Tietokone-lehti 1/1996

Comdex 96

Vuoden rasittavin tapahtuma -- syys-Comdex -- on jälleen takana. Ohi ovat pitkät lennot Las Vegasiin ja takaisin, ohi on 10 tunnin aikaerosta johtuva jet-lag ja ohi on myös yli 200000 näyttelyvieraan aiheuttama tungos, kaaos ja loputon jonotus.

Comdex on jokasyksyinen koettelemus. Pitkän ja rasittavan lentomatkan palkkiona on uuvuttava monipäiväinen kävely näyttelyosastojen kurimuksessa, loputtomassa tungoksessa, taakkana usean kilon edestä esitteitä ja messurihkamaa.

Comdexissa on kuitenkin lähes pakko käydä, sillä se peilaa tulossa olevia trendejä ja tapahtumia paremmin kuin mikään toinen tilaisuus. Comdex 95:n teemoista erottuivat Internet, keinotodellisuus – ja seksi.

Mikä mahtaa olla in?

Tutustuminen Comdexin messuluetteloon antaa hyvän käsityksen siitä, mikä on tällä hetkellä in ja mikä out. Yli 600-sivuista paperiluetteloa on hankala käsitellä, mutta onneksi samaa tietoa jaetaan myös Folio Views-ohjelman sähköisenä tekstikantana. Siitä on helppo laskea eri sanojen esiintymismäärät.

Koska näytteilleasettajat ovat itse kirjoittaneet luettelon tekstit, ei ole yllätys että sana new esiintyy luettelossa peräti 886 kertaa. Muita yleisiä termejä ovat network- (453), multimedia- (470), information- (349) ja communication- (310) alkuiset sanat. Windows mainitaan luettelossa 552 kertaa ja Internet 222 kertaa.

Valmistajista yllättää IBM 113 maininnalla, kun Microsoft mainitaan vain 94 kertaa. IBM:llä onkin perinteisesti Comdexin suurimmat osastot, joihin tänä vuonna kuului myös laaja PowerPC-teltta. Myös Linux mainitaan listassa viisi ja Unix 113 kertaa. Vaikka Comdex onkin perinteisesti PC-tapahtuma, tänä vuonna mukana oli ensi kertaa myös Silicon Graphics.

Teho ja nopeus ovat ikuisia myyntivaltteja. Speed-alkuisia sanoja on 139 ja fast-alkuisia 120. Sen sijaan luotettavuus (38) tai ergonominen (49) eivät innosta ainakaan mainostajia. Ostajille ne ovat kuitenkin usein nopeutta tärkeämpiä.

Mikä sitten on out? Parin vuoden takainen muotitermi "pen-computing" on jäänyt syrjään, sillä kynä-alkuisia sanoja löytyy vain 29 kappaletta. Ja vaikka kaikki puhuvat sähköpostista, fax-alkuisia sanoja (186) on selvästi enemmän kuin sähköpostisanoja (122).

Internet kaikkialla

Vaikka Internetin läpimurto tapahtui monelle yllätyksenä, se oli nähtävissä selvästi jo kevät-Comdexissa 1994. Nyt Internetiä oli odotetusti joka paikassa. Siihen viittasivat myös kaikki kolme pääpuhujaa, tosin kukin hieman eri tavalla. IBM:n pääjohtaja Lou Gerstner markkinoi ajatusta yksinkertaisista ja edullisista Internet-kotipäätteistä ja Novellin Frankenberg lupasi liittää verkkoon tavalliset kodinkoneet sekä esitteli, mitä hyötyä tällaisesta kytkennästä voisi olla.

Bill Gatesin esitys oli monessa suhteessa pettymys. Puheen sijasta nähtiin video, jossa seurattiin tulevaisuuden tietojenkäsittelyä elokuvamaisen juonen mukana. Erittäin graafisia, värikkäitä, kolmiulotteisia ja puhetta ymmärtäviä sovelluksia käyttäen filmin päähenkilö haki ja linkitti tietoa eri lähteistä verkon yli.

Elokuvassa ei mainittu lainkaan verkon nimeä. Sitä ei tarvittu. Kyseessä oli vain "verkko", Net. Mielenkiintoista oli, ettei siinä mainittu myöskään Microsoftin oman MSN-tietoverkon nimeä. Pitkällä tähtäyksellä onkin todennäköistä, että Compuserven ja MSN:n kaltaiset kaupalliset verkot sulautuvat yhteen Internetin kanssa. Tulevaisuuden kaupallinen Internet poikkeaa monin tavoin nykyisestä Internetistä.

Gatesin video herättää kuitenkin myös kriittisiä kysymyksiä. Ymmärtävätkö tulevaisuuden sovellukset puhetta todella niin hyvin, että puheohjauksesta on enemmän hyötyä kuin haittaa? Ovatko riemunkirjavat valintaikkunat ja kolmiulotteiset kuvakkeet todella kehittämisen arvoisia? Eikö olisi parempi keskittyä ratkaisemaan sovellusten luotettavuuteen liittyviä ongelmia?

Internet osana käyttöjärjestelmää

Tulevaisuudessa Internet on kiinteä osa käyttöjärjestelmää, aivan kuten muistinhallinta tai graafiset palvelut nyt. TCP/IP-protokolla ja Internet-apuohjelmat ovat mukana jo nykyisissä käyttöjärjestelmissä. Windows 95:ssä Internet-osoitteista voi tehdä URL-objekteja, jotka on sen jälkeen helppo upottaa dokumentteihin tai sähköpostiviesteihin. Objektin napsauttaminen kahdesti hiirellä käynnistää hakuohjelman, joka palauttaa URL:n viittaaman sivun tuoreen version.

Tuttujen sovellusten seuraavissa versioissa on suorat linkit Internet-osoitteisiin. Niitä käyttämällä omaan dokumenttiin voi upottaa osia Internetissä olevista dokumenteista niin, että tiedot päivittyvät napin painalluksella ajan tasalle. Sovelluksiin tulee myös suora linkki asianomaista ohjelmaa käsittelevälle keskustelualueelle, jolla käyttäjät voivat auttaa toinen toisiaan. Lisäksi sovellukset osaavat päivittää itsensä verkon kautta, kun käyttäjä antaa siihen luvan.

Microsoftin Encarta 96 antaa jo esimakua tulevasta. CD-ROMilla toimitettavaan ohjelmaan on saatavissa Internetistä kuukausittain ilmestyviä päivityspaketteja, jotka pitävät kerran ostetun ohjelman asiasisällön ajan tasalla.

Myös Corel ja Quarterdeck työstävät kilvan uudenlaisia verkon yli toimivia sovelluksia.

Keinotodellisuudesta todellisuutta

Tämän syksyn Comdex tullaan muistamaan keinotodellisuuden läpimurtona. Keinotodellisuudella on spekuloitu jo pitkään, mutta vasta nyt prosessori- ja näyttötekniikka on kehittynyt niin paljon, että laitteet tulevat kuluttajien ulottuville.

Markkinoille on tämän vuoden kuluessa tulossa lukuisia kolmiulotteiseen grafiikkaan erikoistuneita kiihdytinkortteja, jotka antavat peleihin hämmästyttävää realistisuutta. Ne päivittävät kolmiulotteista maisemaa 16 miljoonalla värillä 30 kertaa sekunnissa ja takaavat esimerkiksi kilpa-ajo-, taistelu- ja lento-ohjelmiin huimia näkymiä. Korteilla varustettuna PC:n grafiikkaominaisuudet nousevat lähes Unix-työasemien tasolle. Ensi vuonna kuka tahansa voi tehdä Jurassic Park-tasoista animaatiota koti-PC:llään.

Eikä kolmiulotteisuus rajoitu pelkkiin näytönohjaimiin. Tarjolla oli useita kilpailevia 3D-äänijärjestelmiä sekä virtuaalikypäriä, jotka vielä kesällä olivat teknisiä harvinaisuuksia. Virtuaalikypärä saattaa olla jo ensi joulun suosikkiartikkeli, kun nyt multimediamikron ostaneille kotitalouksille pitää keksiä uutta myytävää.

Tarjolla oli myös huvittavia ohjelmia. UltraCoach (http://s2.com/uc/index.html) markkinoi polkupyörän takapyörään kytkettävää lisälaitetta, joka yhdessä tietokoneen kanssa simuloi pyöräilyä vaihtelevissa maisemissa – kaikki turvallisesti kotona sisätiloissa. Demona pyöri Havaijin teräsmieskilpailun pyöräilyreitti. Takapyörän lisälaite huolehtii siitä, että polkeminen muuttuu ylämäessä raskaammaksi ja ohjaustangon eteen asennettava monitori näyttää todenmukaisesti maisemat, joissa mennään.

Niin hauskoja kuin keinotodellisuuden lisälaitteet ovatkin, vanhempien on syytä pitää silmällä jälkikasvuaan. Tietokonepelien väkivaltaiseen ja suoraviivaiseen maailmaan on nyt entistä helpompi upota. Ja koska kaikki tapahtuu virtuaalikypärän sisäpuolella, vanhemmat eivät tiedä näistä keinotekoisista maailmoista sitäkään vähää kuin aikaisemmin.

Adultdex

Asialinjaa painottavat tietokonealan lehdet ovat jättäneet seksiin liittyvät tietokoneohjelmat lähes huomiotta. Kuitenkin kyseessä on iso bisnes, jonka liikevaihto oli vuonna 1994 noin 260 miljoonaa dollaria.

Puritaaniset amerikkalaiset kielsivät pari vuotta sitten seksiohjelmien esittelemisen Comdex-osastoilla, vaikka itse näyttelyalueella on ehdoton 16-vuoden alaikäraja. Kiellosta huolimatta seksi ei hävinnyt näyttelyosastoilta ennen kuin vasta tänä vuonna, kun alan yritykset pistivät pystyyn omat varjomessunsa, Adultdexin, erääseen virallisen näyttelyalueen lähellä olleeseen hotelliin.

Adultdexissä oli parisenkymmentä näytteilleasettajaa, joiden osastoilla esittelijöinä toimivat toinen toistaan uhkeammat naiset. Itse tuotteet olivat lähinnä säälittäviä CD-ROMeja: alkeellisia "vuorovaikutteisia" seksiseikkailuja, kuvakokoelmia ja seksielokuvien huonolaatuisia AVI-versioita, joita voi katsella omalla mikrolla työnteon lomassa, pomon huomaamatta.

Se, että näin alkeellisilla tuotteilla saa aikaan miljardin markan bisneksen osoittaa, että seksi myy myös tietokoneaikana. Sillä on aiemminkin ollut merkittävä osa uuden teknologian läpimurrossa. Esimerkiksi nykymuotoinen pornofilmiteollisuus syntyi 80-luvun alussa kotivideoiden myötä ja samaiset filmit olivat puolestaan tärkeä syy kotivideoiden yleistymiseen.

Ei ole vaikea arvata, että seksi tulee olemaan haluttua kauppatavaraa myös tietoverkoissa. Jokainen voi itse kuvitella mitä saadaan tulokseksi, kun tämänvuotisen Comdexin teemat yhdistetään.

<takaisin