Talouselämä 12.10.2007

Kielletään taulutelevisiot

RKP:n kansanedustaja Christina Gestrin teki pari viikkoa sitten lakialoitteen (37/2007)hehkulamppujen kieltämisestä vuoden 2011 alusta lähtien. Ajan henkeen sopivasti lakia perustellaan ilmastonmuutoksen hillitsemisellä.

Ajatus on kaunis ja tavoite oikea, mutta silti Australian esimerkkiä seuraava ehdotus tuntuu populistiselta. Onkohan kiellon seurauksia saati todellisia hyötyjä mietitty ihan loppuun asti?

Meillä Suomessa keinovaloa käytetään eniten talvella, kun on pimeää. Hehkulamppujen energiatehokkuus näyttää paperilla huonolta, sillä iso osa sähköstä muuttuu lämmöksi. Talvella lämpö on kuitenkin tervetullutta, sillä se vähentää muun lämmityksen tarvetta.

Jos kaikki hehkulamput korvattaisiin energialampuilla, yleistä lämmitystä jouduttaisiin lisäämään. Meillä pimeys ja kylmyys kulkevat käsi kädessä. Australiassa tai Etelä-Euroopassa tilanne on toinen.

Lisäksi energiansäästölampuissa käytetty elohopea on luonnolle myrkyllistä ja vaatisi kallista kierrättämistä. Hetkittäisen kulutuksen sijaan ympäristökuormitusta pitäisi ajatella tuotteen koko elinkaaren ajalta.

Energiaa säästävät lamput ovat mukavia, mutta eivät sovi kaikkialle. Kestää jopa toista minuuttia, ennen kuin niiden valoteho nousee nimellisarvoonsa. Lamput eivät siten kelpaa tiloihin, joissa valoa tarvitaan heti. Energialamppujen valotehoa ei myöskään voi säätää himmentämällä.

Uuni- tai ompelukonekäyttöön sopivia energialamppuja ei ole edes saatavilla, joten tältä osin ehdotettu täyskielto tuntuu vähintäänkin hätiköidyltä.

Mutta onhan se poliittisesti näkyvä aloite, joka on lisäksi herättänyt ansaittua keskustelua.

Sinänsä halu puuttua kotien energiankulutukseen on oikeutettu. Elintason nousu kasvattaa kotien sähkölaskua nopeasti.

Pieniinkin kerrostaloasuntoihin pitää nykyisin saada oma sauna. Autoja hellitään talviaamuisin lohko- ja sisätilalämmittimillä, vaikka täysin eristämättömästä tilasta lämpö karkaa kirjaimellisesti harakoille.

Näiden kulutusten rinnalla hehkulamppuihin tuijottaminen on takertumista lillukanvarsiin.

Kotien kilpavarustelu näkyy monissa viihde-elektroniikan laitteissa, jotka imevät sähköä standby-tilassa silloinkin, kun niitä ei edes käytetä.

Todellisia energiasyöppöjä ovat nopeasti yleistyneet taulutelevisiot: plasmatelevisiot kuluttavat 200-300 wattia kuvan valoisuudesta riippuen, lcd-mallit hieman vähemmän. Ja toisin kuin hehkulamppuja, niitä käytetään kellon- ja vuodenajasta riippumatta, joten niistä hohkaava lämpö ei ole yksinomaan hyödyksi.

Digiajan alkaminen sysäsi sähkönkulutusta yhä korkeammalle. Yli 3,5 miljoonaan televisioon joudutaan hankkimaan digisovitin tai koko televisio vaihtamaan enemmän kuluttavaan taulumalliin.

Ironista kyllä, juuri RKP ajoi television digitalisointia kaikkein innokkaimmin. Puolue ehdotti digisovitinten jakamista ilmaiseksi ja digitalisoinnin nopeuttamista niin, että analogialähetykset olisi lopetettu jo vuoden 2004 alusta.

Näin energiansäästöviikon kunniaksi jokaisen tulisi kiinnittää huomiota omaan kulutukseensa. Kannattaa opetella sammuttamaan turhat valot, tietokoneet ja kodin laitteet. Terve järki on aina suositeltavampaa kuin uudet lait.

Kodeissa säästö näkyy omassa lompakossa, mutta kuka huolehtisi asiasta yrityksissä? Valot palavat niin työhuoneissa kuin käytävilläkin usein läpi yön, kun kukaan ei viitsi sammuttaa niitä lähtiessään.

Sähkölaskun kustannusta tai siinä saatavia säästöjä ei yleensä jyvitetä osastoittain, joten motiivia säästämiseen ei ole.

Ulkopuolisenkin on helppo todeta asia kaupungilla kävelemällä. Jos kaikissa valaistuissa työhuoneissa todella tehtäisiin töitä, Suomi olisi globaali talousmahti.

Niin ikään rakennustyömaat, julkiset rakennukset ja yritysten konttorit kylpevät valonheitinten loisteessa läpi yön, vaikka ne sijaitsisivat keskellä peltoa tai metsää.

Asioiden kieltäminen on kansanedustajille helpoin keino ohjata yhteiskuntaa haluttuun suuntaan. Keppiä on helppo heiluttaa, porkkanoiden keksiminen olisi paljon työläämpää.

Kun kieltojen määrä koko ajan kasvaa, tehtäköön se sitten edes taloudellisesti. Gestrinin lakiehdotuksessa on kolme pykälää, joista vain ensimmäinen Hehkulamppujen myynti vähittäiskaupassa on kielletty on oikeasti tarpeen.

Olisi paljon tehokkaampaa säätää yksi laki, johon kulloinkin kiellettävät asiat lisättäisiin omina pykälinä.

Laille on jo valmis nimikin: kieltolaki.

<takaisin