Tietokone-lehti 11/1996

Pilviä Redmondin taivaalla

Vuosi sitten joulukuussa Bill Gates julkisti Microsoftin Internet-strategian. Siinä omaan Windows-innostukseensa huumaantunut yritys tunnusti vihdoin Internetin merkityksen ja hämmästyttävää kyllä, suuri laiva kääntyi nopeasti purjehtimaan Internet-virtojen mukana.

Tänään Microsoftilla on 2500 Internetin parissa askartelevaa ohjelmoijaa ja jokaisessa uudessa sovelluksessa on jokin Internetiin liittyvä ominaisuus. Elokuussa valmistunut Internet Explorer 3.0 on ensi kertaa onnistunut kaappaamaan merkittävän osan selainmarkkinoista. Voisi siis kuvitella, että Microsoftilla on kaikki hyvin.

Mutta muutoksen tuulet puhaltavat yhä. Ne ajavat parhaillaan synkkiä pilviä Redmondin taivaalle. Pilvissä lukee "Java – in hoc signo vinces."

Internet mullistaa

Vaikka Microsoft on ohjelmistoalan jättiläinen, se on saanut tuntea nahoissaan Internetin ohjelmistomarkkinoilla aiheuttaman mullistuksen. Aiemmin helppoon DOS- ja Windows-lisenssien myyntiin tottunut Microsoft on nyt joutunut jakamaan kilpailijoidensa tapaan sovelluksia ilmaiseksi. Information Server, NetMeeting, Tripoli ja Explorer ovat ilmaisia, vaikka yksin Internet Explorerin kehitystyön arvioidaan maksaneen lähes 200 miljoonaa dollaria. Edes Microsofti ei voi ylläpitää tällaista hyväntekeväisyyttä pitkään, jos se haluaa jatkossakin näyttää kasvavaa liikevaihtoa.

Tähän asti Office-tuoteperhe on tuonut puolet Microsoftin tuloista. Jotta Microsoft voisi kasvaa vielä tulevaisuudessakin, sen on pakko keksiä uusia tulolähteitä. Toimistosovellusten markkinat on jo lähes vallattu ja Office 97:n on tarjottava jotain todella uutta, jotta yritykset enää viitsisivät päivittää nykyisiä toimistopaketteja uusiin. Päivitykset eivät koskaan suju kivuttomasti, ne maksavat ja uudet versiot vievät aina edeltäjiään enemmän levy- ja muistitilaa.

Monet toimistot käyttävät vielä 16-bittisiä sovelluksia ja siirtyminen 32-bittisiin versioihin on vasta alkamassa. Mutta se voi myös jäädä viimeiseksi suureksi päivitykseksi.

Mistä Microsoft aikoo siis jatkossa rahastaa? Potentiaalisin kohde on tällä hetkellä Windows NT, jonka 4.0-versioita monet yritykset aikovat ottaa käyttöön. Siksi ei olekaan yllätys, että NT:n työasemaversio on tuntuvasti kalliimpi kuin Windows 95 ja hintaero saattaa jatkossa jopa kasvaa. Yritysten, jotka suunnittelevat laajoja NT-päivityksiä, kannattaa pitää tämä mielessään.

Vaarallista peliä

Saadakseen lisää jalansijaa uusilla markkinoilla Microsoft on ollut valmis pelaamaan vaarallista peliä. Tietäen, että oikeusministeriö seuraa sen toimia suurennuslasin kanssa, Microsoftin kerrotaan jopa maksavan laitevalmistajille siitä, että nämä laittavat koneensa mukaan Explorerin eikä Netscapea. Ja rajoittamalla lisenssisopimuksella Windows NT:n työasemaversion toimintaa WWW-palvelimena se pakottaa yritykset hankkimaan kalliimpia Server-versioita, joiden mukana tulee Microsoftin ilmainen WWW-palvelin. Tällaiset temput osoittavat, että Microsoft on peloissaan ja siksi valmis riskeeraamaan asemansa mieluummin oikeussaleissa kuin markkinoilla.

Kuinka peloissaan Microsoft oikein onkaan selvisi minulle vasta IBM:n OS/2-julkistuksessa. Olen pitkään ihmetellyt, miksi IBM pumppaa miljoonia dollareita OS/2:n tekohengitykseen, kun se jo itsekin tietää hävinneensä kilpailun markkinoista. Warp 4.0:n julkistuksessa vähäteltiin perinteisen OS/2:n merkitystä ja keskityttiin lähes täysin sen Java-ominaisuuksiin.

Äkkiä kaikki kirkastui. Kun IBM ei menestynyt käyttöjärjestelmämarkkinoilla, se aikoo tehdä Microsoftille saman, minkä Microsoft teki Novellille, kun se ei itse menestynyt verkkomarkkinoilla. Lisäämällä Windowsiin verkko-ominaisuudet Microsoft poisti erillisten verkkojen tarpeen ja saattoi Novellin tukalaan asemaan. Nyt IBM uhkaa poistaa käyttöjärjestelmän tarpeen tekemällä OS/2:sta alustan, jolla voidaan ajaa Java-sovelluksia. Samalla IBM tukee voimakkaasti Javaa käyttävien nettimikrojen kehittämistä. Jos taktiikka toimii, OS/2:n aika on ohi, mutta niin on Windowsinkin! Sen sijaan avautuvat jättimäiset nettimikrojen markkinat, joilla IBM on laitevalmistajana mielellään mukana.

IBM on niin tosissaan Javan kanssa, että se jätti OS/2:sta viime metreillä pois jo pitkällä olleen Win32-tuen. IBM haluaa uskoa, että tulevaisuudessa Java-yhteensopivuus on Windows-yhteensopivuutta tärkeämpää.

Myös Corel on jo haistanut muutoksen tuulet. Ensimmäisenä tunnettuna toimistosovellusten valmistajana se on tekemässä ohjelmistaan Java-versioita.

Java vaarantaa terveytesi?

Heti OS/2-julkistuksen jälkeen sain käsiini lopullisen Windows NT 4.0-paketin. Sen alussa on kahden sivun mittainen lisenssisopimus, joka kannattaa lukea tarkkaan. Ensimmäisessä kohdassa kielletään käyttämästä työasemaa palvelimena, johon otetaan yli 10 yhtäaikaista yhteyttä. Vielä beetassa tätä varten ohjelmassa oli laskuri, joka esti liian monet yhteydet, mutta asian vuodettua julkisuuteen Microsoft tyytyi muuttamaan rajoituksen pelkäksi lisenssiehdoksi.

Kaikkein mielenkiintoisin on kuitenkin viimeinen, seitsemäs pykälä. Siteeraan sen tähän kokonaisuudessaan, jotta jokainen voi tehdä tekstistä omat johtopäätöksensä. Alkuperäisessä sopimuksessa teksti on kirjoitettu vieläpä versaaleilla, mutta lukemisen helpottamiseksi olen muuntanut sen normaalikirjaimiksi.

"Note on Java support. The software product may contain support for programs written in Java. Java technology is not fault tolerant and is not designed, manufactured, or intended for use or resale as online control equipment in hazardous environments requiring fail-safe performance, such as in the operation of nuclear facilities, aircraft navigation or communication systems, air traffic control, direct life support machines, or weapons systems, in which the failure of Java technology could lead directly to death, personal injury, or severe physical or environmental damage."

Microsoft siis pelottelee, että Java voi vaarantaa terveytesi ja johtaa katastrofeihin. Tekstin voisi ymmärtää normaaliksi tuotevaroitukseksi, jonka jenkkiläinen laki vaatii – mutta kun NT 4.0:ssa ei edes ole mitään Javaan liittyvää! Teksti on pelkkää pelottelua. Se osoittaa, että Microsoft pelkää tosissaan Javaa.

NC tulee sittenkin?

IBM:n ja Microsoftin käytös viittaavat siihen, että nettimikrot ovat lähempänä kuin arvaammekaan. Kuten lokakuun palstalla kirjoitin, nettimikrot saattavat johtaa ojasta allikkoon, mutta niitä ajavat nyt korkeimmat voimat – nimittäin markkinavoimat.

Työasemamikrot ovat kehittyneet tiensä päähän. Intel hallitsee suvereenisti prosessorien ja Microsoft ohjelmien markkinoita. Näin epätoivoisessa tilanteessa muiden ei kannata edes yrittää kilpailla kummankaan kanssa. Niinpä talouden lait määräävät, että kilpailu siirtyy uusille markkinoille. Nettimikrot tuodaan markkinoille, ratkaisevatpa ne käyttäjien ongelmat tai eivät.

Uusi tilanne näkyy jo ATK-alan lehdissä. Markkinoilla on enää toistensa näköisiä Pentium- ja Pentium Pro-mikroja, jotka käyttävät samoja näytönohjaimia ja samoja oheislaitteita. Ketä enää kiinnostaa lukea Pentium-koneiden tai grafiikkakorttien testejä? Tai arvioita uusista toimistopaketeista, jotka osaavat kaiken mahdollisen? Niiden sijaan perinteiset ATK-lehdet täyttyvät Internet-alan jutuilla. Netti on uusi, kiinnostava markkina, jossa tapahtuu koko ajan. Uusia tuotteita, innovaatioita ja keksintöjä tehdään jatkuvasti.

Tämän touhukkuuden rinnalla PC-Windows-maailma on kuin kuollut.

Myös mikrojen ja ohjelmien jatkuva päivittäminen on tullut tiensä päähän. Lokakuun Tietokoneessa Jim Seymour suositteli hankkimaan uudet Pentium-koneet NT-päivitysten mukana. Yritysten pitäisi siis korvata pari vuotta sitten hankitut 486:t tai vanhat Pentit vain pystyäkseen taas kerran vaihtamaan käyttöjärjestelmää? Eihän tässä ole enää mitään järkeä.

Microsoftkin tietää sen. Jos päivityksiin ja ylisuuriin ohjelmiin kyllästyneet yritykset päättävät siirtyä nettimikroihin, Microsoftin kulta-aika on väistämättä ohi. Jos Java ja Microsoftin oma ActiveX joutuvat kilpailemaan markkinoista, ActiveX:llä ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä kilpailusta voittajana. Siitä tulee nettiajan Macintosh tai OS/2 – hyvä tuote, mutta ikuinen kakkonen.

Sama kohtalo on edessään myös uudella Windows-versiolla, jonka Microsoft julkistaa virallisesti marraskuussa. Windows CE on laiteriippumaton, pieni Windows-ydin, joka sisältää Explorer-selaimen ja sopii taskukokoisiin laitteisiin – ja nettimikroihin. Mutta jos markkinat päättävät siirtyä NC-aikaan, Windows-tausta ei välttämättä ole etu vaan rasite.

Gates muka maailman rikkain?

Kuvitelma siitä, että Bill Gates on maailman rikkain yksityishenkilö, on kupla. Gatesin omaisuus on kiinni Microsoftin osakkeissa, eikä niitä voi myydä. Jos Gates luopuisi osakkeistaan, Microsoft ei olisi enää entisensä ja sen pörssikurssi romahtaisi. Muilla superrikkailla ei ole samaa ongelmaa.

Gates on Microsoft.

Mutta kuinka kauan? Vuonna 1994 Gates kertoi Playboyn haastattelussa lahjoittavansa 95 prosenttia omaisuudestaan joskus viisissäkymmennissä. Gates täyttää 50 vuonna 2005, joten kello tikittää jo.

Jos Gates pitää lupauksensa ja jättää Microsoftin, sen ja Windowsin merkitys markkinoilla vähenee samalla, kun nettimikrot valtaavat vapaaksi jääneet markkinat. Jos näin käy jo aikaisemmin, myös Gates saattaa aikaistaa päätöstään.

Nettimikrojen ensi vuonna saama vastaanotto ratkaisee, mitä Billin ja meidän kaikkien kannattaa jatkossa tehdä.

<takaisin