Tietoviikko 16.8.2001

PC 20 vuotta - kuka huomasi?

PC:n syntymästä tuli sunnuntaina 12.8. kuluneeksi 20 vuotta. Suomessa asiasta kertoivat lähinnä alan omat lehdet; valtamedioissa tämä tärkeä tapahtuma jätettiin lähes huomiotta. Yhdysvalloissa syntymäpäivää juhlittiin sen sijaan näyttävästi ja aihe oli mm. sunnuntaina CNN:n verkkopalvelun kansisivulla.

Suomessa asiasta kertoi ainakin Helsingin Sanomat, jonka juttu ilmestyi tosin jo lauantaina. Asiavirheiden lisäksi jutussa oli valokuva väärästä koneesta.

TV-uutisista merkkipäivän noteerasi vain YLE, joka oli tehnyt asiasta jutun viiden varhaisuutisiin. Pääuutislähetyksestä aikaa ei sitten enää löytynytkään; tärkeämmäksi oli katsottu mm. huuhaa-tutkimus suomalaisten suhtautumisesta järviinsä ja sen luokkaa "tuntuuko siltä, että olet oma itsesi ollessasi järvellä" olevat kysymykset.

MTV3 ei kertonut asiasta lainkaan. Sen sijaan se esitti jutun Berliinin muurin 40-vuotispäivästä, vaikka merkkipäivä oli vasta seuraavana päivänä. Mainitsematta jäi, että PC:n myötä syntynyt tiedonkäsittelyn ja tiedonvälityksen vallankumous oli yksi keskeinen tekijä muurin murtumisessa.

PC:n uutisointi osoittaa, miten vähän Suomen yleismedioissa on tietotekniikkaa tai ylipäätänsä teknologiaa tuntevia toimittajia ja alan osaamista. Kulttuuri- ja urheilutoimittajia kyllä riittää pieniinkin tapahtumiin, mutta jokaisen kansalaisen elämään konkreettisesti vaikuttavat teknologiasektorin tapahtumat jäävät yleensä huomiotta. Yleisradion Risto Johnsonin traaginen poismeno heinäkuussa pahensi tilannetta entisestään.

Uutisoinnin vähyys osoittaa myös, miten kaukana Suomi on juhlapuheiden tietoyhteiskunnasta. Mikä se sellainen yhteiskunta on, jonka asioita ei käsitellä julkisuudessa ja jonka kysymyksistä ei herätetä julkista keskustelua?

Meidän IT-ammattilaisten kannalta hiljaisuus ei ole pelkästään kielteistä - saammepahan toimia rauhassa.

<takaisin