Tietokone-lehtiti 12/2001

Homo immobilis

Vielä pari vuotta sitten uskottiin, että seuraavan sukupolven matkapuhelimet uusine palveluineen yleistyvät nopeasti ja tuovat operaattoreille säkkikaupalla rahaa. Järkkymätön usko siihen, että koska toisen sukupolven GSM oli ollut suuri menestys, kolmannesta sukupolvesta tulisi vielä suurempi menestys, sai operaattorit maksamaan itsensä kipeäksi pelkistä toimiluvista.

Nyt olemme saaneet havaita, että tie tulevaisuuden mobiilipalveluihin onkin pitkä, liukas ja täynnä yllätyksiä.

Liikkuminen vähenee

Markkinointi-ihmiset ovat keksineet käsitteen "homo mobilis", liikkuva ihminen. Sen nimissä on kehitetty matkapuhelimeen vaikka minkälaisia palveluita, aivan kuin ihmisillä ei olisi enää lainkaan kotia eikä työpaikkaa.

Mitä hyötyä on esimerkiksi matkapuhelimeen kalliisti tilattavista miniuutisista, kun samat uutiset näkee kuvan ja äänen kera niin Internetistä kuin televisiostakin? Useimmilla on kuitenkin kotona ja työpaikalla Internet-yhteys ja televisio.

Ainoat näkemäni todelliset homo mobilis -ihmiset ovat pummeja. Heillä ei ole kotia eikä työtä, mutta ei kyllä puhelintakaan.

Monilla aloilla liikkuminen on kieltämättä lisääntynyt. Yritykset ovat automatisoineet toimistorutiineja ja jalkauttaneet henkilökuntaansa kentälle, missä asiakkaatkin ovat. Työmatkat pitenevät, kun ihmiset pakkaantuvat kasvukeskuksiin ja asuntojen nousevat hinnat ajavat perheet kauas keskustoista ja työpaikoista. Niin ikään kuluttajien vapaa-aika on lisääntynyt, ja elintason nousun vuoksi harraste- ja huvimatkojen määrä on noussut.

Toisaalta fyysisen liikkumisen kustannukset nousevat muun muassa haittaverojen ansiosta koko ajan. Pitkän nousukauden nyt päättyessä kaikki etsivät kustannussäästöjä, ja juuri liikkumisesta on helpointa tinkiä. Asiointi Internetin välityksellä on helppoa, nopeaa ja lähes ilmaista.

Yhdysvalloissa kehitys on jo pitkään ajanut kansalaisia linnoittautumaan koteihinsa. Liikkuminen on kyllä halpaa, mutta sitä pyritään välttämään turvallisuussyistä. Ruoka ja palvelut tilataan suoraan kotiin. Koteihin rakennetaan hienoja kotiteattereita, joilla elokuvat ja muu viihde saadaan tulemaan kuluttajan luo sen sijaan, että kuluttaja liikkuisi niiden luo.

Todellinen vaikuttaja oli tietenkin syyskuun terrori-isku, joka leikkasi liikkumishaluja kaikilta. Juuri tällä hetkellä homo mobilis -ajatus tuntuu perin etäiseltä.

Haaste insinööreille

Kuluttajille on visioitu käteen mahtuvaa UMTS-ihmepuhelinta, joka toimii kuvapuhelimena ja siirtää langattomasti jopa kaksi miljoonaa bittiä sekunnissa.

Insinöörit, jotka joutuvat nämä laitteet joskus rakentamaan, harovat kuitenkin hiuksiaan. Mainosten ja visioiden ihmepuhelimen toteuttamiseen vaadittaisiin todellakin ihme - nykyinen teknologinen osaaminen ei siihen riitä. Analyytikkojen visiot ja business-henkilöiden lupaukset ovat karanneet kauas insinöörien kykyjen edelle.

Se, mikä kuluttajasta tuntuu helpolta, on teknisesti äärimmäisen vaikea toteuttaa. Nykyinen GSM:n 9600 bitin datasiirto tuntuu alkeelliselta ja hitaalta, mutta jo senkin toteuttaminen on teknisesti monimutkaista. Vielä 10 vuotta sitten sama nopeus vaati lankaverkossa tuhansien markkojen hintaisen modeemin ja oli oman aikansa huipputekniikkaa.

Nyt tämä halutaan nopeampana, langattomasti, globaalisti ja niin, ettei yhteys katkea tukiaseman vaihdon yhteydessä. Eikä yhteys saisi edes maksaa kovin paljon. Huh!

Tekniset ongelmat näkyvät jo nykyisissä GPRS-puhelimissa, jotka ovat olleet myöhässä ja joiden yhteensopivuus eri verkkojen kanssa tuottaa ongelmia. GPRS on langaton IP-päätelaite, jonka tekninen toteutus on huomattavasti GSM:ää monimutkaisempi.

Voi vain kuvitella, millaista tekniikkaa tulevat vaatimaan 3G-kuvapuhelimet, joissa kaiken radio- ja IP-tekniikan lisäksi pitää olla vielä multimediaominaisuudet taskukoossa. Niin ikään tarvitaan GSM- ja GPRS-ominaisuudet, ehkä jopa WLAN, jotta puhelin toimisi kaikkialla. Kuluttajia tuskin tyydyttää tilanne, jossa he ostavat kalliin 3G-puhelimen, mutta sen ominaisuuksia voi käyttää vain niissä muutamissa kaupungeissa, joissa 3G-verkko kuuluu.

Ei ihme, että japanilaisten 3G-kokeiluja ovat vaivanneet monenlaiset tekniset ongelmat eikä datasiirtonopeus yllä lähellekään megabittitasoa. Vodafone ilmoitti aloittavansa 64 kilobitin nopeudella, joka vastaa langatonta ISDN:ää.

Sekin on toki parempi kuin GSM:ssä, mutta kaukana markkinahenkilöiden lupaamasta kahdesta megabitistä.

Akut pullonkaulana

Ihmepuhelimen toteutuksen suurin ongelma ei ole mikropiirien suuri määrä eikä edes prosessorin teho, vaan luultavimmin sähkönkulutus. Jos taskukokoisen puhelimen pitää toimia taskukokoisena multimedialaitteena, lähiverkkona ja radiolähettimenä, mikään nykyinen akkuteknologia ei riitä varastoimaan siihen tarpeeksi sähköä.

NECin insinöörit etsivät ratkaisua nanoputkiin pohjautuvista polttokennoista, joiden pitäisi tarjota kymmenkertainen kapasiteetti litium-ioniakkuihin verrattuna. Motorolan suunnitelmissa kännykkä toimii metaanikaasulla. Kumpikin tekniikka kypsyy tuotantokäyttöön kuitenkin vasta ensi vuosikymmenellä.

Kaliforniassa SRI International kehittää kenkään asennettavaa lisälaitetta, joka muuntaa elektroaktiivisten polymeerien avulla kävelyn sähköenergiaksi. Citizen myy jo nyt Eco-Drive Thermo -rannekelloa, joka kehittää sähköä lämpimän käden ja viileämmän ympäristön välisestä lämpötilaerosta.

Tulevaisuuden ihmekännykkä voikin olla kaasulla toimiva laite, jota varmuuden vuoksi ladataan kävelemällä ja katsellaan kämmenellä lämmittäen.

Palvelut voivat yllättää

Onneksi mikään ei ole niin viisas kuin insinööri - paitsi ehkä majava. Insinöörit hoitavat tekniikan, mutta millaisia mahtavat olla tulevaisuuden mobiilipalvelut?

Paras muistutus palvelujen yllätyksellisyydestä on GSM Chatin suosio. Aikanaan väitettiin logojen ja soittoäänten olevan hömppää, mutta tällä alueella GSM Chat on aivan omaa luokkaansa: ihmiset lähettävät viiden markan hintaisia roskaviestejä muiden luettaviksi, eivätkä voi olla edes varmoja näkyykö viesti koskaan television ruudulla.

GSM Chatin saama suosio pitää palvelujen suunnittelijat nöyrinä. Ala kehittää hienoja räätälöitäviä tietopalveluita, mutta todellinen rahasampo tuleekin roskan kirjoittamisesta TV-ruudulle. Näin ei käy siksi, että kuluttajat olisivat tyhmiä, vaan siksi, että GSM Chat täyttää heillä oikeasti olevia viestintä- ja elämystarpeita. Tieto- ja uutispalvelut eivät sitä tee.

Jos kerran GSM Chatista tulee hitti, mitä enää uskaltaa ennustaa tulevaisuuden uusista palveluista? Varmaa on, että kuvallinen viestintä tulee yleistymään. Miksi lähettää pelkkä haukkuva tekstiviesti, kun voi lähettää kuvan omasta keskisormestaan? Miksi tyytyä pelkkiin rakastaviin teksteihin, kun voi ottaa kuvan omista pusuhuulistaan? Myös talvilomalta töissä puurtaville työkavereille lähetetyt kuvat tulevat varmasti olemaan suosittuja.

Toinen kiinnostava sovellusalue on paikannustekniikka. Matkapuhelin voi antaa ajo-ohjeita ja muita paikkaan sidottua tietoa. Toisin kuin uutis- ynnä muut palvelut, tämä palvelu sopii luonnostaan puhelimeen, koska sitä ei voi toteuttaa pöytä-PC:n ruudulla.

Ongelma on vain siinä, että nämä molemmat voidaan toteuttaa jo nykyisellä 2G- ja GPRS-tekniikalla. Niissä ei tarvita 3G:n suurta datanopeutta.

Seksiä 3G-puhelimesta

3G-maailma yllättää ennustajansa vielä moneen kertaan. Ensimmäinen menestyssovellus tulee olemaan henkilökohtainen seksipalvelu, jota voi katsoa puhelimesta missä ja milloin vain. Jos kerran pelkästä korvaan läähättämisestä voi jo tänään laskuttaa jopa 10 markkaa minuutilta, samasta kuvan kanssa pitää tulevaisuudessa saada ainakin viisi euroa.

Operaattorit saattavat pettyä huomatessaan, että heidän kymmenien miljardien toimilupaansa ja insinöörien parasta osaamista käytetään aluksi pornon välittämiseen, mutta siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Seksipalvelut ovat aina olleet ensimmäisiä uuden teknologian kaupallisia hyödyntäjiä.

Toinen uusi sovellusalue tullee olemaan mainonta. Kuluttajille voidaan lähettää räätälöityjä mainosvideoita ja jopa maksaa heille niiden katselemisesta. Kuulostaa hankalalta ja kalliilta, mutta kuluttajan huomion saaminen muilla tavoin on tulevaisuudessa vielä hankalampaa ja kalliimpaa.

Kolmas sovellusalue löytynee pelaamisesta. Nopeat datayhteydet mahdollistavat houkuttelevat pelit muita käyttäjiä vastaan.

On kuitenkin selvää, että nykyiset arviot 3G-maailman toteutumisesta ovat aivan liian optimistisia. Visioitu 3G-maailma alkaa toteutua aikaisintaan tämän vuosikymmenen loppupuolella. Operaattorien paras toivo onkin siinä, että Keski-Euroopan ruuhkautuvat GSM-verkot pakottavat asiakkaat siirtymään 3G-tekniikkaan jo tätä aiemmin, vaikka hienoissa verkoissa liikkuisikin vain tavallinen puheliikenne.

<takaisin