Tietoviikko 8.10.1999

Seksiä, koodia ja viinaa

Linus Torvalds vähätteli Tietoviikon haastattelussa Suomen säätä ja sanoi, ettei Suomessa ole oikeastaan muuta tekemistä kuin seksi, ohjelmointi ja viinan juonti.

Ilmeisesti niihin kyllästyttyään Linus muutti pari vuotta sitten Yhdysvaltoihin. Muutama vuosi Kalifornian auringossa on saanut miehen unohtamaan Suomen hyvät puolet, kuten esimerkiksi sen ilmaisen yliopistokoulutuksen ja ilmaiset verkkoyhteydet, joiden turvin hän saattoi rauhassa kehitellä Linuxia ja levittää sitä maailmanlaajuisesti.

Linuxin alkuaikoina sen jakelu muodosti merkittävän osan Funetin ftp-palvelimen ulkomaanliikenteestä. Tämä tapahtui aikana, jolloin nopeat ulkomaanyhteydet olivat kalliita ja harvojen ulottuvilla. Voikin sanoa, että alkuvauhdin Linuxille antoivat suomalaiset veronmaksajat.

Jos Linus olisi syntynyt amerikkalaiseksi, hän olisi joutunut maksamaan kalliisti yliopistokoulutuksestaan ja sen resurssien käytöstä. Silloin Linuxillekin olisi saattanut alusta pitäen tulla hintalappu.

Linus toteaa myös vaatimattomasti, että hänelle maksetaan liikaa rahaa ja että hän suunnittelee urheiluauton hankintaa.

Niinpä niin - siinä onkin haaste suomalaisille päättäjille.

Tähän asti he ovat uskoneet, että tietotekniikkaan liittyviä tuotteita ja palveluita voidaan yhtä hyvin tuottaa Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Tietoverkko poistaa etäisyyksien merkityksen ja markkinat ovat globaalit. Yrityksen tai työntekijän sijainnilla ei ole merkitystä, joten suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet pärjätä kilpailussa.

Mutta yhtenäiset markkinat helpottavat myös osaajien muuttoa ulkomaille. Miksi kukaan huipputekijä jäisi jatkossa Suomeen, kun jenkeissä paistaa aina aurinko, uima-altaassa riittää vettä, bensa ja autot ovat halpoja, ja rahaa tarjotaan liikaakin? Yhä useampi kovan luokan ammattilainen tulee tekemään torvaldsit ja karistamaan isänmaan pölyt jaloistaan hyödynnettyään sitä ennen suomalaisen yhteiskunnan ilmaiset palvelut.

Linus uskoo olevansa miljonääri viisikymppisenä. Mahtaako häntä jo harmittaa, ettei hän vaatinut rahaa Linuxista? Tuleeko Linus toisiin ajatuksiin Linuxin kaupallisuudesta, kun hänen omat tyttärensä astuvat kalliisiin yliopistoihin ja Linus herää huomaamaan, että huonosta säästä ja tekemisen puutteesta huolimatta Suomessa on hyvätkin puolensa?

<takaisin