Tietokone-lehti 5/2009

Palvelukseen halutaan: vakooja

Sähköpostin salaus on teknisesti helppoa, mutta käytännössä hankalaa. Lähettäjän ja vastaanottajan on sovittava yhdessä avaimesta, joka ei saa paljastua ulkopuolisille. Viestejä lähetettäessä salaus vaatii yhden ylimääräisen työvaiheen. Kiireessä se jää usein tekemättä.

Varmenteet helpottavat salauksen käyttämistä, koska avain voidaan tallentaa kaikkien nähtäville vaikka julkiseen nettihakemistoon. Mutta niissäkin on omat hankaluutensa. Siksi valtaosa sähköposteista lähetetään edelleen täysin suojaamattomina. Nyt olisi oikea hetki lisätä salauksen käyttöä.

Ruotsin puolustusvoimien radiolaitos (FRA) on vuoden alusta lähtien seurannut kaikkea maahan tulevaa ja sen läpi kulkevaa sähköistä liikennettä: puheluita, fakseja, sähköpostia, pikaviestejä ja niin edelleen.

Virallinen perustelu sähköiselle salakuuntelulle on valtion turvallisuus. Me suomalaiset olemme vaarattomia, mutta viestinnän kannalta sillä ei ole merkitystä. Tietokone ei tee eroa suomalaisten tai venäläisten välillä, koska molemmat käyttävät englantia. Konetta kiinnostaa vain tieto.

Jokainen Ruotsin rajat ylittävä viesti kulkee supertietokoneen läpi. Todennäköisesti se etsii viesteistä avainsanoja ja ”poikkeamia” – siis vähän kuin Lex Nokia, mutta koko maan mittakaavassa. Suomen ulkomaanliikenne kulkee enimmäkseen Ruotsin läpi. Siksi mikä tahansa meiltä ulkomaille lähetetty viesti saattaa tarttua tietokoneen haaviin.

Myös suomalaisten keskinäinen viestintä voi tulla kyseeseen, sillä esimerkiksi Gmailin ja Hotmailin sähköpostipalvelimet sijaitsevat ulkomailla. Niissä salattua on vain palveluun kirjautuminen. Viestejä luetaan avoimella yhteydellä. Kannattaa siis varautua siihen, että lähettämäsi sähköposti päätyy ruotsalaisen Storebrorin näytölle lähempää tutkimista varten.

Ruotsi on saanut paljon kielteistä julkisuutta lakinsa vuoksi, mikä on tavallaan epäreilua. Avoimuudesta pitäisi palkita, ei rangaista. Muiden maiden tiedusteluviranomaisilla on käytössään vastaavia järjestelmiä, vaikka niistä ei julkisuudessa puhutakaan. Todellisuudessa viestiäsi saattaa tutkia moni muukin kuin ruotsalainen silmäpari.

Jo yksinkertainen salaus riittää sokaisemaan eri maiden isoveljet, sillä se estää viestien laajamittaisen seulonnan. Parhaat salausohjelmat ovat nykytietämyksen valossa murtovarmoja. Silti edes salaus ei ole ehdottoman varma keino. Isossa-Britanniassa tuli äskettäin voimaan laki, joka velvoittaa rikoksesta epäiltyä kertomaan poliisille salasanansa, jos tämä sitä pyytää.

Suomessa ei olla vielä niin pitkällä, mutta asia koskee meitäkin, kun matkustamme ulkomaille. Englannissa ja Yhdysvalloissa tullivirkailijat voivat määrätä maahan saapuvan henkilön avaamaan tietokoneensa. Ainakin omasta mielestään heillä on oikeus tutkia kiintolevyn sisältö ja pyytää tiedostojen salasanat.

Ne on parasta antaa. Kieltäytymisestä voi seurata ikävän syvälle ulottuva ruumiintarkastus, usean vuorokauden odottelu sellissä tai muita hankaluuksia.

Tarkastajat eivät ole tyhmiä. Heitä ei huijata salatuilla levyasemilla eikä yleisillä steganografian ohjelmilla. Tällaisten ohjelmien löytyminen koneesta lisää pikemminkin epäilyjä siitä, että matkustajalla on jotain salattavaa.

Tietokoneista etsitään ilmeisesti lapsipornoa ja terrorismiin viittaavaa aineistoa. Bisnesmatkustajat ovat syystäkin huolissaan siitä, miten tutkinnassa käy levyllä oleville liikesalaisuuksille ja muille yksityisille dokumenteille.

Hurjista nettihuhuista huolimatta tarkastajat eivät etsi laittomasti kopioituja mp3-tiedostoja. Sen sijaan heitä kiinnostaa tekijänoikeusteollisuuden etuja loukkaava piratismi, josta tällaiset tiedostot saattavat olla osoitus.

Etsintä ei välttämättä rajoitu lentokentille ja satamiin. Huhujen mukaan tarkastuksia on tehty julkisissa liikennevälineissä jopa sadan kilometrin päässä rajasta, koska alueen katsotaan kuuluvan rajavyöhykkeeseen.

Mitä sitten, vaikka tulli tutkisi tietokoneen levyn? Miten se eroaa matkalaukusta? Eihän minulla ole mitään salattavaa. Ainakin yksi ero on selvä: Matkalaukku pakataan kyseistä matkaa varten. Tietokoneen levyllä saattaa olla vuosia vanhoja, aivan muuhun käyttöön tarkoitettuja tiedostoja. Koneen haltija ei aina ole edes tietoinen kaikista tiedostoistaan. Siksi jokaisen on hyvä oppia suojaamaan itsensä ja tietonsa.

Luitko nuoruudessasi seikkailukirjoja? Haaveilitko koskaan salaisen agentin tehtävistä?

Onneksi olkoon, sinut on juuri palkattu.

<takaisin