Tietokone-lehti 4/2008

Tervetuloa piraattipuolue

Suomalainen media on vaiennut lähes kuoliaaksi Ruotsissa jo pari vuotta velloneen keskustelun piratismista. Kohta se ei enää onnistu, sillä Suomi on saamassa oman piraattipuolueen.

Uuden puolueen keskeinen vaatimus on elokuvien ja musiikin vapaan kopioinnin salliminen. Muitakin tavoitteita on suunnitteilla; niistä kerätään parhaillaan ehdotuksia kannattajilta.

On hienoa, että nuoret perustavat puolueen ajamaan tärkeäksi kokemaansa asiaa. Vaatimus vapaasta kopioinnista herättää kuitenkin ihmetystä. Ovatko nykynuorten asiat niin hyvin, että suurimmaksi vääryydeksi koetaan musiikista maksaminen?

Jos näin on, ovatko perinteiset puolueet epäonnistuneet tehtävässään ja nuorten tavoittamisessa?

Tätä piraatit vaativat

Tekniikka on tehnyt kopioinnista nopeaa ja vaivatonta. Sen vuoksi piraatit vaativat, että elokuvien, musiikin ja tietokoneohjelmien vapaa kopiointi on sallittava.

Eihän se sitä paitsi ole keneltäkään pois, jos netistä jotain kopioi. Artistien on syytä sopeutua 2000-luvulle ja kerätä jatkossa tulonsa konserteilla, pr-tuotteilla tai jollain muulla tavalla, joka ei ole kopioijien ongelma. Kulttuurin vapaasta levittämisestä hyötyy sen sijaan koko yhteiskunta.

Yritykset rajoittaa kopiointia johtaisivat nettiyhteyksien valvontaan, mikä vaarantaisi yksityisyyden. Jos vaihtoehtoina ovat yksityisyys tai tekijänoikeudet, kummasta olemme valmiita luopumaan?

Piraattien mielestä yksityisyys on tekijänoikeuksia tärkeämpää.

Ontuvaa logiikkaa

Piraattien vaatimukset kuulostavat radikaaleilta, mutta sellaisia nuorten vaatimukset ovat aina olleet. Vielä kovempia tavoitteita olivat aikoinaan orjuuden poistaminen, palkallinen kesäloma tai hippien ajama vapaa rakkaus.

Tämän päivän nuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä. Siksi heidän ajatuksiaan kannattaa kuunnella ajoissa.

Tavoitteita perustelevaan logiikkaan voi kuitenkin puuttua. Se tuo mieleen vanhan totuuden: "ihminen uskoo mielellään sen, minkä toivoisi olevan totta". Ilmainen musiikki ja elokuvat kuulostavat niin hyviltä, että niiden pitäisi olla totta.

Ongelmana on, että tekijänoikeus-laki kieltää suojatun aineiston kopioinnin verkosta. Yhteiskunta puolestaan perustuu siihen, että lakeja noudatetaan. Jos niin ei tapahdu, poliisin tehtävä on puuttua asiaan ja jäljittää tekijät.

Väite siitä, että laittomuuksien selvittäminen on uhka yksityisyydelle, kuulostaa nurinkuriselta. Mitään ongelmia ei synny, kunhan ihmiset noudattavat lakia. Se kai on lähtökohta?

Syyn vierittäminen vastapuolelle muistuttaa hakkerien logiikkaa, jonka mukaan tietomurto on oikeastaan uhrin oma vika, koska hän ei ollut huolehtinut suojauksista.

Pelkkää viihdettä

Sähköinen viihde on... niin, pelkkää viihdettä. Lost-sarja, päivän hittibiisit tai megaelokuvat eivät ole kulttuuria vaan viihdeteollisuuden kaupallisia tuotteita, joilla on tietty hintalappu.

Arkipäiväinen ympäristö ja netti ovat täynnä laillisia virikkeitä. Kukaan ei kuole, vaikka joutuisi odottamaan oman suosikkisarjansa esittämistä Suomen televisiossa. Uusimmat elokuvat ja musiikin saa ostaa kaupasta.

Ellei kaikkeen ole varaa, on pakko tinkiä jostain. Niinhän se on muussakin elämässä.

Vapaan kopioinnin vaatiminen on äärimmäistä itsekkyyttä. Kaikki minulle, koska sitä haluan – viis tekijöistä.

Toinen perustelu kopioinnin vapauttamiselle on tekniikan kehittymisessä. Tämäkin perustelu ontuu. Tekniikka ei itsessään voi sanella, mikä on oikein tai väärin.

Kopiointi ei voi muuttua sallituksi vain siksi, että se on aiempaa helpompaa. Ei nopeusrajoituksistakaan ole luovuttu, vaikka autojen tehot ovat moninkertaistuneet ja tiet parantuneet.

Kuvitellaanpa, että joku keksii teleportaatiolaitteen, jonka avulla voi käväistä missä tahansa lukitussa tilassa jälkiä jättämättä. Tulisiko varastaminen sallia vain siksi, että se on helppoa eikä tekijää voi enää jäljittää?

Arvoissa perimmäinen ongelma

Kopiointia ei voi suoraan rinnastaa varastamiseen, mutta kyllä sillä jotain vaikutusta on. Jos netistä lataaminen sallitaan kaikille, kuka enää haluaa maksaa teoksista?

Kopioinnin myötä tulisi sallituksi myös julkinen levittäminen. Kumpaakaan ei voi olla olemassa ilman toista. Vapaa levitysoikeus olisi kova juttu: se johtaisi nykyisen tekijänoikeuskäsityksen romuttumiseen ja viihdeteollisuuden rajuun rakennemuutokseen.

Viihdeteollisuus on alakynnessä, koska se on epäonnistunut yrityksissään luoda sisällölle arvostusta. Päinvastoin: toistuvat lakien tiukentamiset, maksujen korotukset ja suoja-aikojen pidennykset ovat sahanneet alan omaa oksaa.

Viihdeteollisuudella ei ole juuri muita ystäviä kuin juristit.

Perimmäinen ongelma on siinä, että bittien kopiointi netistä ei tunnu väärältä. Kuka siis viime kädessä määrittelee, mikä on oikein tai väärin? Me itse. Pitkällä tähtäyksellä lakien on heijastettava kansalaisten yleisiä arvoja, ei yksittäisten intressiryhmien etuja.

Tästä syystä puolueen perustaminen on erinomainen asia. Piraatit saavat virallisen kanavan asiansa ajamiseen.

Tähän asti piraatit ovat katsoneet, ettei heidän tarvitse noudattaa vääränä pitämäänsä lakia. Oikeuden ottaminen omiin käsiin ja avoin kapinointi lakia vastaan ei ole mikään ratkaisu.

Puolueen perustaminen on.

<takaisin