Tietokone-lehti 8/2010

Netti pitkä, elämä lyhyt

Töiden alkaessa moni kokee ahdistusta kiireestä. Luvassa on taas tietotulvaa, powerpointteja, deadlineja, palavereita... Miten ihmeessä ennen pärjättiin, kun ei ollut edes nettiä eikä sähköpostia asiointia helpottamassa?

Ehkä juuri niiden puuttuessa jäi enemmän aikaa oikealle tekemiselle. Internetistä on tullut petollinen aikavaras. Tiedonkulku on kyllä tehostunut moninkertaisesti, mutta turha viestintä on kasvanut samassa suhteessa.

Sähköposti on hyvä esimerkki. Viestejä kirjoitetaan tavan vuoksi silloinkin, kun asia hoituisi nopeammin yhdellä puhelinsoitolla. Vastaanottaja ei voi vaikuttaa siihen, mitä viestejä hän saa. Organisaatioiden sisällä tietoa lähetetään edelleen varmuuden vuoksi laajoilla jakelulistoilla. Mitä enemmän viestejä, sitä enemmän työntekijän aikaa kuluu epäoleellisen tiedon käsittelyyn.

Surffailua ei voi välttää, sillä monet tiedot löytyvät ainoastaan netistä. Jokaisella sivulla vilkkuu mainoksia ja linkkejä, jotka yrittävät harhauttaa tiedonetsijää ja varastaa huomion itselleen.

Uutispalvelut ovat mestareita keksimään koukkuja satunnaisen surffaajan pyydystämiseksi. Joskus tuntuu, että toimittajan tärkein tehtävä on houkuttelevan otsikon keksiminen. Jutun varsinainen sisältö on lainattu joltain toiselta sivulta. Otsikko ratkaisee, kenen sivulta surffaaja lukee jutun. Eniten klikkauksia saavat uutiset, jotka ovat kiinnostavia ja erikoisia, mutta joiden tietämisellä ei ole mitään merkitystä: onnettomuudet, julkkisjuorut ja eriskummalliset tapahtumat.

Pahin aikavaras on Youtube. Nettisivuja voi silmäillä ja lukea niin nopeasti kuin pystyy, mutta Youtube naulitsee katsojan ruudun eteen määräajaksi.

Tuoreen kyselyn mukaan uutisvideoiden suosio on vähentynyt, viihteen noussut. Ihmiset välittävät toisilleen linkkejä hauskoihin Youtube-pätkiin: Mainoksiin, kommelluksiin ja musiikkivideoihin. Pakkohan ne on katsoa, kun kaverit kerran suosittelevat. Kymmenen hupivideota päivässä vie vähintään lounastauon verran aikaa. Lisäksi pitää surffata ja osallistua loputtomiin väittelyihin nettifoorumeilla. Ei ihme, jos töissä tulee kiire. Nettihoukutuksiin ei ole muuta ratkaisua kuin ankara itsekuri. Käytä nettiä, mutta älä anna netin käyttää sinua.

Wikipedian ja avoimen lähdekoodin ohjelmointiprojektit perustuvat ilmaisen työvoiman käyttöön. Niitä on tapana ihailla, koska ne tarjoavat vaihtoehdon kaupallisille tuotteille ja palveluille. On hienoa, että ihmiset viitsivät tehdä pyyteetöntä työtä ja käyttää aikaansa yhteisen hyvän edistämiseen. Mutta ilmaistyö voi olla myös petollista.

Yleensä mikä tahansa tekeminen on kannattavaa, koska se kasvattaa omaa osaamista. Kokemuksesta ja referensseistä on hyötyä myöhemmin elämässä, vaikka työ- tai opiskelupaikkaa hakiessa.

Netin ilmaistyö tehdään usein nimimerkin turvin. Työstä saa palkaksi respektiä, kun oma nimimerkki tulee tutuksi muille nettikäyttäjille. Respektiä voi hyödyntää uusissa ilmaisprojekteissa, mutta eipä juuri muualla. Aina ei edes tiedä, kuka tutun nimimerkin takaa löytyy.

Netti ei tule koskaan valmiiksi, eivät liioin ilmaistyöhön perustuvat projektit. Wikipedian vähemmän mairitteleva puoli ovat loppuun palaneet editorit, jotka eivät koskaan saaneet edes nimeään julkisuuteen. Mutta ei se mitään, uusia vapaaehtoisia löytyy aina.

Ihminen on tottunut käsittelemään asioita, joille fyysinen maailma asettaa rajat. Nettimaailmassa säännöt muuttuvat, sillä kaikkea on loputtomasti. Jos on kiinnostunut vaikka 9/11-iskusta, kirjat ja aiheesta tehdyt dokumentit on äkkiä katsottu. Nettivideoita, aiheelle omistettuja sivuja ja sekalaisia Youtube-pätkiä on niin valtavasti, että niiden pariin voi uppoutua kuukausiksi.

Paraskin tietokonepeli alkaa jonain päivänä kyllästyttää, kun sen kaikki kentät on pelattu läpi. Nettiyhteisö tuottaa kuitenkin peleihin loputtomasti uusia kenttiä, ladattavia hahmoja ja omia laajennuksia. World of Warcraftin kaltaiset nettipelit ovat imaisseet pelaajia syövereihinsä niin, että ajan lisäksi peli varastaa koko elämän. Koska netti ei aseta rajoja, käyttäjän pitää itse pystyä tekemään se. Net longa, vita brevis – netti pitkä, elämä lyhyt.

<takaisin