Helsingin Sanomat 12.10.2005

Osa tekijänoikeuslaista sotii oikeustajua vastaan

Vaikka eduskunta hyväksyi 5. 10. selvin numeroin uuden tekijänoikeuslain, prosessista jäi paha maku suuhun.

Lain esitellyt kulttuuriministeri Tanja Karpela torjui kaiken kritiikin vetoamalla EU:hun. Eräiden kansanedustajien ja ministeriön ulkopuolisten asiantuntijoiden mielestä asia ei ollut lainkaan näin suoraviivainen. Laista olisi voitu tehdä lievempi ja tasapuolisempi. Miksi heidän mielipiteitään ei kuunneltu?

Miksi kansallinen pelivara käytettiin yksinomaan oikeudenhaltijoiden eduksi? Missä on se paperi, jonka ministeri Karpela ilmoitti saaneensa EU:lta ja jota kansanedustaja Heidi Hautala peräsi nähtäväkseen?

Koska sekava ja tulkinnanvarainen laki on jo hyväksytty, sen puutteita on myöhäistä arvostella. Yksi keskeinen kohta on kuitenkin tämä: miten on mahdollista, että levynsä ostanutta voidaan jatkossa rankaista kopioinnista kovemmin kuin häntä, joka imuroi saman levyn netistä ilmaiseksi?

Tällainen lopputulos on omiaan lisäämään musiikin ja elokuvien luvatonta jakelua netissä, mikä ei varmasti ollut lainsäätäjän tarkoitus eikä kenenkään etujen mukaista.

Jo syntyessään epäonnistuneeksi tunnustettu laki vaikuttaa erityisesti nuoriin, jotka ovat sisällön suurkuluttajia. Heitä on vuosia yritetty saada äänestämään ja kiinnostumaan poliittisesta päätöksenteosta.

Nyt nuoret saivat havainto-opetusta siitä, miten vähän kansalaismielipiteellä on merkitystä, jos asiat päätetään EU:ssa ja tuodaan valmiiksi lobattuina kansanedustajien hyväksyttäviksi. Havainto ei ainakaan lisää nuorten kiinnostusta politiikkaan.

Kun nuoret havahtuivat viime hetkellä lain seurauksiin ja lähettivät siitä sähköpostia kansanedustajille, ministeri Karpela epäili nuorten tulleen "masinoiduiksi". Näin paljon nuorten aktiivisuutta ja osallistumista arvosti ministeri, jolle nuorisoasiat kuuluvat!

Koska uutta lakia on mahdoton valvoa ja osa siitä sotii yleistä oikeustajua vastaan, tulos ei ainakaan lisää nuorten yleistä kunnioitusta lakia kohtaan. Useimmat tulevat jatkossakin toimimaan entiseen tapaan, vaikka tietävätkin nyt rikkovansa lakia. Olen yksi heistä.

Lisäys 14.12.2005: Ministeri Karpela ei koskaan toimittanut edustaja Hautalalle tämän pyytämää paperia nähtäväksi. Opetusministeriö on myöntänyt direktiivin jäättäneen liikkumavaraa, mikä asettaa ministeri Karpelan väitteet asiasta arveluttavaan valoon.

<takaisin