Talouselämä 7.12.2007

Äänekästä joulua

Joulun pitäisi olla rauhoittumisen ja hiljentymisen aikaa. Vielä mitä - aattoilta on yhtä meteliä, kun paketeista avatut lelut pääsevät valloilleen.

Melkein jokaisessa lelussa on nykyään paristo ja ääniefektejä. Televisiossa mainostetaan puhuvaa lasten pölynimuria, päätään kääntävää nukkea, haukkuvaa koiraa ja tietenkin surraavia, vilkkuvia ja hurisevia autoja, joita ohjataan kaukosäätimellä.

Jopa tyttöjen päiväkirjassa on puheentunnistus ja moottoroitu kansi, joka avautuu omistajan äänen kuullessaan.

Lapset totutetaan jo pienestä pitäen ajattelemaan, että kaikki toimii sähköllä.

Ilman sähköä ei ole ääntä. Ja ilman ääntä ei ole elämää.

Leluja ei valmisteta lapsille vaan aikuisille. Lelun tärkein tehtävä on myydä itsensä, lapsen viihdyttäminen on vasta kakkossijalla.

Ääni- ja valoefekteillä yritetään vedota vanhempiin ja sukulaisiin, sillä he tekevät varsinaiset ostopäätökset. Varsinkin joulun alla sukulaiset ostavat lahjoja sokkona, vailla tietoa lapsen toiveista. Silloin äänekkäät ja näyttävät lelut vaikuttavat ostopäätöksiin tavallistakin enemmän.

Lapset itse eivät toivo leluihinsa elektroniikkaa. Heidän oma mielikuvituksensa herättää lelut henkiin ja antaa niille ominaisuuksia, joita aikuiset eivät voi nähdä.

Vanhempien lapsuudessa lelut olivat vielä mekaanisia. Ne saivat käyttövoimansa käsistä ja mielikuvituksesta. Eivätkä leikit silti olleet yhtään huonompia kuin tämän päivän paristoleluilla.

Elektroniikan turhasta käytöstä on monia kielteisiä seurauksia.

Paristot ovat hankalia, sillä niitä on monenlaisia. Kaukosäätimeen tarvitaan sauva- tai neppariparistoja, pieniin leluihin nappiparistoja ja isoihin kohteisiin paksuja paristoja. Käyttämättömänä paristo saattaa vuotaa ja tuhota lelun.

Kiinassa halvalla tehdyt moottorit ja elektroniset osat eivät kestä lasten leikeissä, mutta se ei ole tarkoituskaan. Kun lelu saadaan hajoamaan sopivan nopeasti, on hyvä syy ostaa seuraavaksi jouluksi uusi.

Joissakin leluissa paristo on asennettu kiinteästi, eikä sitä edes voi vaihtaa. Pariston loputtua lelu on pelkkää jätettä.

Käytetyt paristot ovat ongelmajätettä ja ne pitäisi viedä keräysastioihin. Usein paristot päätyvät kuitenkin lelujen mukana kaatopaikalle. Vanhemmat eivät edes tiedä, mihin leluihin paristoja on piilotettu. Nappiparistojen irrottamiseen vaaditaan insinöörin taitoja ja kellosepän pientä ruuvimeisseliä.

Lelujen sähköistyminen on amerikkalainen ilmiö. Amerikkalaiset rakastavat meteliä ja välkkyviä valoja - senhän näkee jo tv-sarjojen poliisiautoista, jotka vilkkuvat kuin sähköiskun saaneet joulukuuset.

Amerikkalaiset rinnastavat äänekkyyden tehokkuuteen. Jopa kodinkoneista tehdään tarkoituksella isoja ja äänekkäitä, jotta ne vaikuttaisivat tehokkailta.

Onneksi Euroopassa arvostetaan vielä laatua ja kestävyyttä. Saksalaiset Märklinin pienoisjunat maksavat paljon, mutta kestävät vähintään isältä pojalle. Huolella ja taidolla tehdyt junat ovat taideteoksia, joita suorastaan keräillään. Mallit eivät uusiudu joka vuosi, vaan säilyvät tuotannossa pitkään.

Sveitsiläinen Pastorini Spielzeug myy Zürichin kaupassaan puusta tehtyjä leluja, jotka eivät tarvitse paristoja. Ne kestävät ikuisuuden ja ovat taatusti lapsille turvallisia. Esimerkiksi verkkokaupan sivulla esiteltävä puinen keittiösarja on upea ja täynnä yksityiskohtia.

Miksei yksikään suomalainen valmistaja ole panostanut moderneihin puuleluihin?

Pitkään jatkunut talouskasvu saa kaupan odottamaan lahjakasta joulua. Pyhien jälkeen jäteautoja odottaa ennätyksellinen jätevuori, kun pihojen roskalaatikot pursuavat pakkausmateriaalia.

Entä jos tänä vuonna ostettaisiin vain järkeviä lahjoja?

Siis mahdollisimman vähän turhia leluja, joista lapsi saa iloa vain paketin avaamiseen kuluvan ajan.

Ei myöskään Barbie-nukkeja, joiden laatikossa olevat kymmenet pienet muoviosat hukkuvat jo aattoiltana. Ja luuletko, että niitä taustapahviin tukevat rautalangat on kieputettu paikoilleen koneella? Joulupukki hyödyntää estottomasti pieniä kiinalaisia käsiä.

Eikä halpaa kulutuselektroniikkaa aikuisille! Halvin navigaattori, stereosarja tai digiboksi eivät kestä edes seuraavaan jouluun asti.

Niin - ja paristojen sijaan kannattaa hankkia ladattavia akkuja.

<takaisin