Talouselämä 26.11.2004

Kahden kerroksen netti

Tuoreen uutisen mukaan Bill Gates saa neljä miljoonaa roskapostia päivässä. Gates on roskapostinsa ansainnut, mutta kun sama törky tulvii muihinkin yrityksiin, jotain pitäisi tehdä.

Roskaposti on tällä hetkellä netin pahin vitsaus. Hätäisimmät ovat pitäneet sitä jopa merkkinä internetin tulevasta romahduksesta. Aikoinaan tutkijoiden omaan käyttöön kehitettyä tietoverkkoa ei ole suunniteltu kestämään miljoonaa idioottia, jotka ajattelevat vain omaa etuaan - sikäli kun ajattelevat yhtään mitään.

Mutta mikä internet oikeastaan on? Pohjimmiltaan kyse on käyttäjien yhteisesti sopimien protokollien ja tekniikoiden verkostosta. Netti muistuttaa enemmän yhteiskuntaa kuin yksittäistä konetta, joka voisi rikkoontua tai mennä tukkoon. Yhteiskunta toimii, vaikka siinä on miljardi idioottia. Tarvitaan vain yhteiset pelisäännöt, joilla heidät pidetään aisoissa ja mekanismit, joilla sääntöjen rikkojat pystytään jäljittämään ja heitä rankaisemaan.

Nykyisen internetin perustekniikat on laadittu aikana, jolloin verkkoon pääsy edellytti akateemista loppututkintoa. Tilanne on noista ajoista oleellisesti muuttunut, mikä pakottaa meidät kohta uusimaan sopimuksemme netin protokollista ja tekniikoista.

Valitettavasti netin muuttuminen merkitsee eräistä vanhoista, ylevistä periaatteista luopumista.

Sähköpostissa muutos on jo alkanut. Vielä 1990-luvun lopussa e-mail oli mainio väline henkilöiden tavoittamiseen. Sähköpostin hienous oli siinä, että se ohitti organisaation hierarkiat. Vahtimestari tai tavallinen asiakas sai viestinsä kulkemaan suoraan pääjohtajan pöydälle.

Sähköposti tavoitti myös poliittiset päättäjät. Itse lähetin sähköpostia kolmelle ministerille ja he kaikki - Matti Aura, Olli-Pekka Heinonen ja Suvi Lindén - myös vastasivat. Ennätyksen teki joulukuussa 1998 liikenne- ja viestintäministeri Aura, sillä hänen vastauksensa tuli 38 minuutissa.

Mutta sitten netin käyttäjämäärä ja viestien määrä kasvoivat niin suureksi, että kaikille vastaaminen kävi mahdottomaksi. Jos ministeri tänään vastaisi jokaiseen saamaansa sähköpostiin, hän ei muuta ehtisikään.

Sama ilmiö näkyy tavallisten ihmisten välisessä viestinnässä - sähköpostiin ei enää vastata entiseen malliin. Puhelu tai kirje toimii usein paremmin. Sähköpostista on tullut oman menestyksensä uhri.

Ajatus netin tasa-arvoistavasta vaikutuksesta on romuttumassa. Tilalle tulevat Linkedinin kaltaiset verkostoitumispalvelut, jotka siirtävät vanhan hyvä sisko -verkoston kyberavaruuteen. Vierailta tulevaa sähköpostia luetaan vain, jos lähettäjä kuuluu verkostoon. Muutoin viestiä ei lueta tai sen annetaan takertua roskapostisuodattimeen.

Kaikki ilmainen vetää huijareita puoleensa kuin hunaja mehiläisiä. Ilmainen sähköposti on niin edullinen markkinointikanava, että mainostajia riittää - olkoonkin, että nykyisin vain joka 30 000:s roskaposti johtaa tilaukseen.

Ei ole sattumaa, että valtaosa roskapostista tulee Yhdysvalloista. Jo villin lännen aikoihin huijarit myivät vaivat poistavaa käärmeöljyä tai lupasivat nopeaa rikastumista. Tältä ajalta periytyy juristien suuri määrä ja tapa ratkaista pienetkin asiat oikeudessa.

Tämän päivän huijari ei enää kierrä maata vankkureilla vaan spämmää ilmastoidussa toimistossa hiirellään koko maailmaa. Yhdysvallat voisi halutessaan vähentää merkittävästi roskapostia, mutta se edellyttäisi puuttumista viestinnän vapauteen ja on tästä syystä ajatuksena mahdoton. Vuoden 2004 alussa maassa tuli jopa voimaan liittovaltion laki, joka nimenomaan laillistaa roskapostin lähettämisen, kunhan tiettyjä sääntöjä noudatetaan.

Koska roskaposti on taloudellinen eikä tekninen ilmiö, ongelmaa on vaikea ratkaista tekniikalla. Jotain voidaan kuitenkin tehdä: vaatimalla lähettäjää todistamaan henkilöllisyytensä saadaan estettyä osoitteiden väärentäminen, mikä helpottaa asiattomien viestien jäljitystä.

Todentamista kokeillaan parhaillaan. Tehokasta siitä tulee vasta, kun yritykset alkavat ottaa vastaan postia vain todennukseen suostuvilta toisilta yrityksiltä ja näin pakottavat tekniikan leviämään.

Kaikki eivät siihen suostu tai pysty, mikä johtaa netin jakautumiseen. Sähköposti ei enää kulje kaikkialle. Nettiin tulee kahden kerroksen väkeä.

Mutta juuri siten yhteiskunta on ennenkin ratkaissut ongelmansa.

Auralla, Heinosella ja Lindenillä oli puoluekannan ja sähköpostiin vastaamisen ohella muutakin yhteistä: he kaikki erosivat muutama viikko vastaamisensa jälkeen.

Hmm. Kenelle ministerille lähettäisin postia seuraavaksi...

<takaisin