Tietokone-lehti 1/2004

Hyvältä näyttää

Viime vuosi ei totisesti ollut kunniaksi tietotekniikalle. Näyttävät uutiset viruksista ja madoista, hakkeriongelmista, luvattomista telekuunteluista ja tietotekniikan parissa tuhlaantuvista miljardeista loivat vaikutelman alasta, joka on kriisin partaalla.

Meneekö tietotekniikalla oikeasti näin huonosti?

Vai olemmeko vain turhan kriittistä? Saavatko huonot uutiset ja epäonnistumiset enemmän palstatilaa kuin hyvät uutiset?

Ollaanpa alkaneen vuoden kunniaksi kerrankin optimistisia ja keskitytään siihen, mikä on hyvin.

Lisää tehoa, vähemmän hintaa

Tietotekniikassa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että teho lisääntyy, mutta hinta laskee. Tämä kehitys saavutti viime vuonna aivan uuden tason, kun toimivan tehomikron hinta käyttöjärjestelmän kanssa laski alle tuhannen euron maagisen rajan.

Vajaalla tonnilla saa koneen, joka riittää millaiseen käyttöön tahansa. Mikä parasta, kone voi nykyisin olla myös kannettava. Takana ovat ajat, jolloin matkamikrot olivat kalliita johtajien leluja.

Tonnin matkamikro kulkee mukana työssä, opiskelussa ja vapaa-aikana. Vielä pari vuotta sitten vastaavan tasoisesta laitteesta olisi pitänyt maksaa kolminkertainen hinta, ja silti sen teho ja levytilan määrä olivat vain murto-osa nykyisestä.

Muidenkin oheislaitteiden hinta on romahtanut. Esimerkiksi hyvälaatuisen tasoskannerin hinta on pudonnut viidessä vuodessa murto-osaan alkuperäisestä. Puhumattakaan mustesuihkuista ja värilasereista, jotka ovat tuoneet värimaailman tavallisenkin käyttäjän ulottuville.

Virallinen laajakaista

Viisi vuotta sitten hitaat ja kalliit isdn-yhteydet olivat parasta, mitä kotoaan nettiä käyttävälle oli tarjolla. Nyt useimmissa kaupungeissa on saatavilla kohtuuhintaista laajakaistaa, joka on monin verroin nopeampi, aina auki, ja veloitus perustuu kiinteään kuukausihintaan.

Myös virallinen Suomi on vihdoin tunnustanut laajakaistan tärkeyden. Joulukuussa liikenne- ja viestintäministeriölle jätetty raportti pyrkii saamaan kohtuuhintaisen laajakaistan kaikkien ulottuville, ja nostamaan laajakaistatalouksien määrän miljoonaan parissa vuodessa.

Maalle, joka on tähän asti jättänyt internetin täysin kaupallisten voimien varaan ja tuhlannut miljoonia digitaaliseen televisioon, suunnan muutos on merkittävä sekä tervetullut. Eikä sitä olisi tapahtunut luultavasti vieläkään, ellei EU olisi nostanut esille laajakaistan merkitystä ja painostanut jäsenvaltioita.

Poliitikkojen suhteen mikään ei siis ­ ikävä kyllä ­ tunnu muuttuneen.

Toinen myönteinen kehitys on ollut langattomissa yhteyksissä. Gprs ja varsinkin wlan tuovat nyt kohtuuhintaisen sekä mukavan nettiyhteyden kaikkialle ja ilman kaapeleita.

Hyvästi kalliit gsm data -puhelut ja modeemien virittelyt! Sähköpostit voi nyt tarkistaa seminaareissa ja lentokentillä ilman niitäkin.

Www-palvelut toimivat

Jo 1990-luvun puolivälissä ennustettiin internetin tukehtuvan lähiaikoina. Liiallinen käyttäjien määrä sekä ip-osoitteiden loppuminen uhkasivat koko netin tulevaisuutta.

Internet osoittautui kuitenkin sitkeäksi, joten tuskin se luhistuu vielä tulevinakaan vuosina. Niin kauan kuin ihmisten halu olla samassa verkossa muiden kanssa pysyy suurempana kuin kielteisten ilmiöiden tuomat haitat, internetin hajoamista tai eriytymistä saarekkeiksi ei tarvitse pelätä.

Netin merkitys on kasvanut huimasti. Joulukuun tilasto osoitti eurooppalaisten käyttävän jo enemmän aikaa netissä kuin aikakauslehtien parissa. Nuorten kohderyhmässä netti on lisäksi ohittanut jo televisionkin.

Nettikauppa on yleistynyt juuri niin kuin takavuosien ennusteissa arveltiin, vaikka niitä silloin pidettiin yliampuvina. Sähköinen asiointi on kuitenkin jäänyt ennusteista, tai ainakin se on ollut perin triviaalia: lähinnä sähköpostiviestintää. Turvallisten todennusmenetelmien puute rajoittaa palveluiden toteuttamista vielä jonkin aikaa.

Lokakuussa 2002 tapahtuneen Myyrmannin räjäytyksen jälkeen Suomessa puhuttiin paljon internetin sananvapauden rajoittamisesta. Uhkat kuitenkin vältettiin, ja laki salli nettikeskustelujen jatkua.

Erityisen ilahduttavaa on havaita www-sivujen kehitys. Vaikka yritysten sivut ovat yhä turhan monimutkaisia ja teknistä kikkailua on aivan liikaa, sivujen käytettävyys on parantunut huimasti.

Niin yrityksissä kuin julkishallinnossakin sivuihin on todella panostettu, ja etsittävät asiat löytyvät nykyään helposti. Muutaman kerran olen suorastaan hämmästynyt, miten sivut tuntuvat suorastaan lukevan ajatuksia ja tietävän itse, mitä käyttäjä on hakemassa.

Puhumattakaan Googlesta, joka löytää kaiken kaikkialta, ja jonka kautta kulkee jo liki puolet maailman internet-hauista. Tänä vuonna Google suorittanee kaikkien aikojen menestyneimmän pörssilistautumisen.

Synkistelyyn ei siis todellakaan ole aihetta! Liki kaikilla osa-alueilla tietoturvaa lukuun ottamatta kehitys on mennyt oikeaan suuntaan. Katsomalla muutaman vuoden taaksepäin huomaa, miten paljon kaikki on parantunut.

Niinpä tästä vuodesta on tulossa kaikkien aikojen paras vuosi tietotekniikassa.

<takaisin