Helsingin Sanomat 26.9.1998

Kasettimaksu menee kohtuuttomuuksiin

Opetusministeriö teki kesäkuun lopulla kaikessa hiljaisuudessa päätöksen, jolla ääni- ja videokaseteista perittävä lisämaksu ulotettiin kattamaan myös tietokoneissa käytettävät CD-R levyt. Tekijänoikeudet ovat toki tärkeä alue, mutta välillä alan edunvalvonta tuntuu menevän kohtuuttomuuksiin.

Koko kasettimaksun käsite tuntuu nykytilanteessa vanhentuneelta. Miksi minun pitäisi maksaa tekijänoikeusjärjestöille siitä, että nauhoitan TV:stä ohjelman videolle ja katson sen illalla töistä palattuani? Tai miksi minun pitäisi maksaa veroa siitä, että siirrän kesällä videokameralla kuvaamiani otoksia VHS-kasetille talvi-iltojen iloksi? Ministeriön päätöksen vuoksi joudun nyt maksamaan myös siitä, että arkistoin tietokoneella itse tekemiäni töitä CD R-levyille.

Kasettimaksun ulottamista tietokonelevyille on vaikea perustella. Asiasta ei ole käyty lainkaan julkista keskustelua eikä päätöksen valmistelussa ole ilmeisesti kuultu tietokonealan edustajia. Myöskään kuluttaja-asiamies ei ole puuttunut asiaan millään tavoin, vaikka kyse on jälleen uudesta kuluttajille sälytettävästä maksusta. Maksun kerääminen siltä varalta, että joku tallentaa tietokoneellaan tekijänoikeuden alaista aineistoa on yhtä kaukaa haettua kuin se, että jokaisesta Suomessa myydystä A4-arkista kerättäisiin varmuuden vuoksi maksua Kopiostolle. Onhan aina mahdollista, että joku kopioi paperille kirjan tai lehden sivuja.

Vaikka CD-R -levyjen kasettimaksu on markkamääräisesti pieni, asialla on suuri periaatteellinen merkitys. Osana yleistä konvergenssiä tekstin, kuvan, äänen ja videon käsittely ja jakelu siirtyy digitaaliseen muotoon ja tietoverkkoihin. MP3-tekniikalla musiikki voidaan jo nyt toimittaa verkon läpi suoraan tekijältä kuluttajalle. Kasetteja ei jatkossa tarvita jakeluun eikä tallennukseen.

Aikovatko tekijänoikeusjärjestöt siis seuraavaksi vaatia maksua kaikille tietokoneille ja niiden kiintolevyille? Tai periä maksua Internetin käytöstä minuuttimäärän mukaan?

<takaisin