Helsingin Sanomat 20.1.2000

Oikea ja väärä hämärtyvät verkossa

TCB-hakkerin tapaus (Vieraskynä 11.1.2000) osoitti, etteivät kaikki verkon käyttäjät tule ajatelleeksi, miten vakava rikos tietojärjestelmään tunkeutuminen on. Hakkerointi eli kirjautuminen oikeudettomasti netin läpi vieraaseen tietokoneeseen voi tuntua pelkältä kepposelta tai älylliseltä haasteelta, mutta tempusta saattaa joutua vankilaan. Jo pelkkä yrityskin - vieraan käyttäjän tunnusten ja salasanojen arvailu - on lain mukaan rangaistavaa.

Hakkerointi on yksi ilmentymä siitä laajasta muutoksesta, johon verkkomaailma on johtamassa. Näppäimistöä naputtelemalla ja hiirtä klikkaamalla voi nykyisin tehdä helposti ja lähes huomaamattaan asioita, joilla on vakavat seuraukset. Tietokoneen ruudulla aiemmin konkreettiset asiat muuttuvat abstrakteiksi, jolloin niiden syy-yhteys käyttäjän omiin toimiin ja niistä johtuvat seuraukset hämärtyvät vaarallisesti.

Jokainen, joka hankkii aseen, vetää sukan päähänsä, astuu pankkikonttorin ovesta sisään ja huutaa "Tämä on ryöstö", tiedostaa tekevänsä rikoksen. Sen sijaan verkkokäyttäjä, joka istuu illalla mukavasti kotonaan mikron ääressä kahvikuppi kädessään ja naputtelee oikeudettomasti koneeseen muutaman koodin, siirtäen siten rahaa tililtä toiselle, ei välttämättä koe tekevänsä rikosta, vaikka lopputulos on täysin sama.

Verkkokäyttäjän kiinni jäämisen riski on oikeaan pankkiryöstäjään verrattuna vähäisempi ja saalis vastaavasti suurempi, sillä pankkikonttoreissa säilytettävät rahasummat ovat nykyään minimaalisia. Raha on muuttunut virtuaaliseksi ykkösten ja nollien jonoksi, joka kiertää tietoverkkojen kautta yrityksestä toiseen.

Kokeneet verkkokäyttäjät tuntevat ilmiön entuudestaan. Julkisilla keskustelualueilla väittelyt päätyvät usein henkilökohtaisiin solvauksiin ja karkeaan kielenkäyttöön, koska kirjoittajat eivät näe vastaanottajan reaktioita eivätkä muista, että vastaväittäjäkin on oikea ja tunteva ihminen. Viestinnän abstraktisuus ja inhimillisten reaktioiden puute johtaa helposti ylilyönteihin.

Verkossa omien tekojen vastuun merkitys korostuu myös siksi, että yksi pieni komento tai hiiren painallus voi tuottaa rahallisia menetyksiä tai konkreettista haittaa miljoonille ihmisille. Esimerkiksi sähköpostilla lähetetty mainosmateriaali eli roskaposti tukkii vastaanottajien postilaatikoita ja tuottaa heille kustannuksia. Koska sähköpostin lähettäminen on ilmaista ja helppoa, mainostaja kysyy itseltään "Miksi lähettää vain yksi mainoskirje kun voi samalla hinnalla ja vaivalla lähettää miljoona?".

Vastuutaan eivät ajattele myöskään ne nykyajan eemelit, jotka koodaavat tietokoneviruksia pitäen niitä vain harmittomina kepposina. Virukset leviävät ympäri maailman verkon välityksellä ja tuottavat niin yrityksille kuin yksityisillekin käyttäjille harmia ja suuria taloudellisia menetyksiä.

Taiwanilainen 24-vuotias Chen Ing-Hau hämmästyi itsekin, miten laajalle hänen CIH-viruksensa aiheutti ja miten paljon tuhoa se sai aikaiseksi, mutta selvisi ilman rangaistusta. Vuoden takaisen Melissa-viruksen amerikkalaista tekijää David Smithiä sen sijaan odottaa jopa 40 vuoden vankeustuomio ja puolen miljoonan dollarin sakot.

Netti antaa ihmiselle valtavia mahdollisuuksia keskusteluun, tiedon ja henkisten virikkeiden hankkimiseen sekä itsensä sivistämiseen. Ensi kertaa tavallisen rivikansalaisen ulottuvilla on media, jolla voi saada omat mielipiteensä ja tietonsa globaaliin jakeluun.

Verkkokäyttäjä voi tavoittaa lähes metafyysisiä tunteita huomatessaan, että pääsee napin painalluksella miljardille eri verkkosivulle ja voi kurkistaa eri puolilla maailmaa sijaitsevista verkkokameroista, miltä Hong Kongin, New Yorkin tai Pariisin kadulla näyttää juuri nyt.

Mikron ääressä istuessaan käyttäjän on kuitenkin syytä muistaa, että virtuaalinen verkkomaailma on vain heijastuma oikeasta maailmasta, konkreettisista asioista ja elävistä ihmisistä. Siksi myös verkkomaailmassa valtaa ja vapautta seuraa aina vastuu.

<takaisin