Tietokone-lehti 11/2007

Vista - viimeinen Windows?

Vista-käyttöjärjestelmän lopullinen versio on ollut saatavilla yli puolen vuoden ajan. Kertyneiden kokemusten perusteella on mahdollista arvioida, miten hyvin Microsoft on onnistunut kehitystyössään.

Johtopäätös on yksinkertainen: Vista on Microsoftin historian vähiten merkittävä käyttöjärjestelmäuudistus.

Jos tällainen meno jatkuu on syytä kysyä, tarvitaanko seuraavaa Windowsia enää lainkaan.

Kuin komiteamietintö

Microsoft itse kehuu Vistaa monin tavoin. Uusi käyttöjärjestelmä parantaa turvallisuutta, lisää tuottavuutta ja sisältää paljon uusia ominaisuuksia.

Vistassa on kieltämättä näppäriä parannuksia, kuten työtiedostojen sisällöstä piirrettävät kuvakkeet, hakemistopolun näkyminen otsikkorivillä ja users-hakemistohaara.

Niiden vastapainoksi osa uudistuksista on jokseenkin pöhköjä. Miksi esimerkiksi työtiedostoja pitäisi luokitella tähdillä? Miksi digikuvista pitää näyttää kuvan ottohetki eikä tiedoston päiväystä?

Vistan halu kaivella jatkuvasti tiedostojen sisältöä hidastaa muutoinkin tiedostonhallintaa, eivätkä päälle liimatut tagit ja tähdet edes toimi kaikissa työtiedostoissa. Ja mistä lähtien punasilmäisyyden poisto digikuvista on ollut käyttöjärjestelmätason ominaisuus?

Käyttöliittymän ilmettä on vihdoin modernisoitu, mutta väreistä ja läpinäkyvyydestä huolimatta lopputulos on tylsä. Vista näyttää aivan komiteamietinnöltä. Macille ominainen hauskuus puuttuu.

Toimintoja on entistä enemmän ja ne on ryhmitelty uudelleen. Vielä puolen vuoden totuttelun jälkeenkin Vista tuntuu sekavalta ja joitakin asetuksia saa etsiä kissojen ja koirien kanssa.

Suunnittelukomitea on ehkä ajatellut aloittelijoita ja pyrkinyt tekemään kaiken mahdollisimman helpoksi. Ehkä niin, mutta valtaosa Vistan käyttäjistä on sinut vanhan Windowsin kanssa ja arvostaisi enemmän jatkuvuutta kuin sitä, että Vista yrittää koko ajan ajatella käyttäjän puolesta.

Asiantuntijalle Vista on välillä suorastaan raivostuttava. Yritäpä löytää palomuurin (sen oikean) asetukset, tapahtumienvalvonta tai levyjen osiointiohjelma!

Verkkoasetukset olivat ennen selkeät ja yksinkertaiset. Nyt jokainen konettaan verkkoon kytkevä joutuu pähkäilemään, pitäisikö valita yksityinen, julkinen, työpaikka vai koti. Ja mitä eroa niillä lopulta on?

Turvallisuus – no joo

Erot liittyvät tietoturvaan. Parantunut turva onkin Vistan tärkeimpiä myyntiargumentteja.

Vistan ansiosta Windowsia voi vihdoin käyttää järkevästi perusoikeuksilla niin, että ylläpito-oikeudet ovat salasanan takana ja niitä kysytään vain tarvittaessa.

Sama järjestely on ollut alusta alkaen Linuxissa ja pitkään myös Maceissä. Kehujen sijaan Microsoftilta voi kysyä, miksi parannukset on tehty vasta nyt.

Se, että Vista on vihdoin turvallinen, tarkoittaa epäsuorasti sitä, että Windows XP ei ollut. Myönsikö Microsoft aikoinaan XP:n turvattomuuden? Ei tietenkään.

Parantuneen turvallisuuden kääntöpuolena ovat ohjelmien yhteensopivuusongelmat. Omassa käytössäni on monia sovelluksia, jotka eivät toimi Vistassa kuin admin-oikeuksilla ajettuna - kaikki eivät niilläkään.

Asialla on myös tragikoominen ulottuvuus. Nyt, kun Windows on vihdoin saanut kaivatun turvatason, netissä jaetaan ohjeita siihen, miten vaivalloisista varmistusikkunoista pääsee eroon rekisteriä puukottamalla.

Parempaa turvallisuutta vaatineet kotikäyttäjät tekevät siis parhaansa kiertääkseen turvallisuuden.

Rahastuksen maku

Varmin merkki Windows-kehityksen hiipumisesta on se ilkeä tunne, joka valtaa uuden koneen ostajan: Vistassa on vahva rahastuksen maku.

Selkeimmin se näkyy Vistan viidessä eri myyntiversiossa. Segmentointi on täysin keinotekoinen ja perustuu lisenssien hallintaan. Tavoitteena on myydä koneet halvalla perus-Vistalla ja saada asiakas päivittämään käyttöjärjestelmä laajempaan. Tätä varten Vistan aloitusnäytössä on linkki päivityskauppaan.

Hei - olen juuri ostanut yhden Vistan. En todellakaan halua ostaa heti uutta!

Vista on muutenkin tolkuttoman kallis. Ostin yhteen kotikoneista Home Premium -version 296 eurolla. Vähän myöhemmin ostin 299 eurolla kokonaisen Acerin pc:n. Siinä oli vain Vista Home Basic -versio, josta on jätetty pois mm. ajastettu varmuuskopiointi ja Aero-käyttöliittymä, vaikka kone pystyisi ihan hyvin ajamaan kumpaakin.

Versioerot aiheuttavat paljon sekaannusta. Esimerkiksi aiempia versioita säilyttävä tiedostojärjestelmä löytyy vain Business-versiosta alkaen, vaikka siitä olisi suurta hyötyä kotonakin.

Vistan suomenkielisessä versiossa on käännösvirheitä ja kaikissa Vista-koneissani on ollut pieniä teknisiä ongelmia. Kyse voi olla huonosta tuurista, mutta kuuden vuoden kehitystyön jälkeen Vistan pitäisi pelata kuin buikki. Sitä se ei tee. Toivottavasti tuleva service pack kohentaa asioita.

Seuraava Windows-versio on tietenkin jo kehitteillä, koska Microsoftin oma bisnes vaatii sitä. Toivottavasti yhtiö kehittää rahastuksen sijaan jotain aidosti hyödyllistä.

Muutoin Vista jää monella viimeiseksi Windowsiksi.

<takaisin