Helsingin Sanomat 22.1.2002

Yleisradion pitäisi palvella katsojia

Yleisradion Juhani Wiion vieraskynä 10.1.2002 ("Digi-tv käytännöllisin tekno-ostos") osoitti selkeästi, miten kauas todellisuudesta Yleisradion toimintamalli ja ajatusmaailma on etääntynyt.

Wiio tuomitsee Pohjanmaalla harjoitettavan digilähetysten muuntamisen takaisin analogisiksi, koska ne ovat "ristiriidassa digitelevision perusidean kanssa". Mitä suurta ja ylevää ideaa Yleisradio oikein yrittää toteuttaa? Eikö sen tehtävänä ole palvella lupamaksut maksavaa kansaa ja tyydyttää sen sivistys- ja viestintätarpeita?

Jos viesti ei vielä ole kantautunut Pasilaan asti, niin kerrottakoon se tässä: katsojat haluavat laadukkaita ohjelmia ja hyödyllistä sisältöä. Katsojia ei kiinnosta, ovatko lähetykset digitaalisia vai analogisia; eivät liioin ne luvatut lisäpalvelut, joiden käyttämiseen tarvitaan uudet laitteet ja joista kenelläkään ei vielä ole mitään varmaa tietoa.

Myös tekijänoikeuksiin vetoaminen ontuu. On selvää, että tekijänoikeusmaksut moninkertaistuvat kanavamäärien ja lähetysten lisääntyessä. Jos Ylellä ei nyt ole varaa tai halua maksaa ensimmäisistäkään digilähetyksistä riittäviä korvauksia, miten se aikoo saada rahat riittämään sitten, kun kanavia, katsojia ja ohjelmia on vielä paljon nykyistä enemmän?

Wiion kirjoituksen sävy on kuin suoraan 1970-luvulta, jolloin Yleisradio pystyi vielä ohjaamaan viestintäpolitiikkaa ja alan teknistä kehitystä. Kirjoitus on futuurissa, mutta se kuvailee varmana faktana markkinoiden tulevat tapahtumat ja kuluttajien reaktiot. Nykyisin, kun myös viestintämarkkinat ovat vapaat ja avoimet, kehitys tapahtuu kuluttajien - ei Yleisradion ehdoilla.

Onkin helppo yhtyä Antti Korhoseen (HS 5.1.2002), joka syytti ylimielistä Yleä siitä, ettei sen norsunluutorneissa vieläkään oivalleta maailman muuttumista. Yleisradiolla ei näytä olevan mitään sitä vastaan, että sen oma toimitusjohtaja käyttää aikaansa Nokian hallituksessa matkapuhelinyhtiön etujen ajamiseen. Omasta hallituksestaan Yle kuitenkin poisti kaikki ulkopuoliset, koska katsoi ettei heistä ollut riittävää "lisäarvoa".

Olisikohan syytä kutsua heidät takaisin, jotta Yleen saataisiin edes jotain näkemystä siitä, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu?

<takaisin