Kauppalehti 17.12.1998

Suomen Internet-osaaminen on vitsi?

Suomi tunnetaan maailmalla Internet-käytön ykkösmaana ja verkon hyötykäyttäjänä, jonka mainetta kirkastavat korkean osaamisen hitech-tuotteet.

Väärin!

Las Vegasissa marraskuun lopussa järjestetyt Comdex-tietotekniikkamessut antoivat taas kerran surullisen vaikutelman kansainvälisestä Suomi-kuvasta ja tavasta, jolla tietotekniikan osaamistamme maailmalle markkinoidaan.

Comdex on kahdesti vuodessa järjestettävä tietotekniikka-alan tärkein messutapahtuma, johon nytkin osallistui 220000 messuvierasta. Ja missä olivat suomalaiset tästä vuoden päätapahtumasta? Lähinnä messuvieraina, sillä suomea kuuli käytävillä runsaasti; paljon enemmän kuin vaikkapa ruotsia.

Ruotsi ja Norja olivat lähettäneet messuvieraiden sijaan oikeita yrityksiä. Mailla oli omat maaosastot, joissa yhteensä 23 IT-yritystä esitteli tuotteitaan. Molemmilla oli niin ikään verkkosivut esittelyä varten; ruotsalaisilla http://www.itsweden.com/ ja norjalaisilla http://www.ntcusa.org/. Läsnäolo tuottikin tulosta: PC Week valitsi ruotsalaisen Idonex-nettiohjelman lajissaan messujen parhaaksi.

Suomesta esillä oli vain Nokia, joka sekin keskittyi lähinnä näyttöihin. Vahinko, sillä messujen tärkeimpiä teemoja olivat pienet käsimikrot, joissa Nokian Communicatorilla olisi ollut paljonkin annettavaa. Edes Data-Fellowsia, joka osallistui Comdexiin ensi kerran jo 90-luvun alussa, ei tänä vuonna ollut mukana.

Herätys Ulkomaankauppaliitto!

Suomi kyllä noteerattiin. Lotuksen pääjohtaja Jeff Papows piti keynote-puheen, jossa hän kuvasi netin alati kasvavaa merkitystä liike-elämälle. Hän oli lisännyt esitykseensä videojakson, jossa mukamas Suomeen lähetetty tutkimusavustaja raportoi katkeilevassa videokuvassa. Takana näkyi kuusimetsä, satoi lunta, ja avustajalla oli karvalakki päässään. Hampaat kalisten parinkymmenen asteen pakkasessa hän sanoi nyt ymmärtävänsä, miksi suomalaiset ovat maailman aktiivisimpia nettikäyttäjiä. Ja tuhatpäinen kuulijajoukko nauroi.

Niinpä niin, Suomen Internet-kuva olikin messuilla pelkkä vitsi.

<takaisin