Tietokone-lehti 4B/2003

Muuttuvat pc-markkinat

Epävarma taloustilanne on saanut niin it-valmistajat kuin heidän asiakkaansakin varovaisiksi. Pc-myynti ei sentään enää laske, kuten vielä vuonna 2001, jolloin Gartnerin keräämien tietojen mukaan maailman pc-toimitukset putosivat ensimmäisen kerran 16 vuoteen ja vähenivät vuositasolla 4,6 prosenttia.

Tämä vuosi näyttää paremmalta, sillä IDC:n uusi, alaspäin korjattu ennuste arvioi vuoden 2003 pc-myynniksi reilut 145 miljoonaa laitetta. Viime aikoina kysyntää ovat ylläpitäneet varsinkin kotitaloudet, mutta pian on yritystenkin pakko aktivoitua. Vuosi 2000 -ongelman torjumiseksi hankitut laitteet ovat tulossa elinkaarensa siihen kohtaan, jossa vaihto uudempaan alkaa olla järkevää. Arvioidaan, että yrityksissä muhii lähes 200 miljoonan vanhentuneen pc:n potti odottamassa parempia aikoja ja korvausinvestointien käynnistymistä.

Se tietäisi kysynnän vilkastumista, ja olisi tervetullutta koko alalle - etenkin, kun lokakuussa 2001 odotettu Windows XP:n markkinoita elähdyttävä vaikutus jäi kovin vähäiseksi.

Uskoa tulevaan antaa myös Tablet PC. Marraskuussa esitelty uudentyyppinen matkamikro on ensimmäisten myyntilukujen valossa ollut kohtuullinen menestys, Vuoden 2002 viimeisellä neljänneksellä myytiin 72 000 laitetta, mikä ylitti odotukset.

Pc porskuttaa yhä

Elokuussa 1981 julkistettu pc on laitteena pahasti vanhentunut. Se onkin ehditty julistaa kuolleeksi jo monta kertaa. Julistuksista huolimatta pc sinnittelee yhä tietotekniikan työjuhtana.

Pc:ssä ei enää ole mitään hohdokasta eikä hienoa ­ se on arkista kuin näkkileipä. Pc ei valtavan asennuskantansa vuoksi pysty enää uusiutumaan, mutta jatkuvat pienet parannukset estävät sitä homehtumasta käsiin. Nopeat liitäntätekniikat, kuten usb 2.0 ja Firewire sekä langattomat lähiverkot sekä Bluetooth laajentavat jälleen kerran pc:n käyttöalueita ja vauhdittavat uusien laitteiden myyntiä.

Kaikesta huolimatta pc-markkinat ovat muuttuneet. Laite ostetaan yhä useammin netistä, ja sen kokoonpano räätälöidään juuri omiin tarpeisiin sopivaksi. Toinen merkittävä muutos on matkamikrojen yleistyminen. Vuoden 2002 viimeisellä neljänneksellä matkamikrojen myynti kasvoi liki 70 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Matkamallien osuus kokonaismyynnistä onkin jo 25 prosenttia, kun se vielä vuonna 2001 oli alle 20 prosenttia.

Matkamikrojen suosio on seurausta hintojen laskusta. Moni hankkii kotiin mieluummin siistin kannettavan kuin ison multimedia-pc:n, jonka erilliset osat ja joka suuntaan kulkevat johdot eivät ole mikään silmänilo.

Yritykset arvostavat matkamikrojen myötä syntyvää uutta työkulttuuria. Työt kulkevat koneen levyllä entistä helpommin kotiin iltaisin ja viikonloppuisin, eikä edes lasketa ylitöiksi. Tästä syystä työntekijöille hankitut matkamikrot maksavat itsensä nopeasti takaisin.

Matkamikrojen kysyntää ovat lisänneet langattomat lähiverkot, joiden ansiosta konetta voi kuljettaa kainalossa ympäri toimistoa. Kone on myös entistä helpompi ottaa mukaan sisäisiin palavereihin, jolloin tilaisuudet sujuvat alusta loppuun sähköisesti ja papereista voidaan luopua.

Mitä tapahtui haastajille?

Siinä, missä yritykset pari vuotta sitten etsivät kilvan uusia liiketoimintamahdollisuuksia verkkokaupasta ja langattomista päätelaitteista, etsintä kohdistuu nyt säästökohteisiin.

Ensimmäiseksi ovat saaneet mennä käsitietokoneet. Pda-laitteiden myynti onkin suorastaan romahtanut. Alan markkinajohtaja Palm raportoi talvella myyntinsä pudonneen 29 prosentilla, ja näytti vuosineljännekseltä lähes liikevaihdon suuruisia tappiolukuja. Erityisen huonosti kävivät kaupaksi yrityksille suunnatut huippumallit, joissa valmistajan kate on suurimmillaan.

Säästökohteita on haettu myös ohjelmista. Niitä ei enää päivitetä entiseen tapaan, ja rohkeimmat pyrkivät kokonaan eroon Microsoftin lisensseistä. Avoin lähdekoodi houkuttaa monia.

Vielä 1990-luvun lopussa puhuttiin paljon keveistä ja helposti hallittavista nc-koneista eli verkkomikroista. Niistä piti tulla vakava kilpailija korkeista käyttö- ja ylläpitokustannuksista kärsivälle pc:lle.

Laitetekniikan kehittymisestä huolimatta piilokustannukset eivät ole juurikaan laskeneet. Etähallinta on nykyisissä käyttöjärjestelmissä helpompaa kuin ennen, mutta toisaalta jatkuvien tietoturvapäivitysten asentaminen, virustorjunta, rikkoutuneiden levyjen vaihtaminen ja lukuisten pikku ongelmien ratkaisu syö yhä enemmän aikaa ja rahaa.

Tilanne on niin paha, että jos kaikki halutaan pitää tip-top-kunnossa, jo kymmenkunta mikroa vaatisi hoitajakseen täysipäiväisen mikrotukihenkilön. Tällainen piilokustannus on yksinkertaisesti kohtuuton ja houkuttelee ulkoistamaan palveluita.

Nc-koneista puhuttiin paljon, mutta odotuksista huolimatta ne eivät lyöneet itseään läpi. Sun Microsystems on jäänyt likipitäen yksin puolustamaan sinänsä hyvää ideaa.

Politiikan lisäksi myös yritysmaailma näyttää turvautuvan ankeina aikoina mielellään tuttuihin ja turvallisiin ratkaisuihin ­ silloinkin, kun ne tulevat kalliiksi.

<takaisin