Tietokone-lehti 1/2008

Ystäviä Stasibookissa

Stasi eli Ministerium für Staatssicherheit (Valtion turvallisuusvirasto) oli entisen Itä-Saksan pahamaineinen salainen poliisi ja tiedusteluorganisaatio. Saksalaisella tarkkuudella se piti kirjaa kansalaisten tekemisistä ja näiden keskinäisistä yhteyksistä.

Stasia ei enää ole, mutta Facebook jatkaa sen perinteitä. Sosiaalinen media on taikasana, joka saa ihmiset paljastamaan omat tekemisensä, ystävyyssuhteensa ja ajatuksensa koko maailmalle.

Kaiken sen, mitä Stasi yritti urkkia selville, ihmiset kertovat tänään vapaaehtoisesti.

Mitä tapahtui yksityisyydelle, jonka rapautumisesta samat ihmiset olivat vielä eilen niin huolissaan?

Eniten ystäviä voittaa

Facebook on ilmentää hyvin amerikkalaista ajattelua. Sana "ystävä" on laimennettu tarkoittamaan ketä tahansa joskus tavattua henkilöä. Aivan kuten jenkit rakastavat kaikkea ("I love this job"), he ovat myös ystäviä kaikkien kanssa.

Ystävä ei tietenkään tarkoita todellista ystävää. Facebookin jenkkityyliset ystävät ovat kuin tuotteita, joita voi hallita, käsitellä ja esitellä muille. Ystävien päänahkoja kerätään www-sivulle muiden nähtäväksi.

Tuotteistaminen johtaa väistämättä kilpailuun. Kenellä on eniten ystäviä? Kuka on paras? Ikään kuin pseudoystävien määrällä olisi jotain merkitystä.

Äskettäin suomalainen verkkolehti selvitti 25 kansanedustajan Facebook-ystävien määrän. Voittajaksi selvisi Paavo Arhinmäki 602 "kaverilla", kun taas Jyrki J. Kasvilla oli "vain" 300 "kaveria".

Tunne ystäväsi

Facebookiin rekisteröityneet voivat tarkistaa kenen tahansa toisen henkilön ystävälistan nimet ja kuvat. Muut henkilötiedot näkyvät vain niille, jotka kyseinen henkilö on hyväksynyt ystävikseen.

Facebookissa ei ole käyttäjien autentikointia. Kuka tahansa voi rekisteröityä väärällä nimellä ja päästä kenen tahansa ystävälistalle. Siksi ystäväpyynnöt kannattaa hyväksyä vain henkilöiltä, joiden henkilöllisyydestä on varma, ja joihin oikeasti voi luottaa.

Itse saan lukuisia ystäväpyyntöjä ihmisiltä, joita olen tavannut viimeksi 10 vuotta sitten. Joidenkin kanssa en ole koskaan ollut tekemisissä. Sellaiset pyynnöt jätän omaan arvoonsa.

Ystävyyden kynnys on korkea, sillä se avaa pääsyn henkilökohtaisten tietojen katseluun – ja tulevaisuudessa paljon muuhunkin.

Tällä hetkellä Facebookin toiminta on kestämättömällä pohjalla, sillä miljoonien käyttäjien järjestelmä pyörii ilman tulovirtaa ja pelkän hypen varassa. Kun ilmainen julkisuus on ohi ja seuraava hypepalvelu nousee parrasvaloihin, Facebookin on pystyttävä elättämään itsensä.

Jenkkityyliin Facebook pyrkii rahastamaan ihmisten ystävyyssuhteilla. Aivan kuten Google rahastaa nettihauilla, Facebook aikoo valjastaa ihmiset markkinoimaan ja suosittelemaan tuotteita toisilleen.

Esimakua tästä saatiin Beacon-toiminnossa, joka otettiin käyttöön lupaa kysymättä. Se olisi levittänyt tietoja henkilön verkko-ostoksista automaattisesti hänen ystävilleen.

Käyttäjien vastustus sai Facebookin taipumaan ja luopumaan automaattisista mainoksista. Julkista kuherruskuukautta viettävä yhtiö ei halunnut kielteistä julkisuutta.

Miten mahtaa käydä ensi kerralla?

Hyvästi salaisuudet

Facebookissa ei ole salaisuuksia. Suoranaisia huijareita lukuun ottamatta ihmiset esiintyvät omilla nimillään ja oikeilla tiedoilla. Tässä yhteisöpalvelut eroavat useimmista muista nettisovelluksista.

Facebookista voi esimerkiksi tarkistaa, onko sinkuksi ravintolassa esittäytyvä henkilö todella vapaa. Sormuksesta ei voi päätellä mitään, mutta kuka valehtelisi sinkkuudestaan Facebookissa?

Miten käy salarakkaiden ja työpaikkaromanssien, kun henkilökohtaiset tiedot ovat yhtä lailla toimittajien kuin puolisonkin tarkistettavissa?

Periaatteessa käyttäjä voi rajoittaa tietojensa näkymistä, mutta käytännössä asiaa on vaikea hallita. Tiedot vuotavat esimerkiksi Facebook-sovellusten kautta. Ne saattavat paljastaa ystävien tietoja myös ystävien ystäville, mikä ei ollut alkuperäisen henkilön tarkoitus.

Joissakin ammateissa ystävien ja henkilötietojen esittely voi olla haitaksi. Esimerkiksi johtajat, poliisit ja toimittajat halunnevat pitää tietonsa pois julkisuudesta.

Lehtijutun uskottavuus kärsii, jos sen aiheena oleva henkilö löytyy toimittajan ystävälistalta. Samoin johtajan listalla olevan työntekijän ylennys herättää epäilyjä aiheettomasta suosimisesta. Ja niin edelleen.

Facebook on ongelmallinen myös tietoturvan kannalta. Ystäviltä tuleviin viesteihin luotetaan. Heikon todentamisen vuoksi Facebook-tunnuksia on kuitenkin mahdollista kaapata, mikä mahdollistaa monenlaiset huijaukset ja kiusanteot.

Käyttäjiä on jo vuosia kielletty asentamasta tuntemattomia ohjelmia koneelleen. Facebook-sovellusten tekijöistä tai tarkoitusperistä emme tiedä mitään, mutta silti annamme niille luvan käsitellä henkilökohtaisia tietojamme.

Viimeinen uhka on yhteinen kaikille nettipalveluille: kun on kerran julkaissut jotain Facebookissa, tiedot päätyvät julkisuuteen pysyvästi. Ne eivät katoa mihinkään, vaikka käyttäjä sulkisi tilinsä.

Stasi kaatui omaan mahdottomuuteensa. Facebookin tulevaisuudesta emme tiedä mitään.

<takaisin