Tietokone-lehti 10/2008

iTouchin kosketus

Ostin viime keväänä Ipod Touchin. Se on kuin Iphone, mutta ilman puhelinta. Taskukokoinen laite toimii musiikki- ja videosoittimena. Wlan-yhteyden kautta sillä voi lisäksi surffata netissä.

Nokialla on jo pitkään ollut samantapainen laite, mutta sen käyttöjärjestelmä on Linux, eikä se kiinnosta kuin paatuneita nörttejä.

Kilpailussa huomispäivän asiakkaista Nokia näyttää jääneen oman menestyksensä ja Symbian-maailman vangiksi. Se ei ole pitkään aikaan pystynyt tuomaan markkinoille mitään todella uutta.

Applen Iphone on puhelimena huono, mutta se ei haittaa. Kaikilla on jo puhelin. Sen sijaan kilpailu tulevaisuuden mobiililaitteista on vasta alkamassa, ja niissä Apple on saanut lentävän lähdön.

Ipod Touchia ei voi suoraan verrata Nokian puhelimiin, koska se ei ole puhelin. Käyttöliittymä ja keskeiset ominaisuudet ovat kuitenkin samat kuin Iphonessa. Siksi Touch auttaa ymmärtämään myös Iphonen menestystä.

Ensimmäinen tekijä on tietenkin käyttöliittymä. Se on kerrassaan mainio ja tarvitsee vain yhden fyysisen painikkeen. Loppu tehdään koskettamalla näytön pintaa sormilla. Ero Symbianin hierarkkiseen valikkohelvettiin on huima. Nykyisissä puhelimissa on yksinkertaisesti liian paljon toimintoja hallittavaksi vanhalla paradigmalla.

Symbianin valikkoajattelu on niin 90-lukulaista, niin 90-lukulaista. Touchin käyttöliittymä edustaa 2000-lukua. Siksi se ihastuttaa.

Omassa Nokia-puhelimessani on numeronäppäimistön lisäksi kahdeksan painiketta ja joystick. Näytön alareunassa lukee Viestit ja Äänitys. Kahden vuoden aikana olen äänittänyt jotain vain kerran. Totta kyllä, toiminnon voi räätälöidä, mutta kuka jaksaa nähdä vaivaa? Herätyskello olisi vielä hölmömpi valinta.

Miljoonista teknisistä hienouksista ei ole iloa, mikäli ostaja ei jaksa opetella niitä. Iphone-puhelimesta puuttuu joitakin teknisiä jippoja, mutta vain harva oikeasti kaipaa niitä.

Jatkossa teknisten kuluttajalaitteiden menestystä ei ratkaista ominaisuuksien määrällä eikä edes halvalla hinnalla, vaan sillä elämyksellä, minkä laite omistajalleen tuottaa. Tämän Apple on oivaltanut täydellisesti.

Surffailu on monelle jo puhumista tärkeämpää. Ison näytön ja sormiohjauksen ansiosta nettikäyttö sujuu, sillä linkkiä voi painaa sormella eikä sitä tarvitse metsästää joystickillä. Parasta kuitenkin on, että eräät suositut www-palvelut tunnistavat laitteen automaattisesti ja esittävät sitä varten räätälöidyn käyttöliittymän.

Esimerkiksi Facebook toimii aivan kuin siitä olisi Touchia varten oma client-ohjelma, joka ottaa huomioon ruudun mitat ja sormiosoitukseen. Toisin kuin sovelluskohtaiset clientit, mitään softaa ei tarvitse asentaa eikä asiakasohjelma liioin kuluta laitteen muistia. Jopa palvelun kuvake saadaan näkymään valmiiksi asennettujen ohjelmien rinnalla.

Juuri näin mobiilipalveluiden pitäisikin toimia: netti näyttää häviävän käyttäjän ja palvelun välistä. Palvelua käytetään sen omilla ehdoilla, ei tihrustamalla mobiiliselaimen pienentämää www-sivua. Moniko nettipalvelu tunnistaa Nokian puhelimen ja esittää automaattisesti juuri sen näytölle optimoidun käyttöliittymän?

Ipodeissa on puutteensa. Olen aina ihmetellyt, miksei Applen laitteissa ole esimerkiksi radiota. Nokian puhelimissa radio on, samoin lähes kaikissa mp3-erillislaitteissa. Kuuntelen radiosta usein uutisia ja puheohjelmia.

Ehkä selitys on Applen kotimaassa. Radio on Yhdysvalloissa lähinnä jatkuvien mainosten pilaama taustamusiikin lähde. Sitä kuunnellaan autossa, kun mitään parempaa tekemistä ei ole.

Musiikista oikeasti kiinnostuneet kuuntelevat maksullista satelliittiradiota, ja sellaista ei tietääkseni ole yhdessäkään matkapuhelimessa. Applen insinöörit eivät osaa kuvitella, että jossain päin maailmaa fm-radio olisi haluttu ja tarpeellinen.

Ipodit ja Iphonet on suunniteltu Kalifornian auringossa, ja se näkyy. Puhelimen koskettelun talvipakkasilla voi suosiolla unohtaa. Toivottavasti Apple joskus pääsee eroon tästä omaan napaan tuijottamisesta.

Mikään nykyinen laite ei ole valmis tullessaan myyntiin. Myös Ipodissa oli muutamia bugeja, jotka tosin näyttävät korjaantuneen ostamani uuden softapäivityksen myötä. Niin juuri: päivitys piti ostaa. Apple on onnistunut rahastamaan jopa omien virheidensä korjauksen! Jos yritys tässä onnistuu, se onnistuu luultavasti kaikessa muussakin.

Yleensä uutuudenviehätys karisee nopeasti. Ipod Touch jaksaa ihastuttaa vielä puolen vuoden jälkeenkin. Sen käyttö on vain yksinkertaisesti hauskaa. Harva voi sanoa samaa puhelimestaan.

Onkin huolestuttavaa, että vaikka Iphonen esittelystä on kulunut pian kaksi vuotta, Nokia ei ole esitellyt mitään vastaavaa. Toivottavasti siellä ei kuvitella, että Iphone on pelkkä markkinointijippo, joka menee nopeasti ohi.

<takaisin