Talouselämä 27.2.2004

Loppu muusikoitten rahastusautomaatille

EU:n komissio on vastikään nostanut Suomea vastaan kanteen Euroopan yhteisön tuomioistuimessa. Suomi ei ole saanut uudistettua tekijänoikeuslakiaan, vaikka direktiivin asettama takaraja meni umpeen jo joulukuussa 2002.

Opetusministeriötä, jolle tekijänoikeusasiat kuuluvat, ei voi syyttää toimettomuudesta. Lakiuudistuksen ensimmäinen versio raukesi, koska eduskunta ei ehtinyt käsitellä sitä. Uutta versiota on työstetty siitä lähtien.

Lain kirjoittaminen on haastava tehtävä. Tekniikka on mullistunut niin, että sisältöä voidaan ostaa ja myydä napin painalluksella maiden rajoista piittaamatta. Digitaalisia sisältöjä voi kopioida helposti, eikä lopputulosta voi aina erottaa alkuperäisestä. Lisäksi tietotekniikan ja viihde-elektroniikan välinen raja on hämärtynyt, joten uudet lait vaikuttavat väistämättä molempiin.

Lakiuudistus on tarpeen, sillä etujärjestöt ovat ajaneet vanhan lain nimissä läpi maksuja, joilla ei ole mitään tekemistä tekijän oikeuksien kanssa. Kampaamoilta, hotelleilta tai lomamökkiyrittäjiltä perittävät kollektiiviset maksut ovat silkkaa rahastusta, koska ne eivät pohjaudu todelliseen käyttöön.

Vaikka järjestöt korostavat tekijänoikeuden kansainvälistä luonnetta, ne ovat itse kehittäneet maakohtaisia maksujärjestelmiä. Suomalaisilta perittävät maksut ovat huippukorkeita ja maksupohja epätavallisen laaja. Takseilta perittävä Teosto-maksu on ainoa laatuaan koko maailmassa.

Jokaisen kaupasta ostetun vhs-videokasetin hinnasta kolmasosa on kasettimaksua. Tyhjissä tietokoneiden cd-r levyissä maksu on suurempi kuin arvonlisävero. Teosto haluaisi laajentaa saman maksun tietokoneisiin ja matkapuhelimiin sekä laskuttaa myös päiväkoteja ja kirkkoja laulamisesta.

Koska direktiivin tarkoituksena on lainsäädännön harmonisointi eri maissa, uuden lain on määriteltävä selvät raamit erilaisten maksujen keräämiselle. Näin suomalaiset kuluttajat ja yrittäjät pääsevät vihdoin samalle viivalle muiden kanssa.

Mikä tahansa ammattiliitto olisi kateellinen tavasta, jolla Teosto on ajanut jäsenkuntansa etuja.

Taksissa istuva asiakas joutuu maksamaan pelkästä mahdollisuudesta, että hän saattaa kuulla musiikkia auton radiosta. Auton ulkopuolella samaa ohjelmaa saa kuunnella ilmaiseksi.

Jos taksin radiossa soi Madonnan biisi, tai sen nauhoittaa radiosta tai kaverin levyltä, siitä laskutetaan tekijänoikeuksien nimissä. Maksut eivät kuitenkaan päädy Madonnalle, vaan ne jaetaan kotimaisten toimijoiden kesken. Edunvalvonta sortaa jopa toisia artisteja.

Paljonko kopioidusta aineistosta on kotimaista ja paljonko ulkomaista, sitä ei ole koskaan tutkittu. Kopiointitutkimuksilla on tuettu vain maksutariffien korotuksia. Vielä kertaakaan maksut eivät ole alentuneet.

Musiikkialan rahastusmahdollisuudet ovat ainutlaatuisia myös muihin teoslajeihin verrattuna. Kuluttaja maksaa Teostolle silloinkin, kun hän tallentaa digikameransa kuvia cd-levylle.

Taksiradiosta pitää maksaa, mutta samalla takapenkillä voi yleensä lukea iltapäivälehdet ilmaiseksi. Näin siitä huolimatta, että toisin kuin musiikki, takapenkillä luettu lehti on pois myynnistä. Kukaan ei osta jo lukemaansa lehteä.

Jos kampaamoyrittäjä ostaa cd-levyn, hän joutuu maksamaan toiseen kertaan saadakseen soittaa sitä. Kampaamon seinälle ostetuista julisteista uutta maksua ei peritä. Lääkärikeskus voi tilata vapaasti lehtiä odotushuoneeseen, mutta radion tai musiikin soittaminen samassa tilassa johtaa uuteen maksuvelvoitteeseen.

Tekstiä saa käyttää paljon vapaammin. Esimerkiksi paikallisradiot tapaavat lukea iltapäivälehtien uutisia ja Yleisradion oma aamuohjelma lukee Hesarin lukijakirjeitä. Lyhyet katkelmat menevät sitaattioikeuden piiriin. Siitä huolimatta Yle raportoi Teostolle jokaisen soittamansa sekunnin, vaikka kyse olisi vain muutamasta nuotista.

Kirjastosta saa pienellä odottamisella ilmaiseksi minkä tahansa kirjan, eikä kirjan lainauksen aiheuttamaa myyntitulon menetystä hyvitetä mitenkään kirjailijalle. Niinsanotulla kirjastokorvauksella ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä lainausten kanssa. Korvaus on aina anottava erikseen ja sen myöntäminen on harkinnanvaraista.

Muusikot saavat rahansa automaattisesti - silloinkin, kun ne on kerätty kyseenalaisin perustein.

Jos Teosto olisi Paperiliitto, kirjailijajärjestö olisi Tehy.

Vanhasta laista on tullut tehokas rahastuksen väline, joten molempien osapuolten oikeuksien palauttaminen järkevälle tasolle ei ole helppoa. Tarve uudelle laille ja pelisäännöille on ilmeinen.

Suotakoon siis ministeriölle kaikki se aika, jonka uuden lain valmistelu vaatii - kunhan vain lopputulos on tasapuolinen ja oikeudenmukainen.

<takaisin