Tietokone-lehti 3/2007

Ydinvoimala sinun vuoksesi

Vihreät kehottavat panostamaan uuteen tekniikkaan alati kasvavan energiankulutuksen hillitsemiseksi. Kansa on ottanut neuvosta vaarin -- mutta vähän eri tavalla kuin oli tarkoitus.

Digitalisoinnin seurauksena koteihin hankitaan uutta elektroniikkaa ennätysvauhdilla. Jos meno jatkuu tällaisena, ennen pitkää tarvitaan uusi ydinvoimala valaisemaan plasmatelkkareita, pyörittämään pelikoneita ja antamaan ääntä monikanavaisille kotiteattereille.

Kuluttajat vastustavat sähkön hinnankorotuksia ja ydinvoimaa, mutta tekevät omilla toimillaan molemmat välttämättömiksi.

Mittari käteen

Vuotava vesihana on helppo tunnistaa, niin ikään iltapesuun tai saunomiseen kuluva vesimäärä näkyy ja tuntuu.

Sähkö on kuitenkin näkymätöntä, joten sen kulutusta ei voi havainnoida aistinvaraisesti. Sähkö tulee pistorasiasta, mutta mihin se menee?

Asian selvittämiseksi hankin wattimittarin ja kävin mittailemaan omia laitteitani. Muutaman kohdalla tulos oli yllätys.

Viihde-elektroniikan suurin sähkönsyöjä oli odotetusti taulutelevisio. Sen kulutus oli 220-300 wattia riippuen siitä, kuinka paljon kuvassa oli valkoisia kohtia. Ero vanhaan 28-tuumaiseen putkitelkkariin oli tuntuva. Sen kulutus oli 65-83 wattia, eli noin neljäsosa.

Suurin yllätys oli av-vahvistimen mittaustulos. Vahvistin käytti 79 wattia ollessaan päällä, mutta äänettömänä. Kahdeksankanavaisen äänen soidessa kulutus lisääntyi vain runsaalla 10 watilla.

A-luokan vahvistin syö toimintaperiaatteensa vuoksi aina sähköä. Ei siis kannata pitää vahvistinta auki, ellei todella kuuntele sitä.

Sähkö maistuu myös pc-koneille. Pöytäkoneiden kulutus vaihteli 73 ja 172 watin välillä prosessorin kellotaajuudesta ja kuormituksesta riippuen.

Jotain oli sentään edennyt vihreiden tarkoittamaan suuntaan. Vanha 19 tuuman putkinäyttö kulutti 80 wattia, saman kokoinen uusi lcd-näyttö vain 20 wattia.

On siis oikeasti mahdollista, että uusi tekniikka vähentäisi energiankulutusta.

Nukkuva sähkörosvo

Petollisimpia ovat laitteet, jotka eivät sammu virtakytkimestä, vaan jäävät nukkumis- tai standby-tilaan. Joskus unitilan merkkinä näkyy pieni punainen merkkivalo, aina ei sitäkään.

Löysin omista laitteistani useita nukkuvia sähkörosvoja. Vanha Xbox-pelikonsoli kulutti sammutettuna viisi wattia, Panasonicin videonauhuri 11 wattia. Dvd-soittimet, vahvistimet, televisiot ja muut kokeilemani laitteet kuluttivat standby-tilassa 1-15 wattia.

Tietokoneissa tulos vaihteli. Joidenkin pöytäkoneiden muuntaja söi kolme wattia, toisten koneiden kohdalla mittari näytti tasan nollaa.

Luvut kuulostavat pieniltä, mutta ne kumuloituvat nopeasti. Modernissa kodissa voi olla 20 nukkuvaa laitetta, joiden yhteenlaskettu kulutus sammutettuna on 150 wattia eli kahden kirkkaan hehkulampun verran.

Tämän verran sähköä kuluu 24 tuntia vuorokaudessa vuoden ympäri, vaikka laitteilla ei edes tehtäisi mitään. Todellinen käyttö kasvattaa kulutuksen moninkertaiseksi.

Jos sähkön hinnaksi oletetaan 10 senttiä kilowattitunnilta, 150 wattia on 3,6 kWh vuorokaudessa ja kustannus siten 0,36 euroa. Vuodessa tyhjästä kertyy 130 euroa maksettavaa.

Digitalisoinnin hinta

Digitalisointi edellyttää uuden television tai digisovittimen hankkimista. Suomessa on noin 2,2 miljoonaa kotitaloutta ja niissä keskimäärin 1,6 televisiota. Jos jokaiseen hankitaan digisovitin, laitteita tarvitaan 3,52 miljoonaa.

Oma digisovittimeni kuluttaa sammutettuna viisi ja katseltaessa kahdeksan wattia sähköä. Jos katselua on neljä tuntia illassa, vuorokaudessa sähköä kuluu 132 wattituntia. Vuositasolla kulutus on 48 kWh ja kustannus 4,8 euroa.

Näin laskien kaikki Suomen digiboksit vievät keskimäärin 19,4 megawattia, mikä vastaa pienikokoisen voimalan sähköntuottoa. Kuluttajahinnoilla laskettuna digi-tv maksaa 17 miljoonaa euroa vuodessa.

Arvioidaan vielä, että jokainen kotitalous tuhlaa keskimäärin 100 wattia koiranunta nukkuviin laitteisiin. Unen tehontarve on 220 megawattia, eli keskikokoisen voimalaitoksen koko kapasiteetti.

Kun tähän lisätään vielä 250 wattia kuluttavien taulutelevisioiden suuri suosio sekä laitteiden todellisen käytön aiheuttama kulutus, alkaa jo käydä selväksi miksi uutta ydinvoimalaa tarvitaan.

Sitä tarvitaan sinun vuoksesi.

Sammuta, jos et käytä

Unitilassa kulutettu sähkö ei välttämättä mene hukkaan, sillä se muuttuu lämmöksi, mikä vähentää muun lämmityksen tarvetta. Toisaalta osan vuodesta lämpö lisää ilmastointia ja sitä kautta sähkökulutus vain lisääntyy.

Jokainen voi tehdä osuutensa turhan kulutuksen leikkaamiseksi. Sähkönkulutukseen voi kiinnittää huomiota jo ostopäätöstä tehtäessä, eikä turhan isoja ja tehokkaita laitteita kannata ostaa.

Kodin ja työpaikan laitteet kannattaa sammuttaa kokonaan, kun niitä ei tarvita. Koska kaukosäätimen sammutuspainikkeeseen ei aina voi luottaa, on parempi käyttää laitteen oikeaa virtakytkintä.

Varminta on irrottaa sähköjohto pistorasiasta. Virtakytkimellä varustetut moniosaiset jakorasiat tekevät asian helpoksi.

Sammuttaminen säästää paitsi rahaa myös meidän yhteistä tulevaisuuttamme.

<takaisin