Kauppalehti 6.6.2002

Mieluummin 3G-puhelin kuin digiboksi

Suurin elkein käynnistetty television digitalisointi on muuttunut farssiksi, jossa vetoapua toivotaan jo valtioltakin. On ehdotettu, että kun ostajat eivät muutoin hanki digibokseja, valtion pitäisi turvata niiden leviäminen ostoseteleitä jakamalla.

Epäonninen digi-tv -hanke kertoo omaa kieltään suomalaisesta yhteiskunnasta ja päättäjien suhtautumisesta teknologiaan. Nyt, kun digi-tv:n epäonnistuminen on käynyt ilmeiseksi, arvostelijoista ei ole pulaa. [Silloin, kun hankkeeseen ja sen aikatauluun olisi vielä voinut vaikuttaa, kovin harvalla oli tietoa tai uskallusta keskustella koko asiasta.]

Ainakaan vielä valtio ei ole suostunut subventoimaan bokseja vaan vetoaa neutraaliin viestintäpolitiikkaan: mitään yksittäistä järjestelmää ei haluta sen paremmin tukea kuin rahastaakaan. Mutta eikö 3G-lisenssimaksuista pidättäytyminen silloin, kun kaikki muut Euroopan maat niitä perivät, jo ollut epäsuoraa tukea?

Tuki sinällään ei saisi olla tabu edes markkinatalouden mallimaaksi pyrkivässä Suomessa, jos se vain on kansallisen edun mukaista. Onhan yhteiskunnan tuella ennenkin rakennettu kaikkia hyödyttävää infrastuktuuria - kuten maanteitä.

Ajatus digiboksien kustantamisesta valtion varoilla tai tv-lupamaksujen korotuksilla on kuitenkin ykskantaan hölmö. Mikä on se kansallinen etu, joka television nopeammalla digitalisoitumisella saavutettaisiin? TV-kanavien määrän, hömpän ja halpatuotannon lisääminen jääköön niiden rahoitettavaksi, jotka sitä haluavat.

Sen sijaan esimerkiksi tuki syrjäseutujen nopeille nettiyhteyksille voisi olla hanke, joka hyödyttäisi koko kansantaloutta.

Jos kansalle todella halutaan jakaa jotain, ehdotan puolivakavissani ostoseteliä seuraavan sukupolven matkapuhelinta varten. Jakamalla puhelimet ilmaiseksi Suomesta saataisiin ministeri Sasin peräänkuuluttama uuden tekniikan laboratorio, mikä hyödyttäisi valtavasti alan kotimaista teollisuutta ja toisi takaisin sen etumatkan, mikä Suomella NMT:n ansiosta vielä 1990-luvun alussa oli, mutta mikä nyt on pitkälti menetetty.

Lisäksi voitaisiin sopia, että tämän kädenojennuksen myötä Nokia lupaa pitää pääkonttorinsa Suomessa ainakin 4G:n tuloon asti. Edes kustannusten ei pitäisi olla ongelma, sillä Nokia on käytännössä jo kustantanut puhelinten jakamisen moninkertaisesti maksamillaan miljardiveroilla.

<takaisin