Ja jos digitv vastoin odotuksia alkaa yleistyä, televisionäytölle optimoidut sivut voidaan sijoittaa vastaavasti /digitv-haaraan.

Liikoja odotuksia 3G:stä?

WAPin jälkeen markkinoiden huomio on kohdistunut GPRS:ään ja muihin tekniikoihin, joilla nykyisen GSM-datan vaatimatonta siirtonopeutta voidaan kasvattaa. Suurin hype vallitsee kuitenkin kolmannen sukupolven UMTS-matkapuhelimista, joiden pitäisi pystyä huimiin nopeuksiin.

Kukaan ei vielä tiedä, mihin satojen kilobittien sekuntinopeutta tullaan käyttämään eikä edes sitä, toimivatko laitteet luvatulla nopeudella myös kenttäolosuhteissa. Puheen ja datapalvelujen välitykseen riittää hyvin ISDN-nopeus. Suurempaa vauhtia tarvitaan vain liikkuvan kuvan välitykseen.

Visioissa kuvitellaan, miten tulevaisuuden kuluttajat maksavat muutaman markan nähdäkseen liikkuvaa kuvaa työmatkansa varrella olevista kameroista voidakseen näin välttää ruuhkaiset kohdat, tai miten he voivat kurkistaa kesken työpäivän lastensa päivähoitopaikalle.

Kuluttajien suhtautuminen videosiirtoon jää nähtäväksi. On vaikea uskoa ainakaan kaksisuuntaiseen kuvapuhelimeen, sillä harva haluaa näyttää omaa naamaansa vastapuolelle ja autoa ajettaessa näköpuhelin olisi suorastaan hengenvaarallinen.

Suurta nopeutta ja videokuvaa hyödyllisempiä ovat erilaiset paikannuspalvelut, joiden ansiosta kännykkä osaa neuvoa tien lähimpään ravintolaan tai huoltoasemalle. Nämä palvelut voidaan kuitenkin toteuttaa jo lähes nykypäivän tekniikalla.

Synkin pilvi UMTS:n taivaalla ovat monissa maissa taivaisiin nousseet lisenssihinnat. Esimerkiksi Englannissa lupien yhteishinta kipusi lopulta 220 miljardiin markkaan. Tämä summa joudutaan aikanaan perimään korkojen kanssa takaisin tulevaisuuden käyttäjiltä. Onkin luultavaa, että siirtymäkausi GSM:stä UMTS:ään muodostuu paljon odotettua pidemmäksi.

SMS on kuin Windows

Kokemus on osoittanut, että käyttäjien enemmistön tarpeet ovat varsin yksinkertaisia ja että käyttäjien on itse annettava keksiä ne. Insinöörit voivat vain yrittää arvailla, minkä palvelun käyttäjät todellisuudessa ottavat omakseen.

Esimerkiksi tekstiviestien suosio oli täydellinen yllätys. Niiden lähettäminen täytti aidon tarpeen ja mahdollisti simppelit, lähinnä viihteeseen ja elämyksiin keskittyvät peruspalvelut. Ylhäältä käsin suunnitellut WAP- ja 3G-palvelut eivät välttämättä menesty uskotulla tavalla, koska kuluttajien käytöstä on vaikea arvioida etukäteen. Viime kädessä kuluttajien enemmistö äänestää aina halvimman vaihtoehdon puolesta.

Onkin mahdollista, että 3G-ongelmien ja ylimitoitettujen odotusten vuoksi langattomien palvelujen loistava tulevaisuus on monelle pettymys. Vanhat SMS-palvelut saavuttavat Windowsin aseman: useimmat käyttäjät tyytyvät niihin vielä pitkään, koska ne täyttävät perustarpeet ja ovat riittävän edullisia.

<takaisin