Tietokone-lehti 12/2006

DRM:n armoilla

Käydessäni syyskuussa Yhdysvalloissa ostin paikallisesta tavaratalosta dvd-levyn Terminator 2 Extreme Edition. Halusin kokeilla, miltä elokuvan teräväpiirtoversio näyttäisi videotykillä katsottuna.

Levy on julkaistu vuonna 2003, jolloin teräväpiirtoon pystyvää dvd-standardia ei vielä ollut. Niinpä elokuva on tallennettu Windows Media Player 9 -muotoon ja sen katselu vaatii Windows-tietokoneen.

Olin tyytyväinen löytäessäni levyn kaupan hyllyltä, sillä pakettia ei ole koskaan myyty Euroopassa. Amerikkalaisesta verkkokaupasta sen olisi saanut tilaamalla, vaikka Amazon varoittaa, että aluekoodi 1:n vuoksi levy ei ehkä toimi muualla maailmassa.

Ei se mitään, ajattelin. Aluekoodi on helppo kiertää.

Iloni oli kuitenkin ennenaikaista.

Vakoiluohjelmia ja lisenssisotkuja

Kun Suomeen palattuani laitoin levyn tietokoneeseen, tuli ensimmäinen takaisku. Elokuvan katselu edellytti Interactual Player -ohjelman asentamista.

Sama ohjelma tulee monen muunkin elokuvalevyn mukana ja pyrkii asentumaan automaattisesti, kun levy laitetaan tietokoneeseen.

Ohjelmasta on hyötyä vain, mikäli haluaa etsiä netistä lisätietoa muista elokuvista tai leikkiä niillä yksinkertaisilla peleillä, joita elokuvayhtiöt tunkevat dvd-levyjen mukaan muka arvokkaina lisämateriaaleina.

Interactual Playeristä on suoranaista haittaa, sillä se kysyy henkilötietoja ja ilmeisesti raportoi katsotuista elokuvista omalle palvelimelleen. Kyse on siis vakoiluohjelmasta.

Vähänkin koneita tunteva osaa vastata kieltävästi ja välttää Playerin asennuksen. Terminator-levyllä sen asentaminen oli kuitenkin pakollista, sillä elokuvan katselu onnistui vain Playerin kautta.

Kun elokuvan sitten piti alkaa, Player antoi virheilmoituksen, joka suomennettuna kuului suunnilleen näin: "Jos yrität katsella tätä elokuvaa Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella, tarvitset koodin paikalliselta jälleenmyyjältä. Levy 2:n suorittama tarkistus ei perustu pelkkään aluekoodiin. Sisällön toimittaja ei luovuta lisenssiä jos olet edellä mainittujen maiden ulkopuolella."

Siis häh?

Sähköposti valmistajalle vahvisti asian: elokuvan katselu vaatii netistä ladattavan lisenssin, eikä sitä toimiteta Yhdysvaltojen tai Kanadan ulkopuolelle. Lisenssipalvelin selvittää katsojan sijainnin ip-osoitteen perusteella.

Laillinen katselu mahdotonta

Olin joutunut drm:n uhriksi. Drm on lyhenne sanoista digital rights management eli digitaalinen oikeuksien hallinta. Dvd-levyn tuottaja Artisan hallitsi oikeuksiaan niin tehokkaasti, että minun – maksavan asiakkaan – oikeuksia voitiin surutta loukata.

Olin ostanut levyn, jota en voinut laillisesti katsella. Missään levyn kannessa tai edes Amazonin verkkosivulla ei varoiteta, että elokuvaa voi katsoa vain kahdessa maassa.

Ainoa tapa nähdä elokuva olisi ollut viedä kone Yhdysvaltoihin ja kytkeä se siellä nettiin lisenssin lataamisen ajaksi. Sielläkin katselu olisi ollut rajoitettua, sillä netistä saatu lisenssi on voimassa vain viisi vuorokautta kerrallaan.

Toinen tapa olisi ollut kikkailla tunneloimalla yhteys Suomesta amerikkalaiseen ip-osoitteeseen ja sieltä edelleen nettiin. Näin tehdessäni olisin kuitenkin syyllistynyt vahvan teknisen suojakeinon murtamiseen, joka vuoden alusta voimaan tulleen tekijänoikeuslain mukaan on kiellettyä.

Jokaisella valmistajalla on tietenkin oikeus määrätä tuotteidensa jakelusta ja hinnasta. Mikään ei velvoita yritystä myymään tuotteitaan tietyssä maassa. On kuitenkin ainutkertaista, että laillisesti hankitun tuotteen käyttö toisessa maassa estetään teknisesti.

Ostaessani turistina vieraan maan kaupasta kirjan, cd-levyn, suklaata tai vaikkapa viinipullon on itsestään selvää, että voin lukea, kuunnella, syödä ja juoda ostokseni missä tahansa.

Drm vie pohjan tältä perusoikeudelta. Valmistaja voi asettaa keinotekoisia rajoituksia tuotteelle, josta asiakas on jo maksanut.

Tulevaisuus pelottaa

T2 Extreme Edition edustaa kolme vuotta vanhaa tekniikkaa. Mitä siitä, vaikkei sen drm toimikaan?

Kyse on paljon laajemmasta asiasta. Lähiaikoina julkistettavat teräväpiirto-dvd-laitteet käyttävät uutta Advanced Access Content System (aacs) -suojausta. Sen drm-ominaisuudet ylittävät T2:n mennen tullen.

Aacs:llä voidaan toteuttaa aivan uudenlaisia drm-suojauksia. Esimerkiksi yritys kopioida elokuvaa johtaa nettisivulle, jossa käyttäjä joutuu maksamaan sen mukaan, millä tarkkuudella ja mihin laitteeseen hän haluaa kopion tehdä.

Jos tuottaja niin haluaa, dot-tekniikka (digital-only token) mykistää jopa dvd-toistimien analogiset lähtöliitännät, joten elokuvaa ei voi kopioida edes videokasetille. Jos jonkin laitevalmistajan käyttämät salausavaimet onnistutaan murtamaan, avaimet voidaan kuolettaa netin kautta, eikä laitteella voi sen jälkeen katsoa enää uusia elokuvia.

Niin, ja koska aacs tukee nettiyhteyttä, lisenssien lataus ja maatarkistukset ovat helppoja toteuttaa.

Kuluttajalla ei ole tässä pelissä mitään oikeuksia. Hänelle on varattu vain maksajan rooli.

Terminaattori – tule apuun!

<takaisin