Tietokone-lehti 10B/2003

Digitaalisuus tuo mukavuutta

Nykyinen tekniikka mahdollistaa äänen ja kuvan käytön tavalla, josta aiemmin on voitu vain uneksia. Napin painalluksella saatava ääni ja kuva, joka näytetään seinän kokoisella ruudulla, on toteutumassa. Tieteiskirjailijat erehtyivät vain yksityiskohdissa: näyttölaitteena ei tulekaan olemaan jättikokoinen televisioruutu vaan videotykki, jolla kuva heijastetaan seinälle.

Digikameran valokuvat, musiikki, videot ja tietokonepelit sulautuvat konvergenssin myötä bittivirraksi, jota voi käyttää ajasta ja paikasta riippumatta. Kehitys tarjoaa kuluttajalle huikeita mahdollisuuksia itse tuotetusta tai ostetusta sisällöstä nauttimiseen, tai vaikkapa kuvapuheluun kaukaisen sukulaisen kanssa.

Jonain päivänä kaikki sujuu yhtä helposti kuin tavallisen cd-soittimen käyttö. Tänään kodin digitalisointi vaatii vielä rutkasti pioneerihenkeä.

C-kasetista mp3-aikaan

Aloitin oman digiprojektini siirtämällä vanhat c-kasetit mp3-tiedostoiksi. Kauan sitten tehdyt ainutkertaiset äänitteet, kuten lapsuuden joulut ja haastattelut, ovat nyt tietokoneen levyllä tiedostoina, josta ne saa kuultavaksi hiirtä napsauttamalla.

Käyttömukavuuden lisäksi digitoinnilla oli toinenkin merkitys: se pelasti nauhat itseni ja jälkipolvien kuultaviksi. C-kasetteja toistavat laitteet ovat käyneet harvinaisiksi, eikä nauhakaan säily loputtomasti.

Tietokoneella voi nauhoittaa myös suoraan radiosta, mikä tuo elävästi mieleen sen tavan, jolla nuoruudessa musiikkia hankittiin. Enää ei tosin tarvitse kelata kasetteja eikä muistella, mitä milläkin nauhalla oli. Tallennus menee suoraan nimettyyn tiedostoon ja nauhoituksen voi ajastaa myöhempää kuuntelua varten, ellei satu olemaan radion ääressä juuri oikeaan aikaan.

Seuraavaksi aloin siirtää cd-kokoelmaani tietokonemuotoon. Luin skannerilla levyjen kannet ja muunsin raidat mp3-tiedostoiksi. Nyt saan minkä tahansa levyn kokoelmastani soimaan napsauttamalla hiirellä sen kuvaa. Erityisen antoisaa on verrata peräkkäin useita tulkintoja samasta teoksesta.

Musiikin voi valita myös tyylilajin tai esittäjän mukaan, tai antaa ohjelman itse päättää. Voittaa mennen tullen cd-levyjen ja koteloiden räpläämisen!

Stereoihin yhdistettynä mp3-tiedostot soivat tietokoneella upeasti, varsinkin jos käyttää ulkoista mp3-muunninta. Mikrojen omat äänikortithan ovat yleensä kehnoja ja vaimentavat korkeita ääniä. Onpa joissakin av-vahvistimissa jo sisäänrakennettu mp3-dekooderikin.

Nyt levykokoelmasta on helppo ottaa osia matkamikron kiintolevylle tai siirtää tiedostoja matkapuhelimen mp3-soittimeen. Lentokoneessa ei saa käyttää cd-soitinta, mutta omaa tietokonetta voi kuunnella kuulokkeilla. Matkamikro toimii siis myös jukeboksina.

Videonauhuri nurkkaan

Tietokone kertoo, että tähän mennessä digikameran kuvia on kertynyt arkistoon 6007 kappaletta. Lisäksi olen lukenut skannerilla vanhoja paperikuvia ja lasten piirroksia, jotka muutoin kellastuisivat ajan myötä.

Tuorein projekti on videonauhurin korvaaminen tietokoneella. Sitä varten hankin Hauppaugen PVR-350-kortin, joka sisältää tv-virittimen ja mpeg-2-pakkauksen. Nauhoitukset on helppo ajastaa Ylen Ohjelmaoppaan (www.yle.fi/ohjelmaopas) eri kanavien ohjelmatietojen perusteella. Mainio palvelu kertoo myös ohjelmien taustatiedot paljon digi-tv:n epg:tä laajemmin.

Kerralla ajastettavia ohjelmia voi olla rajattomasti. Eikä ajastusta muutoinkaan tarvitse tehdä minuutin tarkkuudella, sillä tarpeettomat alku- ja loppuhännät on helppo leikata pois lopullisesta videotiedostosta.

Pysyvää tallennusta varten nauhoituksia voi kirjoittaa dvd-levyille tai laadusta tinkimällä jopa vcd-formaatissa tavallisille cd-r-levyille. Silloinkin laatu yltää vhs-videon tasolle.

Hienoista ominaisuuksista huolimatta kortissa on myös teknisiä ongelmia. Gigatavujen videotiedostot lukitsevat satunnaisesti Windowsin, ja kerran elokuva jäi tallentamatta koneen kaaduttua ennen lähetyksen alkua.

Digiongelmia

Kodin lähiverkon ansiosta kaikki valokuvat, musiikki ja videosisältö ovat saatavissa missä tahansa huoneessa napin painalluksella. Kesäaikana langaton wlan-verkko tuo sisällön myös takapihalle tai parvekkeelle. Mikäli siirtonopeus riittää, suojattu vpn-tunneli avaa sisällön kuultavaksi ja katsottavaksi jopa työpaikan koneelta.

Täydellisessä digitalisoinnissa on teknisiä haasteita, sillä varsinkin videotiedostot vievät huimasti muistia. Levytila on halpaa, mutta kymmenien gigatavujen liikuttaminen koneesta toiseen ja tiedostojen varmuuskopiointi vaativat sekä aikaa että ennakkosuunnittelua.

Toinen ongelma on löytää pieni pc-kone, joka olisi riittävän tehokas ja ennen kaikkea hiljainen toimiakseen videonauhurina sekä huonekohtaisena multimediapäätteenä. Kukaan ei halua tavallista ja rumaa pöytäkonetta televisio- tai stereohyllyyn.

Kolmas ongelma on näyttötekniikka. Televisiota ­ edes digisellaista ­ ei ole tarkoitettu pc:n tuottaman kuvan näyttämiseen. Paras ratkaisu olisi videotykki, mutta niiden esteenä on hinta ja valkokankaan sovittaminen huoneeseen. Onneksi litteät näytöt ovat halventuneet nopeasti ja sopivat siroutensa ansiosta vaikka kiinnitettäväksi suoraan seinälle.

<takaisin