Palvelun taustaa

Historiaa: Petteri Järvinen Oy:n www-palvelin käynnistyi Windows NT:n EMWAC-ohjelman varassa 13.10.1994. Fi-alueen domain-nimiä oli tuolloin varattu reilut sata; www-palvelimia niissä oli sen verran vähän, että kaikki suomalaiset sivustot pystyi käymään läpi yhdeltä istumalta.

Suunnittelusta: Tämän www-sivuston suunnittelussa on noudatettu vanhaa periaatetta: yksinkertainen on kaunista - ja turvallista. Valitettavan monet nettisivut on tehty miellyttämään enemmän tekijän omaa kuin sivuille tulevan kävijän tarpeita. Sivut ovat liian monimutkaiset, latautuvat hitaasti ja ovat täynnä tekijän mielestä cooleja kikkailuja, jotka todellisuudessa vain vaikeuttavat sivujen käyttöä ja niillä olevan sisällön lukemista.

Animoidut giffit, kekseliäät navigaattorit ja värikkäät tekstit voivat olla perusteltuja silloin, kun halutaan herättää huomiota ja luoda brändiä. Tällöin graafinen ilme on usein tärkeämpää kuin palvelun varsinainen sisältö. Mutta silloin, kun sisältö on pääasia, kaikkinainen turha kikkailu on tarpeetonta - jopa haitallista.

Näiden sivujen toteutukseen valittiin minimalistinen linja. Ainoa myönnytys tehtiin valokuvagalleriassa Javascriptille sekä yleisesti tyylitiedostoille, sillä ilman niitä muotoiluasetusten tekeminen ja hallinta on käytännössä mahdotonta.

Käytännössä suunnitteluperiaatteet näkyvät mm. seuraavasti:

  • Vaalea tausta, musta teksti - mahdollista paperitulostusta varten tekstisivujen teksti on mustaa ja tausta vaaleaa.
  • Ei keksejä - palvelin ei lähetä salaa keksejä, web bugeja eikä mitään muutakaan ylimääräistä.
  • Ei kehyksiä - sillä kehyksiin on vaikea jättää kirjanmerkkejä tai linkittää niihin.
  • Vanha hakemistorakenne - jotta aiemmin tehdyt linkit toimisivat, sivujen nimiä tai hakemistorakennetta ei muutettu.
  • Puhdas html - jotta sivuston ylläpitoa ei olisi sidottu mihinkään tiettyyn html-editoriin, joka tekee ohjelman vaihdon myöhemmin mahdottomaksi.