Talouselämä 20.5.2005

Tietoturvavirasto Inariin

Pari vuotta sitten Suomi tavoitteli itselleen EU:n elintarvikevirastoa. Lupauksista huolimatta sitä ei saatu, vaan joulukuussa 2003 tehdyllä sopimuksella Suomi sai uuden kemikaaliviraston.

Samassa yhteydessä päätettiin myös uuden tietoturvavirasto Enisan (European Network and Information Security Agency) sijainnista. Siinä on virasto, jota Suomen olisi kannattanut tavoitella!

Kun virastoa lähdettiin Suomelle hakemaan, Enisaa ei vielä ollut olemassakaan. Haun kohteeksi valittiin elintarvikevirasto, eikä tavoitetta haluttu enää muuttaa, vaikka ainakin eurokansanedustaja Reino Paasilinna ja eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta sitä yrittivät.

Enisan perustaminen oli silloisen tietoyhteiskuntakomissaarin Erkki Liikasen idea, mutta vain ruotsalaiset kiinnostuivat siitä. Virastojen isojaossa laitos päätyi Kreetan Iraklioniin.

Sen epätodennäköisempää ja hankalampaa paikkaa virastolle olisi tuskin voitu löytää, sillä Kreikka on EU:n tilastoissa nettikäytön ja tietotekniikan peränpitäjä. Kreikan silloinen varaliikenne- ja viestintäministeri Manolis Stratakis lupasi viraston kotikaupunkiinsa sopivasti parlamenttivaalien alla.

Tänä syksynä aloittavan Enisan pitäisi toimia tietoturvan osaamiskeskuksena EU:n alueella ja olla läheisessä yhteistyössä alan yritysten kanssa. Nähtäväksi jää, miten tavoitteet toteutuvat syrjäisellä saarella, jossa jopa nettiyhteyksien saanti virastoa varten on takkuillut.

Suomen hinku saada elintarvikevirasto taisi alun perinkin olla epärealistinen. Maatalousvaltaisessa EU:ssa elintarvikkeisiin kohdistuu intohimoja, jotka isot jäsenmaat haluavat pitää ohjauksessaan. Suomen asema maataloustuottajana on kansainvälisesti mitätön, eikä maailmalla kukaan pysty nimeämään yhtään tunnettua suomalaista elintarviketta.

Tietoturvan saralla kaikki on toisin. Miljoonat käyttäjät ympäri maailmaa osaavat yhdistää turvallisena pidetyn Linuxin Suomeen. F-securen ja SSH:n turvaohjelmat ovat kansainvälisesti tunnettuja, samoin suomalaiset turvalliset verkkopankit.

Suomen kansallinen tietoturvastrategia on palkittu Euroopan parhaana. Brysselissä on vasta hiljattain herätty laatimaan vastaavaa strategiaa EU-tasolla.

Kansallinen tietoturvapäivä on herättänyt laajaa kiinnostusta, ja käytäntö on leviämässä koko EU:hun. Enisan pääjohtaja Andrea Pirotti kehui helmikuussa Helsingissä Suomea tietoturvan mallimaaksi.

Suomen meriitteihin lukeutuu myös tiettävästi ensimmäinen sähköinen henkilökortti. Sen taival on ollut takkuinen, mutta tekniikassa itsessään ei ole vikaa.

Lukuisat esimerkit osoittavat, miten Suomi on pystynyt oivalla tavalla yhdistämään tietoturva-asioissa niin julkishallinnon kuin liike-elämän. Kyse on niin suuresta asiasta, että se pitäisi kääntää kansalliseksi eduksi.

Viisi vuotta sitten Suomi oli mobiilitekniikan edelläkävijä, jota tiedotusvälineet eri puolilta maailmaa kävivät ihastelemassa. Yhteiskunnan ja yritysten yhdessä toteuttamasta tietoturvasta voitaisiin luoda Suomelle uusi edelläkävijän imago. "Turvallinen Suomi on myös tietoturvallinen".

Kattava tietosuoja ja turvallinen sähköinen henkilöllisyys olisivat ihmetyksen aiheita varsinkin jenkeille ja briteille, koska maiden kansalaiset vastustavat kaikkia henkilöllisyystodistuksia.

Vielä enemmän toimittajia kiinnostaisi, jos vastaisimme Iraklionille perustamalla oman tietoturvaviraston Inariin.

Se, että Suomi aikanaan asetti elintarvikkeet tietoturvan edelle, kertoo paljon poliitikkojen arvostuksista. Teknologia-Suomi on kaikesta huolimatta lähinnä klisee juhlapuheissa.

Luultavasti poliitikot katsoivat, että mitä suurempi virasto, sitä enemmän arvostusta. Enisalla on vain reilut 40 henkeä ja sen vuosibudjetti on 6,8 miljoonaa euroa. Kemikaalivirastoon odotetaan vähintään 200:aa virkamiestä, ja sen vuosibudjetti on 30 miljoonaa euroa.

Virasto aloittanee työnsä käymällä läpi 30 000 kemikaalin rekisteröinnin. Työn odotetaan kestävän kymmenen vuotta. Siinäpä onkin motivoivaa ja hohdokasta työtä, joka tuo arvostusta Suomelle.

Kun työ on valmis, tietoturvavirasto on luultavasti jo kasvanut niin henkilökunnaltaan kuin merkitykseltäänkin kemikaalivirastoa suuremmaksi.

<takaisin