Talouselämä 12.1.2007

Kiitän teitä, insinöörit

Tekniikkaa on helppo kritisoida. Kun digiboksin tekstit eivät näy, Windows jää jumiin tai kehuttu uutuustuote ei toimikaan, ärräpäät lentävät ja insinöörit saavat kuulla kunniansa.

Tekniikka on vähän kuin siivous: noteeraamme sen vasta, kun siivooja ei olekaan käynyt ja työpaikka alkaa näyttää sotkuiselta.

Hyvin toimiva laite saa harvoin kiitosta, vaikka kiitokseen olisi syytäkin. Internet, digikamerat, mp3-soittimet, gps-navigaattorit ja matkapuhelimet ovat rikastuttaneet ihmisten elämää ja tuoneet heille lukemattomia ilon hetkiä.

Kuinka moni oikeasti pystyisi luopumaan internetistä, matkapuhelimesta - tai edes taskulaskimesta?

Olkaamme siis kerrankin kiitollisia. Moni laite toimii oikeastaan aika hyvin.

Lisäksi tekniikalla on muitakin ulottuvuuksia kuin toimivuus ja hyötyarvo.

Kun Nokia aloitti uuden 9210-puhelimen toimitukset juhannuksena 2001, moni it-ammattilainen kävi hakemassa laitteen kesken kesäloman tai pyysi lähettämään sen postissa kesämökilleen.

Lomalla oli hyvää aikaa leikkiä ensimmäisellä värinäytöllisellä kommunikaattorilla ja tutustua sen uusiin ominaisuuksiin.

Työvälinekin voi olla kaunis ja kiva. Hinta, toimivuus ja tehokkuus eivät ole ainoita mittareita.

Ostin hiljattain uuden puhelimen, Nokian N73-mallin. Sitä käyttäessä voin ihmetellä mobiilitekniikan huikeaa kehitystä.

Vuonna 2000 käytössäni oli Nokian tuore wap-puhelin, jossa oli jousella avautuva liukukansi. Kohutut wap-palvelut olivat pelkkä vitsi, mutta tavallisena puhelimena 7110 toimi hyvin.

Matka 7110:sta N73:een on vain seitsemän vuoden mittainen, mutta mitä kaikkea puhelimeen onkaan tullut lisää: 40-kertainen datasiirtonopeus, mp3-soitin, radio, kaksi kameraa, värinäyttö, äänikomennot, videopuhelut, mms-viestit, sähköposti, rss-syötteet, www-selain, Java, videotoisto ja -tallennus, Bluetooth sekä tusina muuta ominaisuutta.

Kuitenkin N73 on kooltaan pienempi ja hinnaltaan 100 euroa halvempi kuin 7110 aikoinaan.

Samassa ajassa Microsoft on saanut valmiiksi kaksi uutta, toisiaan muistuttavaa Windows-versiota, eivätkä pc-koneet ole kehittyneet käytännössä lainkaan. Vain nopeutta on tullut lisää.

Kännyköihin verrattuna pc-maailma on aivokuollut. Autojen kehittymisestä nyt puhumattakaan.

Eniten yllätyin 3g-palvelujen käytön helppoudesta. Toiminta-asetukset ladattiin verkosta operaattorin nimellä ja melkein kaikki toimi sen jälkeen ensi yrittämällä. Vain Nelosen tv-kanavan katselu vaati osoitteen vaihtamista käsin.

Saunalahden videopuhelu oli jopa niin helppo, että eläkkeellä oleva ja tietotekniikan suhteen täysin ummikko sukulaiseni osasi soittaa minulle oma-aloitteisesti.

Kaikki on vihdoin sillä tasolla, mitä kauan sitten lupailtiin. - Ja wap on armeliaasti haudattu.

Tietenkin N73:ssä on omat puutteensa. Esimerkiksi... lupasin tällä kertaa olla positiivinen. Palataan ongelmiin joskus myöhemmin.

Uudet puhelimet eivät putkahda tuotantolinjoilta itsestään. Jokaisen mallin takana on joukko ihmisiä ja valtava määrä näkymätöntä insinöörityötä. Teknisen kehityksen inhimillinen hinta jää piiloon. Montako liian pitkää työpäivää, burnoutia, avioeroa ja inhimillistä tragediaa näin nopea tuotekehitys on aiheuttanut?

Emme saa koskaan tietää, sillä globaalin talouden yrityksissä puurtavat insinöörit ovat nimettömiä ja kasvottomia. He jäävät tuntemattomiksi silloinkin, kun heidän työnsä menestyy ja tuottaa iloa meille asiakkaille.

Ainoa kiitos insinöörin erinomaisesta työstä on työpaikan säilyminen, siirto uuteen projektiin ja joukko arvottomaksi käyneitä optioita. Markkinoillehan mikään ei tunnu riittävän. Aina pitäisi parantaa.

Hienoista puhelimista huolimatta Nokiallakaan ei olla tyytyväisiä. Pari vuotta sitten yritystä ryöpytettiin simpukkamallien puuttumisesta. Nyt pitäisi olla erittäin ohuita puhelimia, huomenna taas jotain muuta. Ja missä se gps-malli viipyy?

Saavutuksilla ei ole mitään merkitystä. Aivan kuten siivouksessa, vain puutteet huomataan.

Niinpä kiitän nyt julkisesti ja lukijoidenkin puolesta Nokian insinöörejä ja heitä tukeneita muita, oman alansa ammattilaisia: olette tehneet hyvää työtä.

<takaisin