Tietokone-lehti 7-8/2006

Googlen rajat, maailman rajat

Kukapa ei rakastaisi Googlea? Se löytää netistä melkein mitä tahansa, eikä käytöstä tarvitse edes maksaa. Sanotaan, että ilmaista lounasta ei ole, mutta Google pääsee kyllä hyvin lähelle.

Google on Suomessa ja muualla Euroopassa ylivoimaisesti käytetyin hakukone. Myös Yhdysvalloissa sen markkinaosuus on koko ajan kasvanut, vaikka kilpailu onkin kovaa. Maaliskuussa 42,7 prosenttia hauista tehtiin Googlella, 28,0 prosenttia Yahoolla ja 13,2 prosenttia MSN:llä.

Niin hieno kuin Google onkin, sen ylivoimaisuudessa piilee suuri vaara.

"Kieleni rajat ovat maailmani rajat", kirjoitti Ludwig Wittgenstein. Nyt lauseen voi muuntaa uuteen muotoon: "Googleni rajat ovat maailmani rajat".

Nettimaailman mahtavin

Googlesta on tullut internetin mahtavin vallankäyttäjä. Hakukoneensa kautta yhtiö pystyy vaikuttamaan siihen, mitä sadat miljoonat ihmiset netistä löytävät. Löytäminen puolestaan vaikuttaa siihen, miten ihmiset ajattelevat ja toimivat.

George Orwell ja eräät jo romahtaneet valtiot saattoivat aikoinaan vain haaveilla Googlen kaltaisesta työkalusta kansalaisten mielipiteen manipulointiin.

Jos Google haluisi edistää tiettyä asiaa tai näkökulmaa, se sijoittaisi näitä käsittelevät sivut hakutulosten kärkeen. Harva surffaaja jaksaa käydä linkkejä läpi ensimmäistä sivua pidemmälle.

Vastaavasti sivujen pudottaminen listalla riittävän alas käytännössä poistaisi sivut netistä.

Mitä Googlella ei löydy, sitä ei ole.

Googlen vaikutus on sama kuin www-sivujen suodatuksen. Hakukoneen tekemänä suodatus on kuitenkin niin hienovaraista ja vaikeasti tunnistettavaa, ettei se herätä kenenkään huomiota.

Me ulkopuoliset voimme vain arvailla tulosmanipuloinnin määrää, koska emme tiedä, miten Google arvioi sivuja. Emmekä tule tietämäänkään, sillä yhtiö pitää algoritmin salaisena.

Virallisen selityksen mukaan näin halutaan estää mainostajia kiilaamasta omia sivujaan kärkipaikoille. Mutta olisiko asialle muitakin selityksiä?

Kriisin sattuessa

Yhdysvallat on jo pitkään varustautunut tulevaisuuden verkkosotaan. Virukset ja sotilashakkerointi ovat saaneet runsaasti julkisuutta, mutta niihin oleellisesti liittyvä informaatiosodankäynti on jäänyt vähemmälle huomiolle.

On hyvin todennäköistä, että Googlella on oma roolinsa kriisitilannetta varten tehdyissä suunnitelmissa. Kotirintaman taistelumoraalia tukeakseen Google voi esimerkiksi poistaa vihollisen menestyksestä kertovia uutisia.

Ja jos Yhdysvallat on itse hyökkääjän roolissa, Google voi rajoittaa puolustautumisessa tarvittavan tiedon saantia. Ohjaamalla koko maailman tiedonsaantia Google tekee osuutensa maanpuolustuksessa.

Googlen mahti toimii myös toiseen suuntaan.

NSA:n Echelon-salakuunteluverkko on menettänyt tehoaan sähköpostin ja salattujen nettiyhteyksien myötä. Google ja muut verkkopalvelut ovat kuitenkin avanneet sille uudenlaisia, aiempaa korkeammalla tasolla toimivia valvontamahdollisuuksia. Niistä kerätyt tiedot on jo valmiiksi jäsennelty.

Tiedetään, että Google tallentaa jokaisen tehdyn haun. Niiden perusteella lasketaan tilastoja, joista osa on nähtävissä graafisessa muodossa Googlen sivuilla. Kaavioista on hauska katsoa, mitkä olivat suosituimmat hakusanat eri maissa ja miten yleisyys on vaihdellut ajan myötä.

Kerääkö Google tietoja myös hakijan ip-osoitteen perusteella? Emme tiedä. Mihin tietoja käytetään? Emme tiedä sitäkään.

Keväällä Google kieltäytyi luovuttamasta oikeusministeriön pyytämiä tietoja etsityistä pornosivuista. Kieltäytymällä Google epäsuorasti osoitti, että sillä on näitä tietoja – muutenhan yritys olisi ilmoittanut, ettei tietoja ole tallennettu. Mitään teknistä syytä tietojen keräämiseen ja säilyttämiseen ei ole.

Nykyisen lainsäädännön nojalla oikeusministeriöstä tullut julkinen pyyntö oli helppo torjua. Lain muuttuminen on kuitenkin vain ajan kysymys.

Ja entä kun pyynnön esittäjä on tiedustelupalvelu NSA? Sen pyynnöistä ei voi kieltäytyä. Eikä niitä pyyntöjä puida julkisuudessa.

Manipulointia jo nyt

Edellä esitetyt uhkakuvat eivät ole pelkkää mielikuvitusta. Kiinassa tulosten manipulointi on jo arkipäivää. Arkaluontoisina pidetyt hakusanat, kuten Tiananmenin aukio, tuottavat Kiinan sisältä haettuna aivan erilaisia tuloksia kuin muualta maailmasta.

Google kertoo vain noudattavansa paikallisia määräyksiä, mutta osoittaa samalla tulosten manipulointiin tarvittavan tekniikan olevan jo käytössä.

Myös ulkopuoliset ovat onnistuneet vaikuttamaan Googlen tuloksiin. "Miserable failure" näyttää yhä vieläkin ensimmäisenä tuloksena George Bushin www-sivun.

Onkin tärkeää, että Googlen rinnalla säilyy jatkossa muitakin hakukoneita. Nettihaut eivät saa päätyä kenenkään monopoliksi. Tiedonhaun monopolilla olisi paljon laajemmat vaikutukset kuin Microsoftin monopolilla, jonka seuraukset ovat lähinnä taloudellisia.

EU on vihdoin herännyt asiaan. Ranskalaisesta Quaerosta halutaan luoda eurooppalainen kilpailija Googlelle.

Vielä parempi ratkaisu olisi vapaaehtoisvoimin kehitetty avoin hakukone, eräänlainen hakukoneiden Wikipedia.

Olisiko tässä projekti jollekin suomalaiselle?

Lisäys 14.7.2006: Yhdysvalloissa Googlea vastaan on nostettu kanne hakutulosten manipuloinnista. Googlen kanssa kilpailevan ParentStartin kävijämäärät putosivat 70 prosenttia, kun Google pudotti linkin pois 10 ensimmäisen tuloksen joukosta. Uutisessa vahvistetaan myös, ettei sijaintia tuloslistalla määrää pelkkä tekninen algoritmi: David Kramer, a Wilson Sonsini attorney also representing Google, said the search giant's PageRank system is subjective, using a combination of reviews into whether a Web site is adhering to its guidelines and is worth a user's time to view. Katso myös Digitodayn suomenkielinen uutinen tapauksesta.

<takaisin