Talouselämä 28.3.2008

Hävettää olla suomalainen

Ei kannata huolestua, vaikka pää- ja ulkoministerin naissotkut herättävät huomiota kansainvälisessä mediassa. Uutisointi on hyvin linjassa sen kanssa, mitä Suomesta on viime aikoina kuulunut maailmalle.

Ei ole mikään lottovoitto syntyä Suomeen. Pikemminkin se hävettää.

Autoista on laajassa ja harvaan asutussa maassa tehty elämää suurempi ongelma.

Suomi pitää itsepintaisesti kiinni tuontiautoja syrjivästä verotuksesta, vaikka komissio on haastanut Suomen asiasta EY-tuomioistuimeen.

Avoimuutta korostava Suomi julisti salaiseksi komission lausunnon, joka liittyy autoveron sisällyttämiseen arvonlisäveron perusteisiin. Valtio ei halua luopua tuloistaan, mutta ei myöskään kehtaa enää korottaa korkeaa autoveroa.

Vero ei tosin rasita uuden EU-viraston henkilökuntaa, sillä heille eduskunta myönsi oikeuden hankkia auto verovapaasti kolmen vuoden välein.

Kemikaalimersut loukkaavat kansan oikeustajua. Miksei kukaan kertonut tuleville EU-virkailijoille, että meillä on hyvin toimiva joukkoliikenne eikä kukaan tarvitse kallista autoa?

Virallisesti Suomi haluaa kehittää autoverotusta liikennepäästöjen vähentämiseksi. Sähköautoista ei tosin kannata odottaa pelastusta, sillä niiden käytöstä peritään dieselin tavoin käyttövoimaveroa. Eihän se nyt sovi, että joku kiertäisi polttoaineveroa sähköä käyttämällä!

Tuhansien järvien Suomi on viimeinen maa, jossa odottaisi tulevan pulaa puhtaasta vedestä. Jo 1980-luvulla Suomi koulutti afrikkalaisia rakennusinsinöörejä järjestämään vesihuoltoa omissa maissaan.

Nokian vesikriisi oli kerrassaan käsittämätön episodi. Ja mikä ihmeellisintä: vastaava kytkentä on löytynyt yli 20 muustakin vesilaitoksesta. Makuvirheitä ja jakeluhäiriöitä on uutisoitu pitkin talvea.

Missä on se alan tietotaito, jota Suomi vei ulkomaille? Olisiko osaaminen kannattanut pitää Suomessa?

On siinä ollut ulkomaalaisilla ihmettelemistä - Nokia yhdistää ihmisiä, mutta vaarantaa heidän terveytensä.

Urheilu on kaikissa maissa herkkä, kansallistunteeseen vaikuttava asia. Niin Suomessakin.

Menestymme parhaiten lajeissa, joissa käytetään kypärää, tai joista muut eivät ole kiinnostuneita. Mäkihyppy täyttää molemmat ehdot. Kalliit hyppyrimäet pilaavat maiseman ja seisovat suurimman osan vuodesta käyttämättöminä. Hölmöläisten hommaa.

Luultavasti kaikki huippu-urheilijat käyttävät dopingia, mutta vain suomalainen on riittävän varomaton jäädäkseen kahdesti kiinni saman aineen käytöstä. Silti rehti suomalainen urheilija kiistää viimeiseen asti tehneensä mitään väärää.

Myllylä, Varis, Karalahti, Nykänen... siinä esikuvia urheilevalle nuorisolle. Onneksi nuoriso ei urheile, vaan hakee esikuvansa ihan muualta.

Vain Suomessa valtalehti voi keksiä yleisöäänestyksen kaikkien aikojen katkerimmasta urheilumuistosta. Kukapa voittoja muistelisi, kun voi muistella tappioitakin.

Tappioiden voittajaksi kohosi muuten Suomen häviö Unkarille jalkapallossa 11 vuotta sitten. Hyvä Suomi?

Viiden miljoonan kansalaisen elämää ohjailee eduskunta, joka tekee itsensä tarpeelliseksi keksimällä vuoroin kieltoja, vuoroin pakkoja. Keväällä käsittelyyn tulee laki, joka kieltää liian pienten savukeaskien myynnin. Ja siltä varalta, että terve järki on kadonnut suomalaisilta, edustaja Kiljunen on tehnyt lakialoitteen jäänaskalien määräämisestä pakolliseksi jäällä liikkuville.

Edustaja Tabermannin aloite vaatii kaikille viikon rakkauslomaa. Lakiehdotuksen perustelujen mukaan "Suomella ei ole varaa näin suureen rakkausvajeeseen". Entä ylisuureen eduskuntaan, jossa 200 edustajaa tehtailee EU:n varjossa turhia aloitteita? Kuka edustajista keksii määrätä onnellisuuden pakolliseksi ja vaatia seksiä vähintään kaksi kertaa viikossa?

Tähän asti Suomen ongelmat on voitu piilottaa hyvien puolien alle. Kansainvälisessä seurassa on aina voinut kehua, miten koulutus ja terveydenhuolto ovat Suomessa lähes ilmaisia. Suomi on rehellisten ihmisten turvallinen maa.

Tai oli ainakin ennen. Terveydenhuoltoa yksityistetään, yliopistoja vaaditaan maksullisiksi ja nykyinen hallitus näyttää vihreää valoa yksityiskoulujen perustamiselle.

Alkoholin ja perheväkivallan vuoksi Suomi on eurooppalaisten väkivaltatilastojen kärjessä. Satunnaisen ohikulkijan riski joutua väkivallan kohteeksi on kuitenkin ollut olematon. Tämäkin etu mureni viime vuonna, kun järjettömät surmatyöt synkistivät tilastot ja nostivat Jokelan maailmankartalle.

Suomi on hyvää vauhtia menettämässä kansalliset vahvuutensa. Heikkoudet sentään näyttävät pysyviltä.

Onneksi itsenäisyyspäivään on vielä yli puoli vuotta aikaa.

<takaisin