Talouselämä 25.2.2005

Nähdään puhelimessa

Pari viikkoa sitten Nokia julkisti Cannesissa ensimmäisen videopuheluihin pystyvän 3g-kännykkänsä, malli 6680:n.

Puhelin olisi ollut kova sana vuonna 2000, kun operaattorit maksoivat itsensä kipeiksi 3g-toimiluvista. Silloin seuraavan sukupolven mobiilitekniikan tärkeimmäksi houkuttimeksi nähtiin juuri kuvapuhelut.

Viisi vuotta myöhemmin kaikki näyttää toiselta. Kuvapuhelut ovat jo täällä, ja mikä pahinta, ne eivät tarvitse mobiilioperaattoria lainkaan. Eivät edes puhelinverkkoa.

Suomella on oma sijansa kuvapuhelimen historiassa. Kotimainen Vistacom Industries oli 1980-luvulla lupaava teknoyritys, joka saavutti kansainvälistä kuuluisuutta juuri kuvapuhelimia valmistamalla. Puhelimet maksoivat kuitenkin 10 000 euroa, joten niistä ei koskaan tullut varsinaista bisnestä.

Tänään kuka tahansa, jolla on kotonaan laajakaista ja tietokone, voi hankkia 50 euron web-kameran ja ladata netistä ilmaisen kuvapuheluohjelman. Ja koska puhelut menevät muun nettiliikenteen mukana, niistä ei laskuteta erikseen.

Kyse on tietenkin Skype-ilmiöstä. Laajakaistan ansiosta kotikäyttäjä voi soittaa tuttavalleen maapallon toiselle puolelle ilmaiseksi ja vieläpä videokuvan kanssa.

Hieman yllättäen itse Skype-nettipuheluohjelma ei tähän pysty, sillä se on ainakin toistaiseksi vain äänipuhelin. Mutta esimerkiksi Microsoftin ilmainen Messenger-ohjelma siirtää niin äänen kuin kuvankin.

Edes tietokone ei ole välttämätön. Yhdysvalloissa myydään jo puhelinkoneita, joissa on mukana kamera ja pieni näyttö. Motorola Ojo ja muut vastaavat laitteet ovat tietenkin voip-puhelimia, eli ne kytketään laajakaistaan eikä perinteiseen puhelinverkkoon. Voip on lyhenne sanoista voice over internet protocol ja merkitsee internetin kautta kulkevaa puhelua.

Tässä kehityksessä mobiilioperaattorit uhkaavat jäädä paitsioon — varsinkin jos ne tappavat uuden bisneksen hinnoittelemalla videopuhelut liian kalliiksi.

Vasta aika näyttää, innostuvatko kuluttajat todella kuvapuheluista. Jos niin käy, edessä on yhtä suuri muutos puhelinkulttuuriin kuin oli matkapuhelinten tulo 20 vuotta sitten.

Kuvapuhelun aikana ei voi enää kaivaa nenää eikä piirrellä kuvioita kirjoitusalustaan. Harva haluaa myöskään soittaa yöpaidassa, vaan puhelua varten pitää pukea ainakin paita päälle.

Yritysten puhelinvaihteet on suunniteltava uusiksi, kun vaihteenhoitajan kuva alkaa näkyä soittajalle. Pelkkä miellyttävä puhelinääni ei enää riitä.

Entä millaisia ovat jonotusäänen korvaavat jonotusvideot? Pyöritetäänkö linjalla odottaville soittajille (tai oikeastaan katsojille) yrityksen mainoksia, musiikkivideoita vai kevennetäänkö odotuksen tuskaa näyttämällä kaunista suomalaista kesämaisemaa? Ja millainen on kuvapuhelimen vastaajapalvelu?

Videopuhelin avaa runsaasti uusia bisnesmahdollisuuksia suomalaisille it-yrityksille. Kehitettävää riittää koko voip-alalla, ja vain mielikuvitus on rajana.

Tietääkseni mikään yritys ei vielä ota vastaan Skype-soittoja, vaikka nettipuheluilla voisi tarjota uudenlaista asiakaspalvelua. Linjalla odottava soittaja voisi esimerkiksi nähdä oman asemansa puhelujonossa ja saada jatkuvasti päivittyvän arvion siitä, kuinka kauan jonotus vielä kestää.

Ilmaisten puheluiden ongelmana on raha. Monet palvelunumerot ovat maksullisia, jopa jonottaminen saattaa maksaa. Vaikka yritykset voisivat parantaa palveluaan voipin avulla, ne eivät halua tehdä sitä, koska silloin soitot muuttuisivat ilmaisiksi ja palvelu jäisi yrityksen itsensä kustannettavaksi.

Voip-tekniikan erikoisuuksiin kuuluu, että koska tekniikka on halpaa, se leviää yrityksiin kuluttajien kautta. Aiemmin tekniset innovaatiot ovat levinneet ylhäältä alaspäin, kun kallis tekniikka on hiljalleen halventunut kuluttajien ulottuville.

Olen itse kokeillut kuvapuheluita joidenkin tuttavien kesken. Paras kokemus on ollut soittaa tutulle Yhdysvaltoihin ja nähdä toinen henkilö tuhansien kilometrien etäisyydestä ja aikavyöhykkeistä huolimatta.

Ensimmäinen kuvapuhelu on yhtä lailla elämys kuin ensimmäinen kännykkäpuhelu. Kuvapuhelimessa voi todella näyttää, mitä lapsi oli päivällä askarrellut tai miltä olohuone näyttää remontin jäljiltä.

Kuten usein ennenkin, lapset omaksuvat uuden tekniikan ensimmäisinä. Kun tavallinen puhelin soi, tuttavan 3-vuotias tyttö sanoo: "Näytä kuva."

Siitä voi päätellä paljon kuvapuhelinten tulevaisuudesta.

<takaisin