Tietokone-lehti 3/2005

20 vuotta

Tämän tekstin myötä tulee täyteen 20 vuotta Tietokone-lehden kolumnistina. Tuona aikana on syntynyt noin 230 kolumnia, jotka ovat käsitelleet tietotekniikan ajankohtaisia ilmiöitä ja vaikutuksia.

Kahdessakymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon. Jos tämän päivän mikron käyttäjä pantaisiin istumaan vuoden 1985 huippumallia olevan pc:n ääreen, hän järkyttyisi 256 kilotavun keskusmuistia, kahta levykeasemaa, dos-komentoja ja merkkipohjaisia sovelluksia.

Aikanaan noilla välineillä tehtiin kuitenkin hyvää ja tuottavaa työtä. Koneiden pieni muisti ja ohjelmien yksinkertainen logiikka pakottivat käyttäjän ajattelemaan sekä keskittymään oleelliseen.

Sen jälkeen insinöörien jatkuva halu parantaa tekniikkaa ja ekonomien tarve myydä sitä kuluttajille käynnistivät hurjan kehityksen, jonka hedelmistä voimme tänään nauttia.

Mutta tie on ollut kuoppainen ja täynnä harha-askeleita.

Sotia ja suhmurointia

Rajaton määrä dollareita, kahvia ja mainostusta on palanut 20 vuoden aikana turhiksi osoittautuneisiin kehityshankkeisiin.

Esimerkiksi puheentunnistuksen läpimurron piti olla ovella jo kymmenen vuotta sitten, mutta tekniikkaa on käytetty oikeastaan vain matkapuhelimissa ja lopullinen läpimurto on yhä näkemättä. Yhtä vähäiseksi on jäänyt kynäkäyttöisten mikrojen suosio.

Tekoäly tai kolmiulotteiset käyttöliittymät eivät ole toteutuneet senkään vertaa. Tämän päivän graafinen käyttöliittymä näyttää oikeastaan samalta kuin 20 vuotta sitten, vain näyttävyyttä on tullut lisää.

Rahaa on poltettu myös sotimiseen, ainakin kuvainnollisesti. Vuonna 1988 käytiin väyläsotia, kun IBM:n mikrokanava otti mittaa eisa-väylästä. Potin korjasi kuitenkin vähän myöhemmin tullut pci-väylä.

Käyttöjärjestelmien sota käytiin pari vuotta myöhemmin. IBM poltti OS/2:een miljardeja, ja silti tänään harva edes muistaa koko asiaa. Linuxista tuli se, mitä OS/2:sta odotettiin.

Sitten sodittiin selaimista. Microsoft lähti ajamaan takaa Netscapen selaimen etumatkaa tunnetuin seurauksin: Netscape katosi niin nimenä kuin yrityksenäkin. Tänään historia toistaa itseään, sillä Netscapen perillinen Firefox haluaa kostaa isänsä kohtalon, ja ainakin sen alkumenestys on ollut mainio.

Paras ei aina voita

Läheskään aina paras ratkaisu ei ole voittanut. Digi-tv:tä lukuun ottamatta päätösvalta on ollut kuluttajilla, ja kuten vaaleissakin, heidän päätöksensä voivat olla arvaamattomia sekä epäloogisia.

Kaikkina näinä vuosina Microsoft on osoittautunut suhmuroinnin mestariksi. Aina dos-järjestelmän synnystä lähtien Microsoft on juoninut itsensä ja tuotteensa voittajaksi, tavalla tai toisella.

Kesällä 2000 tuomari ehti jo määrätä yrityksen pilkottavaksi, mutta poliittisen ilmapiirin muutos pelasti yrityksen, ja Microsoft selvisi taas kuivin nahoin.

Ironista on, että ainoan merkittävän rangaistuksensa ­ puolen miljardin euron sakot ­ Microsoft sai vuonna 2004 EU:lta Media Player -ohjelmastaan, vaikka siinä, jos missä, käyttäjä hyötyi Microsoftista. Tarve yhtenäiselle ja ilmaiselle ääni- ja videotekniikalle oli ilmeinen. Kilpaileva maksullinen Real Player oli monin tavoin hankala ohjelma.

Sähläyksestä ja epäonnistuneista visioista huolimatta kehitys on edennyt koko ajan oikeaan suuntaan. Markkinat ovat saaneet sitä, mitä ovat halunneetkin.

It-käyttäjällä on tänään syytä tyytyväisyyteen, vaikka se niin helposti unohtuukin arkisten ongelmien keskellä.

Yhä parempaa luvassa

Ohjelmat ja laitteet ovat parempia ja edullisempia kuin koskaan. Alkuaikojen kirjavuudesta on päästy, ja melkein kaikki toimii nykyään yhdessä. Poikkeuksena ovat vain tarkoituksella yhteensopimattomiksi tehdyt järjestelmät, kuten Applen Ipod-musiikki.

Vaikka epäonnistuneet ennustukset saavat eniten huomiota, moni ennustus on myös toteutunut. Langaton viestintä, taulutelevisiot ja internetin merkitys on toteutunut yllättävänkin hyvin. Jopa kuvapuhelin tekee lopulta tuloaan.

Erityisen suuri vaikutus on ollut tietoliikenteellä ja internetillä. Pc muutti 1980-luvulla tapaa, jolla tehtiin työtä. Tietoliikenne ja netti ovat muuttaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana työn lisäksi myös vapaa-aikaa ja yleistä ajattelua.

On syntynyt aivan uudenlainen, globaali virtuaalimaailma, jonka vaikutukset näkyvät parhaiten nuorissa. He eivät enää istu television ääressä, vaan elävät nettimaailmassa, jossa oma aktiivisuus, sisällön tuottaminen ja globaali ajattelu ovat itsestään selvyyksiä.

Näyttää siltä, että perinteinen prosessori- ja tallennustekniikka on tulossa tiensä päähän. Fysiikan lakeja ei voida lahjoa tai kiertää edes suurilla tuotekehityspanoksilla. Sen sijaan tietoliikenteen ja sisältöjen alalla todellinen kehitys on vasta alkamassa.

Uusi ilmiö on lain merkityksen korostuminen. Sananvapaus, yksityisyyden suoja, ohjelmistopatentit ja tekijänoikeuslait tulevat jatkossa määrittämään kehitystä enemmän kuin tekniset ratkaisut.

On ollut suuri ilo toimia it-alalla ja seurata sen kehitystä 20 vuoden ajan.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että seuraavat 20 vuotta tulevat olemaan vähintään yhtä mielenkiintoisia.

<takaisin