Tietokone-lehti 2/2009

Puuttuva Google-näppäin

Viime vuoden lopulla sain vihdoin ratkaistua Vista-ongelman, jonka kanssa olin tuskaillut puolentoista vuoden ajan.

Tiedostojen kopiointi koneelta toiselle nettiyhteyden yli sujui aluksi hyvin, mutta katkesi jonkin ajan kuluttua kummalliseen virheeseen. Sen seurauksena Vista saattoi päätyä tilaan, jossa ikkunaa ei voinut sulkea. Pahimmillaan kone piti käynnistää uudelleen.

Oli tiedossa, että Vistassa on tiedostojen kopiointiin liittyvä hitausongelma. Se kuitenkin korjattiin jo service pack 1:ssä. Omat ongelmani helpottivat, mutta eivät poistuneet.

Tiedostojen kopiointi netin ylitse oli itselleni kriittinen ominaisuus, jonka täytyi toimia. Tein lukemattomia Google-hakuja, päivitin ajurit, vaihdoin laitteita hubia ja verkkokaapeleita myöten – mutta mikään ei auttanut.

Käytin ongelman selvittämiseen yhteensä ainakin viikon työaikaa, mikä tuli maksamaan enemmän kuin kaikki Vista-lisenssini yhteensä.

Lopulta googlaus toi tulosta: joku muukin oli kärsinyt samantyyppisistä ongelmista ja tiesi kertoa ratkaisun.

Komentoriviltä kirjoitettu loitsu netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled sai kopioinnin taas toimimaan luotettavasti.

Kas kun ei tullut mieleen.

Toinen esimerkki. Tilasin äskettäin nettitikun ja yritin asentaa sen pari vuotta vanhaan Lenovo-kannettavaani. Vista tunnisti tikun, mutta asennus ei onnistunut. Your new hardware was not installed properly.

Kiitos vain tiedosta. Kokeilin tikkua muissa koneissa, ja niissä kaikki toimi normaalisti. Ongelman ydin oli siinä, että jostain syystä kannettava ei pystynyt avaamaan tikulla ollutta levyasemaa ja kopioimaan ajureita sieltä.

Lopulta sain tikun toimimaan aloittamalla asennuksen pöytäkoneessa, keskeyttämällä sen, kopioimalla puuttuvan aseman tiedostot manuaalisesti kannettavaan ja jatkamalla asennusta sieltä. Parin päivän työn jälkeen 3g-mobiilidata alkoi vihdoin liikkua.

Olisi helppoa kuitata nämä ongelmat Vista-bugeina, mutta kyse on jostain isommasta. Tietotekniikasta on tullut niin monimutkaista, ettemme enää hallitse kaikkea. Kaupalliset vaatimukset ylittävät tekniikan ja käyttäjien kyvyt.

Tällaisessa ympäristössä syntyvät ongelmat ovat erittäin hankalia selvittää. Itse askartelen työkseni näiden juttujen kanssa, ja silti olen välillä ihmeissäni. Miten siis tavalliset käyttäjät voivat selvitä niistä?

Ellei meillä olisi nettiä, tietotekniikan korttitalo olisi jo romahtanut. Ainoa tapa ratkaista päivittäiset ongelmat on googlata netistä muiden käyttäjien kokemuksia ja yrittää soveltaa niitä omaan tilanteeseen.

Google on se Vistan seuraava service pack, jota aina odotamme. Edes Ubuntun käytöstä ei tulisi mitään ilman Googlea. Google on kiinteä osa tämän päivän tietotekniikkaa. Siksi jokaisessa laitteessa pitäisi olla erillinen Google-näppäin.

Myös puhelimet ovat hyvää vauhtia lähestymässä pistettä, jossa ongelmien määrä ylittää tekniikasta saatavan hyödyn. Ostin N73-puhelimen syksyllä 2006. Parin vuoden kevyen käytön jälkeen puhelin oli niin tiltissä, ettei mikään enää toiminut kunnolla. Surffailu takkuili, ja vain osa sivuista avautui. Sähköpostin synkronointi keskeytyi aina järjestelmävirheeseen ja punaiseen huutomerkkiin. Karttaohjelma ei enää saanut yhteyttä ulkoiseen gps:ään.

Olin varmistanut tiedot ja päivittänyt puhelimen firmware-ohjelman useita kertoja, mutta jokainen päivitys aiheutti itsessään ongelmia. Rss-syötteet ja ostamani Java-pelit katosivat, toisaalta yhteysmääritykset monistuivat. Valikkoon ilmestyi mobiili-tv, joka oli puhelimessani täysin hyödytön.

Erään päivityksen myötä jopa päivitysohjelman oma kuvake Windowsin työpöydällä lakkasi toimimasta.

Yksi syy puhelinongelmiin oli muistin loppuminen. Koetapa löytää puhelimestasi toiminto, joka näyttää vapaana olevan keskusmuistin määrän!

Asian luulisi selviävän Työkalut-valikon Muisti-kohdasta, mutta turha toivo – se näyttää vain muistikortin tilanteen.

Kohtalotoverien googlaaminen toi lohtua ja paljasti muistikomennon sijainnin (vinkki: katsopa tekstiviestien kohdalta). Siivosin viestejä muistista, resetoin puhelimen alkutilaansa, päivitin taas kerran firmwaren ja palautin lopuksi vain pakolliset tiedot.

Tähän kaikkeen kului kokonainen työpäivä. Puhelimen vapaa muisti kasvoi 22:sta 29:ään megatavuun ja synkronointi alkoi toimia.

Silti Helsingin Sanomien kansisivu ei aukea vieläkään. Kesken latauksen selain vain häviää näytöltä antamatta mitään virheilmoitusta.

Google-näppäimelle olisi käyttöä myös puhelimessa. Etsisin sillä uuden puhelimen myyjän.

<takaisin