Aamulehti 14.11.2004

Käärme on luikerrellut digitaaliseen paratiisiin

Digitaalisuus on päivän sana. Varsinkin näin joulun alla pukin konttiin kääritään ahkerasti digibokseja, dvd-tallentimia, digikameroita, iPod-soittimia ja muita härpättimiä.

Digitekniikan edut ovat ilmeiset: kun ääni ja kuva tallennetaan bitteinä, niitä voidaan käsitellä monilla uusilla tavoilla, eikä laatu heikkene useankaan tallennuskerran jälkeen. Ääni säilyy aina yhtä kirkkaana ja kuva yhtä terävänä.

Ensimmäinen askel digiaikaan otettiin jo 1980-luvulla, kun cd-soittimet syrjäyttivät c-kasetit ja lp-levyt. Tuskin kukaan haluaisi enää takaisin isokokoisia, rahisevia lp-levyjä, jotka piti kääntää kesken kuuntelun. Pienikokoinen cd-levy on paljon näppärämpi, sen äänenlaatu loistava ja musiikki siirtyy tietokoneelle nappia painamalla.

Kuluttajan digiparatiisiin on kuitenkin luikerrellut käärme, josta ei mielellään puhuta -- ei ainakaan ennen kuin digilaitteet on saatu levitettyä kaikkialle.

Kyse on kuluttajan oikeuksista. Tulevaisuudessa monet sellaiset toimet, joita nyt pidämme itsestään selvinä, muuttuvat joko mahdottomiksi tai laittomiksi. Tässä pelissä kuluttajalle uhkaa jäädä pelkkä maksajan rooli.


Tänään pidämme itsestään selvänä, että kaupasta ostettu cd-levy toimii kaikissa soittimissa. Jatkossa näin ei enää ole, vaan musiikki sidotaan laitteisiin. Esimakua tästä antavat netin sähköiset musiikkikaupat. Suosittuun Applen iPod-soittimeen voi ostaa musiikkia vain Applen omasta musiikkikaupasta.

Oston jälkeenkään musiikkia ei voi siirtää muihin laitteisiin, sillä yhteensopivuutta estetään keinotekoisesti DRM-järjestelmillä. Digital Rights Management -termi tarkoittaa teknisiä suojauksia, joilla julkaisija pystyy rajoittamaan asiakkaan toimia. Kerran ostettua musiikkia ei voi enää käyttää vapaasti eikä sitä voi nauhoittaa kaverille.

Tuotantoyhtiöiden haaveissa siintää maailma, jossa musiikkia ei myytäisi enää lainkaan omaksi. Sen kuunteluun myytäisiin ainoastaan käyttöoikeuksia. Oikeuden lunastanut pystyisi kuuntelemaan musiikin kerran, mutta ei tallentamaan saati kopioimaan sitä. Jokaisesta käyttökerrasta pitäisi maksaa erikseen.

Eikä kyse ole pelkästä musiikista, vaan dvd-levyt ja tulevaisuuden digi-tv tuovat samat rajoitukset myös elokuviin ja tv-ohjelmiin. Yhdysvalloissa myydään digilaitteita, joilla voi tallentaa television suosikkiohjelmia kiintolevylle. Näin tehdyt tallenteet on tarkoitettu vain ajansiirtoon eli katsottaviksi myöhemmin. Tallenteita ei voi kirjoittaa dvd-levyille eivätkä ne toimi muussa kuin juuri siinä koneessa, missä ne on alunperin tallennettu.


Kuluttajan kannalta tällainen järjestelmä johtaa ikäviin yllätyksiin. Tv-ohjelmia ei voikaan enää arkistoida sadepäivän varalle katsottaviksi. Liioin ei kannata pyytää työkaveria nauhoittamaan tv-ohjelmaa oman lomamatkan aikana, koska tallenne ei kuitenkaan toimi omassa laitteessa.

Suomen digi-tv-järjestelmä ei vielä rajoita digitaalista tallentamista. Sen käyttöönotto on kuitenkin vain ajan kysymys, sillä amerikkalaiset tuotantoyhtiöt ajavat järjestelmän Eurooppaan vaikka väkisin. Järjestelmää perustellaan tietenkin laittoman kopioinnin estämisellä, mutta se on vain osatotuus. Toisen puolen muodostaa kaupallisen voiton maksimointi.

Kopiosuojauksia on käytetty ennenkin, esimerkiksi VHS-ostovideoissa. Analogiset suojaukset ovat kuitenkin alkeellisia ja helppoja kiertää. Digitekniikalla suojauksista saadaan paljon tehokkaampia ja yksityiskohtaisempia. Lisäksi sisältöteollisuus lobbaa eri maihin lait, joissa digisuojausten kiertäminen kriminalisoidaan.

Tällainen pykälä on tulossa myös parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevaan uuteen tekijänoikeuslakiin. Tehokkaan suojauksen kiertäminen tai sen mahdollistavien laitteiden myynti tullaan kieltämään rikoslaissa. Vanhan lain turvaama oikeus yksityiseen kopiointiin lakkaa olemasta. Kuluttaja ei saa kiertää digitaalista suojausta edes tehdäkseen varmuuskopion ostamastaan sisällöstä.

Käytännössä uusi laki antaa tuottajille mahdollisuuden sanella sekä käytön ehdot että hinnat mielensä mukaan. Me kuluttajat voimme vain aavistella, mihin tällainen kehitys aikanaan johtaa.

Digitekniikka tulee väistämättä kaventamaan kuluttajan perinteisiä oikeuksia, mutta kehitys on vasta alkamassa. Voimme turvata oman vapautemme suosimalla laitteita ja tiedostomuotoja, joissa DRM-suojauksia ei vielä ole.

Lompakolla äänestäminen on ennenkin osoittautunut tehokkaimmaksi vaikutustavaksi.

<takaisin