Talouselämä 15.5.2009

Nuoret ja rohkeat piraatit

Puolueet ovat pitkään kaivanneet nuoria mukaan toimintaansa. Nyt toive on toteutunut, mutta eri tavalla kuin kukaan osasi odottaa.

Ruotsissa syntynyt piraattiliike on järjestäytynyt puolueeksi, jolle ennustetaan 5,1 prosentin kannatusta kesäkuun EU-vaaleissa. Sillä saisi jo oman edustajan EU-parlamenttiin.

Suomalainen vastine perustettiin vuosi sitten. Parhaillaan piraattipuolue kerää niitä 5?000 kannattajakorttia, jotka tarvitaan puoluerekisteriin merkitsemistä varten.

Vihdoin on löytynyt jotain, mikä saa nuoretkin liikkeelle. Onhan se niin väärin, että amerikkalaisia tv-sarjoja pitää odottaa jopa vuoden, ennen kuin ne näytetään Suomessa. Ja sekin on väärin, että uudet elokuvat pitäisi mennä katsomaan maksulliseen teatteriin.

Piraattipuolue on monin tavoin hämmentävä ilmiö. Sen agendalla on käytännössä vain yksi asia: nettilatausten laillistaminen.

Ovatko nuorten asiat todella niin hyvin, että yhteiskunnan suurimmaksi epäkohdaksi koetaan musiikista ja elokuvista maksaminen?

Edellinen sukupolvi marssi ydinvoimaa vastaan, halusi poistaa ohjukset Euroopasta ja vaati solidaarisuutta koko maailmaan.

Nykynuoret eivät kanna huolta näin isoista kysymyksistä. Maailmanparantamisen sijaan tärkeintä on oma viihtyminen. Jos netissä on jotain mistä pidän, miksen saisi ottaa sitä?

Se, mitä musiikin tai elokuvan tekijöille tapahtuisi kopioinnin vapautuessa, ei nuoria huoleta. Se on tekijöiden oma päänsärky. On alkanut uusi aika, johon on vain sopeuduttava.

Oli itse asiasta mitä mieltä tahansa, nuorten rohkeutta on pakko ihailla. Valita nyt nimeksi piraattipuolue!

Tähän asti piraatti-sanalla on ollut vahva negatiivinen arvoväritys. Ensin piraatti tarkoitti merirosvoa, sitten merkkituotteiden laitonta valmistusta ja myyntiä.

Kuka keski-ikäinen kehtaisi perustaa talousrikospuolueen? Sisäpiiritiedon käyttö sallittava, veronkierto kunniaan – ja lippuun kuva Neitsytsaarista.

Nuoret eivät epäröi kutsua itseään piraateiksi, sillä he aikovat muuttaa sanan merkityksen. Kopiointi omaan käyttöön netistä pitäisi sallia. Vain kaupallinen piratismi, jossa kopioita myydään rahaa vastaan, olisi kiellettyä.

Piraattien tavoitteet ihmetyttävät, mutta tuskin he ovat sen kummallisempia kuin 60-luvun hipit tai 70-luvun vasemmistolaiset. Vanhempien hämmentäminen on aina ollut nuorison tehtävä.

Pääkallolipun liehuessa tietoyhteiskunnan kasvatit käyvät vallitsevia normeja ja valtarakenteita vastaan. Ehkä tärkeintä ei olekaan tekijänoikeuslain muuttaminen, vaan kapinointi.

Ennen vastustaja oli suurpääoma, nyt levy-yhtiöt. Pääkallo ja reisiluut ovat korvanneet sirpin ja vasaran.

Tälläkään kertaa vallankumouksen tekeminen ei ole helppoa. Se vaatii uhrauksia. Huhtikuussa Ruotsin käräjäoikeus tuomitsi Pirate Bayn avainhenkilöt kahdeksi vuodeksi vankilaan ja suuriin korvauksiin.

Päätöksen jälkeen ruotsalainen piraattipuolue sai ennätysmäärän uusia jäseniä. Piraatit ovat jo toiseksi suosituin puolue 18-29-vuotiaiden ruotsalaisten keskuudessa.

Suomen piraattipuolueen tuore lehdistötiedote tuomitsee Sanoma Newsin avustajasopimukset, koska niissä varataan materiaalin tekijänoikeudet yrityksen käyttöön. Tiedotteen mukaan "tekijällä tulee olla mahdollisuus hyötyä omasta teoksestaan ja käyttää sitä miten haluaa".

Näin siis vaatii puolue, jonka tavoitteena on toisaalta sallia vapaa kopiointi ja viedä tekijöiltä oikeus päättää teostensa jakelusta.

Kerrassaan lutuista.

Piraattipuolueen ideologisesta horjuvuudesta huolimatta olisi virhe pitää sitä muoti-ilmiönä, joka häviää nuorten kasvaessa aikuisiksi.

Miksi piraattiliike lähti juuri Ruotsista? Jos jossain, niin siellä nuorilla on varaa ostaa kaikki haluamansa levyt. Kapinan lisäksi taustalla täytyy olla muutakin.

Todennäköisesti syynä ovat Ruotsin edulliset laajakaistayhteydet. Sikäläiset nuoret kokivat ensimmäisenä sisältötuotannon arvon romahduksen ja rajattoman saatavuuden vaikutukset. Se tarkoittaa, että ajan myötä sama kehitys tulee toteutumaan kaikissa maissa.

Tämän päivän piraatit ovat huomisen päättäjiä.

Aikuiset ovat työllä ja vaivalla oppineet tietoyhteiskunnan, mutta nuoret ovat syntyneet siihen. Siksi heidän arvonsa ja globaalit toimintatapansa poikkeavat totutusta. Entiset säännöt eivät tosiaankaan päde.

Perinteinen oikeisto-vasemmisto-akseli ei kiinnosta enää ketään, tietoyhteiskunnan kiistat käydään ihan muualla. Piraattipuolue on esimakua tulevasta. Saatamme nähdä vielä paljon kummallisempiakin uusia puolueita. Parasta siis ottaa piraatit vakavasti.

<takaisin