Helsingin Sanomat 14.2.1998

Tietoyhteiskuntaa ei turvata aseilla

Suomen virallisena tavoitteena on tulla ykköstietoyhteiskunnaksi. Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää ajattelumallien muuttamista kaikilla alueilla. Edes armeija ei voi enää nojata vanhoihin uhkakuviin, sillä tietoyhteiskunnassa maantieteellisten rajojen merkitys vähenee eikä mikään valtio voi kuvitella pärjäävänsä enää täysin omillaan mahdollisen kriisin sattuessa. Tietoyhteiskunnista parhaiten menestyvät ne, joiden koulutus ja talous on hyvässä kunnossa.

On vähintäänkin lyhytnäköistä, että ykköstietoyhteiskunnaksi pyrkivän Suomen päättäjät haluavat hankkia helikoptereita epämääräisten uhkakuvien torjumiseksi samaan aikaan kun lasten opetus kärsii rahapulasta, opettajia pakkolomautetaan ja kirjastojen muuttamisesta maksulliseksi käydään julkista keskustelua. Suomen tulevaisuutta ja kansalaisten turvallisuutta lisäisi helikoptereita enemmän se, että kahdeksan miljardia panostettaisiin koulutukseen, edessä olevan kipeän rakennemuutoksen hallintaan ja kotimaisen yritystoiminnan tukemiseen globaalia kilpailua vastaan.

Tulevaisuudessa valtioiden painoarvoa ei enää mitata aseiden määrällä vaan osaamisen ja talouden vahvuudella. Uskottavaa puolustusta tärkeämpää on uskottava talous.

<takaisin