Helsingin Sanomat 13.4.2007

Kopiosuojausten vastainen taistelu vasta alkamassa

Jussi Ahlroth iloitsi musiikin kopiosuojausten poistumisesta (HS 4. 4.) ja arveli, että sen myötä tekijänoikeuslain kiistanalainen pykälä muuttuisi pian kuolleeksi kirjaimeksi.

Jos asia olisi näin yksinkertainen, mediayhtiöt eivät olisi vaivautuneet käyttämään lain lobbaukseen valtavasti rahaa ja aikaa. Kopiosuojaukset eivät ole poistumassa vaan päinvastoin lisääntymässä.

Applen iTunes-musiikkikauppa on pitkään ollut kuluttajajärjestöjen hampaissa, koska sen myymä musiikki toimii vain Applen omissa mp3-soittimissa. Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Steve Jobs on vaatinut levy-yhtiöitä luopumaan suojauksista, jotta Apple voisi myydä musiikkia kaikille halukkaille.

Jobs on ollut huomattavan hiljaa elokuvatiedostoista, joita iTunes niin ikään myy tiukasti suojattuina. Eikä ihme, sillä vanhan yrityskaupan seurauksena Jobs on itse Disneyn suurin yksittäinen henkilöomistaja. Osakepotin arvo on miljardeja dollareita.

Tätä taustaa vasten Jobsin vaatimus musiikin suojausten poistamisesta on tekopyhä. Perusteluna onkin se, että koska samaa musiikkia myydään joka tapauksessa ilman suojauksia cd-levyinä, nettimusiikin suojaukset ovat turhia.

Videoissa ja elokuvissa tilanne on toinen, sillä suojaamatonta vaihtoehtoa ei ole. Dvd-elokuvat ovat kopiosuojattuja, ja Suomen tekijänoikeuslaki kieltää suojausten purkamisen ja levyjen kopioinnin. Nyt yleistyvät teräväpiirtolevyt (HD-DVD ja Blu-ray) käyttävät vielä huomattavasti kehittyneempää teknistä suojausta.

Uusin kehitys on tuomassa myös television suojausten piiriin. Digi-tv:n standardiin lisätään tänä vuonna kopiosuojaustekniikka (DVB-CPCM). Jos suomalaiset tv-yhtiöt ottavat sen käyttöön, ohjelmien tallentaminen kiintolevylle voidaan estää kokonaan, tai tehdyn tallenteen katselu voidaan sallia esimerkiksi viikon ajan lähetyksen jälkeen. Sitten tallenne poistaa itse itsensä.

Avainasemassa tässä kaikessa on eduskunnan hyväksymä tekijänoikeuslaki, joka kriminalisoi suojausten murtamisen ja pakottaa katsojat noudattamaan tuottajien tahtoa.

Kävipä musiikin kanssa miten tahansa, kuluttajalla ei ole syytä huokaista helpotuksesta. Taistelu kopiosuojauksia vastaan on vasta alkamassa.

PETTERI JÄRVINEN

Espoo

<takaisin