Helsingin Sanomat 30.11.2002

Internetissä jokainen vastaa viestistään

MTV:n Tomi Lindblom puolsi (HS 24.11.) Internetin rajoittamista tavalla, jota on vaikea ymmärtää. Hänen mielestään olisi järkevintä saattaa palstat tiukan julkaisijavastuun alaisiksi, jotta niillä "sinkoilevat pommit ja porno" saataisiin karsittua ja keskustelujen laatu nousisi. Samalla Internet saataisiin pakotettua samalle viivalle tiedotusvälineiden kanssa.

Internet ei ole perinteinen tiedotusväline, eikä keskustelualueille jätettyjä viestejä voi rinnastaa lehteen. Viestejä ei "toimiteta", vaan ne päätyvät automaattisesti muiden nähtäviksi. Jokainen kirjoittaja vastaa itse viestinsä lainmukaisuudesta.

Uusi lakiehdotus helpottaisi tarvittaessa hänen jäljittämistään. Lakiehdotuksessa mainittu ja Lindblomin kiittelemä toimittajavastuu johtaisi lapsen heittämiseen pois pesuveden mukana.

Julkisuuteen nousseet muutamat kielteiset tapaukset ovat vain pisara siinä kymmenien tuhansien hyödyllisten viestien valtameressä, joka keskustelualueille joka päivä kirjoitetaan. On muistettava, että Internet on ruohonjuuritason globaali kanava. Jos rajoitamme keskusteluja Suomessa, ne siirtyvät maan rajojen ulkopuolelle.

Esimerkiksi poliisijohdon kieltämä palkkakeskustelu jatkuu nyt nimettömänä ja rajattomana texasilaisella palvelimella [osoitteessa http://poliisit.myikonboard.com] ilman, että siihen voidaan mitenkään puuttua Suomesta käsin. Myös kesän Sonera-kirja osoitti, miten helppoa sähköisen aineiston levittäminen Suomen rajojen ulkopuolelta on.

Sallimalla keskustelut Suomessa säilytämme itsellämme mahdollisuuden edes kirjoittajien selvittämiseen jälkikäteen. Ulkomaisista palvelimista viranomaisilla ei yleensä ole mahdollisuutta saada tunnistetietoja. Keskustelujen rajoittaminen kotimaassa voisi siis johtaa ojasta allikkoon.

Internet ei itsessään ole media, vaan sen sisältö kuvastaa käyttäjiä itseään. [Laadun vaatiminen nettikeskusteluilta on sama kuin laadun vaatiminen ihmisten elämästä]. Lindblom ei tarkenna, mitä hänen kaipaamansa laatu tässä yhteydessä tarkoittaa. Ehkä sitä halpatuotantoa, mitä televisiossa nykyään riittää aamuyöhön asti?

[Aivan kuten Lindblom itse päättelee, hänen ehdotustensa toteuttaminen johtaisi keskustelupalstojen sulkemiseen]. Hänellä ei liene mitään sitä vastaan, jäisihän ihmisille näin enemmän aikaa television katseluun. Meitä Internetin käyttäjiä moinen ajatus kuitenkin kauhistuttaa.

Suomi tunnetaan kansainvälisestikin sananvapauden mallimaana. Missään länsimaassa ei tiettävästi vielä vaadita toimittajavastuuta kansalaisten keskinäisiltä verkkokeskusteluilta. Haluaako Suomi ensimmäisenä tämän kyseenalaisen kunnian itselleen?

<takaisin