Helsingin Sanomat 5.10.2006

Paljonko tv-maksu laskee ensi vuonna?

Analogiset televisiolähetykset aiotaan lopettaa ensi vuoden elokuussa, jolloin Suomi siirtyy ensimmäisenä maailmassa puhtaasti digitaalisiin tv-lähetyksiin.

Pioneerin osa on ollut raskas: kansalaiset ovat joutuneet hankkimaan puolivalmiita digibokseja ja kärsimään niiden lastentaudeista.

Sadattuhannet taloudet ovat yhä ilman vaadittavia laitteita. Jo kerran lykätystä aikataulusta aiotaan pitää kiinni, vaikka tavoite näyttää mahdottomalta.

Nopeaa siirtymistä digiaikaan on perusteltu taloudellisilla syillä.

Digitaalisen ja analogisen järjestelmän päällekkäisyys aiheuttaa kustannuksia, joista halutaan eroon mahdollisimman nopeasti. Niinpä katsojat ovat joutuneet investoimaan uusiin laitteisiin, jotta televisioyhtiöt voisivat säästää. Kysynkin suoraan: paljonko tv-maksu vähenee ensi vuonna?

Vaikka nopeaa siirtymistä perustellaan säästöillä, julkisuudessa ei ole esitetty tarkempia laskelmia asiasta. Marraskuussa 2004 kauppa- ja teollisuusministeriö ilmoitti summaksi 38 miljoonaa euroa vuodessa.

Onko näissä luvuissa huomioitu se, että analogia-ajan loppuessa antennijakelua hoitava Digita korottaa digijakelun hintoja?

Mitä hyötyä nopealla digitalisoinnilla todellisuudessa saavutetaan? Teknisesti aikaa olisi 17. kesäkuuta 2015 asti.

Ainakin yksi seuraus on jo nähty: digitalisoinnin myötä syntyy koko maan kattava maksu-tv. Sen ansiosta formulakisat ja muut suosituimmat sisällöt siirtyvät kanaville, joista on maksettava erikseen.

Niemelän työryhmän esitys, jonka mukaan tv-maksua korotetaan säännöllisesti vuoteen 2010 asti, loukkaa katsojien oikeustajua.

Tv-maksu nousee, mutta sillä näkee yhä vähemmän. Ei ihme, että yhä useampi protestoi jättämällä tv-maksun suorittamatta.

Digi-tv:tä on lähes kymmenen vuotta ajettu Suomeen itsepäisesti ja kritiikkiä kuuntelematta. Edes poliitikot eivät ole rohjenneet puuttua digiprojektiin tai kyseenalaistaa sen perusteluja ja tavoitteita. Olisiko kansanedustajilla näin vaalien alla rohkeutta tarttua asiaan?

Jos nykyinen kehitys saa jatkua, digiajasta tulee kuoleman suudelma julkiselle palvelulle – vaikka juuri nyt sitä kaivattaisiin kipeämmin kuin koskaan.

<takaisin