Talous-Sanomat 17.11.1999

WAPise kansa

Suomen on tänä syksynä vallannut oikea WAP-hysteria. Jokainen itseään kunnioittava softatalo on kilvan tuottamassa wappiversioita omista ohjelmistaan ja palveluistaan. Näin siitä huolimatta, ettei markkinoilla ole kuin yksi varsinainen WAP-puhelin - sekin täynnä bugeja ja kiven alla.

Historia on osoittanut, että yhteen tekniikkaan - ja varsinkin kolmikirjaimiseen lyhenteeseen - kohdistuneet odotukset ovat aina olleet ylimitoitettuja. Tällä kertaa pelissä on poikkeuksellisen paljon, sillä koko pohjoismainen kännykkäteollisuus on pannut arvovaltansa peliin WAPin puolesta.

Mainoksen mukaan "WAP tuo Internetin kännykkään". Mainos on harhaanjohtava: WAP ei ole Internet. WAP eli Wireless Application Protocol on pelkkä tiedonsiirtoprotokolla, joka on kylläkin muotoiltu netissä hyväksi havaittujen periaatteiden mukaisesti, mutta jolla ei itsessään ole mitään tekemistä netin kanssa.

WAPissa on mukana TCP/IP-protokollaa, www-sivua ja Javascript-ohjelmointikieltä vastaavat käsitteet, mutta nettipalveluja ei voi suoraan käyttää WAPilla eikä WAP-puhelimella liioin voi surffata tai lukea sähköpostia.

Yksinkertaistettuna WAP on vain nykyisten SMS-tekstiviestien parannettu versio. Tekstiviesteihin voidaan sen avulla lisätä lihavointia, kursivointia, taulukoita ja kuvia. Viesteihin saadaan myös valikoita, jotka johtavat uusiin valikoihin. Tämä on suuri parannus nykyisiin avainsanoilla ja koodeilla tilattaviin palveluihin verrattuna.

Nykyiset nettipalvelut eivät toimi WAP-puhelimissa, vaan palvelut on suunniteltava ja koodattava erikseen WAP-käyttäjiä varten. Tämä on taloudellisesti kannattavaa vasta sitten, kun käyttäjämäärä ylittää kriittisen massan. Sama ongelma tulee aikanaan koskemaan myös mahdollisen digitaalitelevision kautta saatavia nettipalveluita.

Potentiaali kännykän kautta toimiville palveluille on valtava. Hupipalvelut ovat osoittaneet suosionsa jo SMS-tekniikan aikana; varsinkin, kun moni voi piilottaa palvelujen kustannukset firman maksamaan kännykkälaskuun.

Myös kuluttajille suunnattuja hyötypalveluita on tulossa, sillä kustannussyistä mm. pankit pyrkivät eroon asiakaspalvelusta. Asiakkaiden halutaan palvelevan itse itseään ja vielä maksavan siitä.

PC on liian harvinainen ja kallis levitäkseen jokaiseen kotitalouteen. Kännykkä on sijaan lähes jokaisella, joten WAPin ansiosta pankit voivat jonain päivänä luopua konttoriverkostosta kokonaan ja laittaa asiakkaat wappailemaan itse omat laskunsa. Erilaiset neuvonta- ja tilauspalvelut siirtyvät nekin puhelimeen.

WAP-palvelujen käyttömahdollisuudet lisääntyvät vielä sähköisen henkilökortin myötä. Se voidaan upottaa tulevaisuuden matkapuhelimeen, jolloin kännykällä voi vaikkapa äänestää. Ensimmäiset wappiwaalit nähtäneen ensi vuosikymmenen loppupuolella.

Kansainväliset mahdollisuudet ovat rajattomat. Ensi kertaa suomalaiset ovat kehityksen eturintamassa myös palvelujen tuottamisessa, ei yksin laitteiden valmistajina.

WAPin yleistyminen edellyttää kännykkäsukupolven uusiutumista. Suomessa asia ei ole ongelma; kännykkää on pakko vaihtaa parin vuoden välein jo senkin vuoksi, etteivät puhelimet yksinkertaisesti kestä käyttöä. Kännyköiden laatuongelmat saattavat olla jopa tarkoituksellisia, mutta niistä ei puhuta.

Nokia itse ennustaa, että vuonna 2003 myytävistä puhelimista jo 60 prosenttia on WAP-yhteensopivia. Tälläkin vauhdilla kestää vielä pitkään, ennen kuin WAP-palvelut ovat eurooppalaisen keskivertokäyttäjän ulottuvilla.

Eräs WAPin kohtalonkysymyksistä on palvelujen hinnoittelu. Vielä tänään suomalaiset maksavat mukisematta palveluista perittävät hinnat, tai siirtävät ne työnantajansa maksettaviksi. Jatkossa hintatietoisuus kuitenkin lisääntyy, eikä nykyisen hintaisia palveluita kannata edes tarjota amerikkalaisille. He kun ovat tottuneet loppuun asti kilpailtuihin hintoihin. Lisäksi monet palvelut ovat ainakin jenkkimarkkinoilla saatavissa myös suoraan Internetistä - ja silloin täysin ilmaiseksi tai mainoksilla rahoitettuna. Suomen pienillä markkinoilla tämä on mahdotonta.

Toinen ratkaiseva tekijä onkin amerikkalaisten suhtautuminen WAPiin. Tähän asti he ovat halunneet suojata omat markkinansa omia standardeja kehittämällä. Nähtäväksi jää, ovatko jenkit oppineet jotain GSM:n menestyksestä, vai haluavatko he tälläkin kertaa luoda oman, "parannetun" ratkaisunsa.

<takaisin