Tietokone-lehti 11/2004

Kaatuilevan kannettavan puhdistus

Vuosi sitten matkamikroni alkoi oireilla. Kesken käytön se heitti ruudun siniseksi, ilmoitti "kmode exception not handled 1E" ja pimeni. Tämän jälkeen kone yritti automaattisesti käynnistyä uudelleen, mutta lataus jämähti aina puoliväliin ehdittyään.

Uudelleenkäynnistys onnistui vasta, kun koneesta oli irrotettu hetkeksi akku ja verkkojohto. Sen jälkeen laite toimi normaalisti muutamasta tunnista muutamaan päivään. Ja sitten taas, täysin yllättäen, sama juttu. Kaatumisissa ei ollut mitään yhteistä tekijää.

Epämääräiset kaatuilut ovat mikrotuen ja huollon painajainen. Virhettä on mahdotonta korjata, ellei sen syntyyn johtavaa tilannetta pystytä toistamaan. Pahinta on, jos virheilmoituskin vaihtelee.

Tässä tapauksessa virheilmoitus ja siinä mainittu tiedosto cwcspud.sys pysyi samana, mutta tiedoista ei ollut paljon iloa. Googlettamalla selvisi vain, että tiedosto liittyi jotenkin ääniominaisuuksiin.

Mystinen vika

Windowsissa virheen syyn jäljittäminen on hankalaa, koska käyttöjärjestelmä ei osaa kertoa riittävän selvästi, mikä meni vikaan. Tässä tapauksessa ei ollut varmuutta edes siitä, oliko kyseessä ohjelma- vai laitevika.

Pahamaineinen blue screen -kaatuminen viittaa yleensä laitevikaan. Windows 2000:n pitäisi toipua pahoistakin sovellusten sekoiluista, mutta virheelliset muistipiirit tai emolevy saavat minkä tahansa käyttöjärjestelmän kaatumaan.

Siispä ajoin diagnostiikkaohjelman. Se ei löytänyt mitään.

Koska takuuta oli vielä jäljellä, tein raskaan päätöksen pärjätä ilman matkamikroa useita päiviä ja toimitin laitteen huoltoon. Siellä ajettu diagnostiikkaohjelma ei liioin löytänyt mitään huomautettavaa, joten huolto neuvoi asentamaan käyttöjärjestelmän uudelleen.

Huolto postitti minulle sarjan asennus-cd:itä - jopa kaksin kappalein, sillä toinen levysarja tuli Italiasta ja sisälsi Windows 2000:n italiankielisen version. Tietäen, miten työläs operaatiosta tulisi, päätin lykätä sen kesäloman ajaksi.

Eräänä heinäkuun viikonloppuna henkäisin syvään, varmistin matkamikron tiedostot toiselle koneelle ja ryhdyin työhön.

Turvapäivitykset syövät tilaa

Levyn tyhjennys ja Windowsin asennus meni helposti, mutta turvapäivitysten haku olikin sitten jo työläämpää.

Levyiltä asennettu Windows yhdessä laitevalmistajan varusohjelmien kanssa sisälsi 15 033 tiedostoa, jotka veivät yhteensä reilut kaksi gigatavua levytilaa. Kun turvapäivitykset oli haettu ja asennettu, tiedostoja oli jo 16 041 ja levytilaa oli kulunut 290 megatavua lisää.

Ei siis kannata ihmetellä, miksi levytila kuluu käytössä niin nopeasti. Jokainen turvapäivitys haukkaa osansa.

Sen sijaan voi ihmetellä, kauanko Windows-spagetti enää pysyy Microsoftin hallinnassa. Kun pelkän käyttöjärjestelmän koko lasketaan gigatavuissa ja tiedostojen määrä ylittää kymmenen tuhatta, koodin ylläpidon ja aukkojen korjaamisen täytyy olla pelkkää painajaista.

Käyttöjärjestelmän jälkeen piti hakea netistä ja asentaa uusimmat wlan-, bluetooth- sekä muut laajennukset. Kaikkien sovellusten ja toiminta-asetusten saaminen alustusta edeltäneeseen tilaan vei pari viikkoa, eikä kone vieläkään käyttäydy aivan samalla tavalla kuin ennen.

Jostain syystä esimerkiksi digikameran muistikortti kiilaa nyt itsensä ennen dvd-asemaa, kun järjestys ennen oli päinvastoin. Myös lähiverkon asetuksissa on jotain epämääräistä.

Tuli myös pari ikävää yllätystä. Halusin asentaa Acrobatin vanhemman version, eikä sen löytäminen netistä ollutkaan helppoa. Kaikkialla tyrkytettiin vain uusinta ja suurinta versiota. Yleisistä ja vapaista ohjelmista pitäisi olla arkisto, josta löytyisivät myös kaikki aiemmat versiot.

Toinen ikävä yllätys oli muuan ohjelma, jonka olin aikanaan rekisteröinyt kahteen eri koneeseen. Rekisteröinti oli sidottu koneeseen, eikä vanha rekisteröintiavain enää kelvannut formatoinnin jälkeen. Kerroin tilanteesta sähköpostilla valmistajalle ja pyysin uutta avainta, mutta viestiini ei koskaan vastattu. Lopulta ei ollut muuta mahdollisuutta kuin maksaa samasta ohjelmasta kolmanteen kertaan.

Tyhjennysleiri tarpeen

Mitä hyötyä parin viikon työstä oli? Ensinnäkin se tärkein: kaatuilu loppui, joten vika oli sittenkin ohjelmallinen. Ajurit ovat Windows 2000:n Akilleen kantapää, sillä sovelluksista poiketen ne pystyvät kaatamaan koko järjestelmän.

Puhdistuksen myötä Windowsin käynnistyminen nopeutui 17 sekunnilla ja sammutus 23 sekunnilla. Vapaan muistin määrä heti käynnistyksen jälkeen mitattuna kasvoi 23 megatavulla, kun turhat dll:t ja apuohjelmat olivat karsiutuneet pois.

Olipa koneessa ongelmia tai ei, aktiivisesti käytettävä Windows kannattaa asentaa uudelleen vuoden tai parin välein. Samalla tulee putsattua hakemistoihin kertyvää tauhkaa, jota muutoin ei huomaa kuin koneen hidastumisesta ja levytilan hupenemisesta.

Ylläpidon ja tietohallinnon näkökulmasta Windowsin uudelleenasentaminen on kestämätön hätäratkaisu. Valitettavasti se on käytännössä ainoa mahdollisuus pitää nykyinen Windows trimmissä ja terveessä kunnossa.

<takaisin